Current Affairs MCQ 30th April 2019

0
166

Current Affairs MCQ 30th April 2019

Q1. Which of the following country has announced that it will be hosting the G20 summit in November 2020?

  1. Israel
  2. Saudi Arabia
  3. Japan
  4. India

S1. Ans. {b}

Sol. Saudi Arabia announced that it will be hosting the G20 summit in November 2020 in its capital Riyadh. This would be the first G20 summit in the Arab world.

Q2. India ranked_______out of 180 countries in the World Press Freedom Index 2019, released by Reporters Without Borders.

  1. 110th
  2. 130th
  3. 140th
  4. 120th

S2. Ans. {c}

Sol. India ranked 140th out of 180 countries in the World Press Freedom Index 2019, released by Reporters Without Borders.

Q3. Which country topped the World Press Freedom Index 2019, released by Reporters Without Borders?

  1. Denmark
  2. South Korea
  3. North Korea
  4. Norway

S3. Ans. {d}

Sol. Norway has topped the World Press Freedom Index 2019, released by Reporters Without Borders

Q4. Who among the following has become the first Indian female scientist to be elected as a Fellow of the Royal Society (FRS) in the UK fellowship’s 358-year-history?

  1. Shashi Deshpandey
  2. Anita Desai
  3. Gagandeep Kang
  4. Dalljiet Kaur

S4. Ans. {c}

Sol. Professor Gagandeep Kang has become the first Indian female scientist to be elected as a Fellow of the Royal Society (FRS) in the UK fellowship’s 358-year-history.

Q5. Sri Lanka’s first satellite ______ was launched into space from NASA’s Flight Facility on Virginia’s east shore.

  1. Meghanada-1
  2. Surya-1
  3. Kumbha-1
  4. Raavana-1

S5. Ans. {d}

Sol. Sri Lanka’s first satellite ‘Raavana-1’ was launched into space from NASA’s Flight Facility on Virginia’s east shore. ‘Raavana 1’ weights around 1.05 kg and the lifespan of the satellite is around one and a half years.

Q6. Mali’s Prime Minister __________ has resigned along with his whole government, following a motion of no confidence over its failure to handle violence in the West African country.

 

  1. Soumeylou Boubeye Maiga
  2. Albert Pahimi Padacke
  3. Jorge Carlos Fonseca
  4. Mokgweetsi Masisi

S6. Ans. {a}

Sol. Mali’s Prime Minister Soumeylou Boubeye Maiga has resigned along with his whole government, following a motion of no confidence over its failure to handle violence in the West African country.

Q7. Who among the following has been appointed as the chief executive officer of Deutsche Bank for India to succeed Ravneet Gill?

  1. Ajay Bangha
  2. Amitav Ghosh
  3. Kaushik Saparia
  4. Shubhalakshmi Panse

S7. Ans. {c}

Sol. Deutsche Bank appointed Kaushik Shaparia as the chief executive officer for India to succeed Ravneet Gill. Gill left the bank to head private lender YES Bank.

Q8. Who among the following has regained the world number one spot in the men’s 65-kilogram freestyle wrestling category rankings?

  1. Bajrang Punia
  2. Sangram Singh
  3. Sushil Kumar
  4. Ravinder Singh

S8. Ans. {a}

Sol. India’s Bajrang Punia has regained the world number one spot in the men’s 65-kilogram freestyle category rankings. The rankings were released by United World Wrestling.

Q9. Name the NASA astronaut, who is going to have her mission on the International Space Station (ISS) extended to 328 days, which would set a record for the longest single spaceflight by a woman.

  1. Loral O’Hara
  2. Christina Koch
  3. Jasmin Moghbeli
  4. Zena Cardman

S9. Ans. {b}

Sol. NASA astronaut Christina Koch is going to have her mission on the International Space Station (ISS) extended to 328 days, which would set a record for the longest single spaceflight by a woman.

Q10. A total of 150 Indian peacekeepers serving with the UNMISS have received medals of honour for their dedicated service and sacrifice. What does ‘SS’ stands for in UNMISS?

  1. South Seria
  2. South Seria Leone
  3. South Sudan
  4. Sudan and Suriname

S10. Ans. {c}

Sol. A total of 150 Indian peacekeepers serving with the UN Mission in South Sudan (UNMISS) have received medals of honour for their dedicated service and sacrifice.