Current Affairs MCQ 30th June 2019

0
234

Current Affairs MCQ 30th June 2019

Q1. Name the Bollywood actress, who is a global UNICEF Goodwill Ambassador for Child Rights is going to be honoured with Danny Kaye Humanitarian Award by UNICEF at the UNICEF SNOWFLAKE BALL recently?

  1. Aishwarya Rai
  2. Priyanka Chopra
  3. Alia Bhatt
  4. Katrina Kaif

S1. Ans. {b}

Sol. Priyanka Chopra, a global UNICEF Goodwill Ambassador for Child Rights is going to be honoured with Danny Kaye Humanitarian Award by UNICEF at the UNICEF SNOWFLAKE BALL.

 

Q2. A team of scientists from _______________ and the Wildlife Institute of India, in collaboration with researchers from Indonesia and the US, have discovered a new species of ‘paddy frog’ from Northeast India, primarily Assam.

  1. Banaras Hindu University
  2. Indira Gandhi National Open University
  3. University of Delhi
  4. Jawaharlal Nehru University

S2. Ans. {c}

Sol. A team of scientists from Delhi University and the Wildlife Institute of India, in collaboration with researchers from Indonesia and the US, have discovered a new species of ‘paddy frog’ from Northeast India, primarily Assam. The frog belongs to the microhylid genus Micryletta, a “group of narrow-mouthed frogs”. The new species has been named ‘aishani’, derived from the Sanskrit word ‘aishani’ or aisani meaning Northeast.

 

Q3. Which of the following technology company is all set to roll out “Tech Bee” programme, a company initiative under which it trains and hires students who have completed XIIth standard, across several states?

  1. HCL Technologies
  2. Tata Consultancy Services
  3. Cognizant
  4. Tech Mahindra

S3. Ans. {a}

Sol. HCL Technologies is all set to roll out “Tech Bee” programme, a company initiative under which it trains and hires students who have completed XII th standard, across several states.

 

Q4. Pazhavila Rameshan was a _________________ language journalist, poet and lyricist from Kerala, India and received the 2017 Kerala Sahitya Akademi Award for Overall Contributions.

  1. Marathi
  2. Malayalam
  3. Telugu
  4. Tamil

S4. Ans. {b}

Sol. Poet and lyricist Pazhavila Ramesan passed away. He was 83 years old. He was a recipient of Kerala Sahithya Akademi Award and had also penned songs for films like Asamsakalode, Malooty, Uncle Bun, Vasudha and others.

 

Q5. United Nations International Children’s Emergency Fund (UNICEF) was created by the United Nations General Assembly on 11th December 1946 to provide emergency food and healthcare to children and mothers in countries that had been devastated by World War II. Where is the headquarters of UNICEF?

  1. Washington DC
  2. New York
  3. Vienna
  4. Paris

S5. Ans. {b}

Sol. The United Nations Children’s Fund, originally known as the United Nations International Children’s Emergency Fund, was created by the United Nations General Assembly on 11 December 1946, to provide emergency food and healthcare to children and mothers in countries that had been devastated by World War II. The headquarters of UNICEF is in New York, United States.

Q6. Which day is celebrated as “World Blood Donor Day” by World Health Organization?

  1. 24th June
  2. 14th June
  3. 18th June
  4. 28th June

S6. Ans. {b}

Sol. World Blood Donor Day celebrated by World Health Organization on 14th June. The host country for World Blood Donor Day 2019 is Rwanda.

Q7. Which organisation has changed its name to “World Athletics” in its 217th council meeting which took place in Monaco?

  1. FIFA
  2. International Shooting Sport Federation
  3. International Table Tennis Federation
  4. International Association of Athletics Federation

S7. Ans. {d}

Sol. The IAAF Council approved the global governing body’s new name and logo at the 217th IAAF Council Meeting in Monaco. The athletics body’s new name, ‘World Athletics’, builds upon the organization’s restructuring and governance reform agenda of the past four years to represent a modern, more creative and positive face for the sport.

 

Q8. Social networking giant Facebook has picked up a minority stake in which social-commerce company in its first startup investment in India?

  1. Meeshu
  2. Jaypore
  3. Dunzo
  4. Razorpay

S8. Ans. {a}

Sol. Social networking giant Facebook has picked up a minority stake in social-commerce company Meesho in its first startup investment in the country. Bengaluru-based startup connects re-sellers to manufacturers to sell goods via social media platforms.

 

Q9. Which of the following movies is not to be screened at the Bucheon International Fantastic Film Festival 2019 to be held in South Korea?

  1. Gully Boy
  2. Junglee
  3. Andhadun
  4. Super Deluxe

S9. Ans. {d}

Sol. Among 288 movies from over 29 countries, four Indian movies to be screened at the Bucheon International Fantastic Film Festival 2019. The Bollywood movies which will be screened include Gully Boy, Andhadhun and Manikarnika: The Queen of Jhansi and one Tamil movie which will be screened is Super Deluxe.

 

Q10. Minister of State (I/C) of Culture & Tourism, GoI who inaugurated the exhibition titled “Astitva: The Essence of Prabhakar Barwe”, at National Gallery of Modern Art, New Delhi is

  1. Jalam Singh Patel
  2. Narender Singh Tomar
  3. Shri Prahlad Singh Patel
  4. Rakesh Singh

S10. Ans. {c}

Sol. Shri Prahlad Singh Patel, Minister of State (I/C) of Culture & Tourism, GoI inaugurated the exhibition titled “Astitva: The Essence of Prabhakar Barwe”, at National Gallery of Modern Art, New Delhi.