Current Affairs MCQ 2nd August 2019

0
415

Current Affairs MCQ 2nd August 2019

Q1. Lok Janshakti Party MP Ram Chandra Paswan passed away. He was MP of which of the following constituencies?

  1. Jamui
  2. Samastipur
  3. Gaya
  4. Valmiki Nagar

S1. Ans. {b}

Sol. Lok Janshakti Party MP from Bihar’s Samastipur Ram Chandra Paswan passed away. He was the younger brother of Union minister and LJP chief Ram Vilas Paswan.

 

Q2. Name the boxer who became India’s first gold-medallist at the President’s Cup boxing tournament held in Astana, Kazakhstan.

  1. Akhil Kumar
  2. Vijender Singh
  3. Shiva Thappa
  4. Mohammed Ali Qammar

S2. Ans. {c}

Sol. 4-time Asian medallist Shiva Thapa became India’s first gold-medallist at the President’s Cup boxing tournament after getting a walkover in the finals in Astana, Kazakhstan.

 

Q3. Name the Indian bodybuilder who has clinched Mr. South Asia title at 12th South Asian Bodybuilding and Physique Sports Championship in Kathmandu?

  1. Thakur Anup Singh
  2. Ravinder Kumar Malik
  3. Amit Chhetri
  4. Wasim Khan

S3. Ans. {b}

Sol. Indian bodybuilder Ravinder Kumar Malik has clinched Mr. South Asia title. He was crowned the overall champion at 12th South Asian Bodybuilding and Physique Sports Championship in Kathmandu.

 

Q4. Name the project under which Telangana govt teams up with World Economic Forum to deliver emergency medical supplies through drones.

  1. Medicine from the Sky
  2. Medicine from the Drone
  3. Medicine Air Delivery
  4. Medicine in the Air

S4. Ans. {a}

Sol. Telangana govt teams up with World Economic Forum to deliver emergency medical supplies through drones. This pilot project, called “Medicine from the Sky”, will run in partnership with the State Government and HealthNet Global Limited.

 

Q5. “5th International Police Expo 2019” in which over 25 countries are showcasing advanced firearms, combat or armoured vehicles was held in …………

  1. Mumbai
  2. Hyderabad
  3. Jaipur
  4. New Delhi

S5. Ans. {d}

Sol. 5th International Police Expo 2019 in which over 25 countries are showcasing advanced firearms, combat or armoured vehicles was held in New Delhi.

 

Q6. Name the Ireland Golfer who won the British Open to claim his first major golfing title at Royal Portrush.

  1. Tiger Woods
  2. Shane Lowry
  3. Harry Bradshaw
  4. Des Smyth

S6. Ans. {b}

Sol. Irishman Shane Lowry wins British Open to claim his first major golfing title at Royal Portrush. He became the 2nd player from the Republic of Ireland, after Padraig Harrington in 2007 and 2008, to lift the Claret Jug.

 

Q7. Name the carnatic vocalist who has been chosen for the prestigious Sangita Kalanidhi award instituted by The Music Academy. The academy announced the awards to honour artistes for their contribution to the world of art.

  1. Srivani Jade
  2. Nisha Rajgopal
  3. S Sowmya
  4. Gayathri Girish

S7. Ans. {c}

Sol. S Sowmya has been chosen for the prestigious Sangita Kalanidhi award instituted by The Music Academy. The academy announced the awards to honour artistes for their contribution to the world of art.

 

Q8. Name the place where the 11th biennial edition of “DefExpo” will be hosted from February 5 to 8, 2020.

  1. Lucknow
  2. Varanasi
  3. Agra
  4. Meerut

S8. Ans. {a}

Sol. Lucknow will host the 11th biennial edition of DefExpo from February 5 to 8, 2020. The focus of the Expo will be on “Digital transformation of defence”. The main theme of DefExpo India-2020 will be “India: the emerging defence manufacturing hub”.

 

Q9. Filipino legend Manny Pacquiao defeated ……….. to win the WBA welterweight championship after scoring a split-decision win.

  1. Shawn Potter
  2. Keith Thurman
  3. Terence Crawford
  4. Maurice Hooker

S9. Ans. {b}

Sol. Filipino legend Manny Pacquiao claimed the WBA welterweight championship after scoring a split-decision win against Keith Thurman. He ended the American Keith Thurman’s undefeated run at the MGM Grand, where two judges had the fight 115-112 in favour of the 40-year-old Pacquiao.

 

Q10. Who among the following have won Indonesia Open BWF Tour Super 1000 tournament held in Jakarta, Indonesia.

  1. Yuki Fukushima
  2. P V Sindhu
  3. Akane Yamaguchi
  4. Sayaka Hirota

S10. Ans. {c}

Sol. Japan’s Akane Yamaguchi wins Indonesia Open BWF Tour Super 1000 tournament held in Jakarta, Indonesia. She defeated India’s P.V. Sindhu in the title clash by 21-15, 21-16.