Current Affairs MCQ 29TH March 2019

0
468

Current Affairs MCQ 29TH March 2019

Q1. Which among the following organization/board launched a new podcast app ‘Shiksha Vani’ that will disseminate crucial information to students and parents in a timely manner?

  1. UPSC
  2. IB
  3. CBSE
  4. NCERT

S1. Ans. {c}

Sol. The Central Board of Secondary Education (CBSE) launched a new podcast app ‘Shiksha Vani’ that will disseminate crucial information to students and parents in a timely manner.

Q2. Who among the following was honoured with Vyas Samman 2018 for his collection of poems “Jitne Log Utne Prem”?

  1. Leeladhar jagudi
  2. Manu Bhandari
  3. Kedarnath Singh
  4. Shiv Prasad Singh

S2. Ans. {a}

Sol. Hindi writer Leeladhar Jagudi honoured with Vyas Samman 2018 for his collection of poems “Jitne Log Utne Prem” published in 2013. The award carries an amount of Rs. 4 lakhs and it was started by K K Birla foundation in 1991.

Q3. Which of the following organisation has inked an agreement to invest USD 50 million in solar energy project developer Avaada Energy Pvt Ltd to help the company scale up rapidly?

  1. World Bank
  2. IMF
  3. AXIM Bank
  4. ADB

S3. Ans. {d}

Sol. Asian Development Bank (ADB) has inked an agreement to invest USD 50 million in solar energy project developer Avaada Energy Pvt Ltd to help the company scale up rapidly.

Q4. Which of the following bank has signed a pact with the Bank of China to boost business opportunities?

  1. SBI
  2. PNB
  3. ICICI
  4. HDFC

S4. Ans. {a}

Sol. The country’s largest lender State Bank of India has signed a pact with the Bank of China to boost business opportunities. SBI has signed an MoU to enhance business synergies between both the banks.

Q5. Indian Railways’ Integral Coach Factory (ICF) has surpassed the top Chinese manufacturers and became the single largest rail coach manufacturer in the world. It is located in ___________.

  1. Pune
  2. Chennai
  3. Kochi
  4. Nagpur

S5. Ans. {b}

Sol. Indian Railways’ Integral Coach Factory (ICF) Channai has surpassed the top Chinese manufacturers after creating a 40% record increase in its production. With this, Indian Railway’s oldest and premier coach manufacturing unit becomes the single largest rail coach manufacturer in the world.

Q6. What is India’s rank in World Happiness Report 2019?

  1. 110
  2. 118
  3. 140
  4. 127

S6. Ans. {c}

Sol. The World Happiness Report was released by the Sustainable Development solutions Network for the United Nations on March 20, the International Day of Happiness. India is ranked 140th out of 156 nations. India shows a 7 spot decline.

Q7. India won a total of ____at the Special Olympics World Summer Games, held at Abu Dhabi, UAE.

  1. 268
  2. 368
  3. 288
  4. 365

S7. Ans. {b}

Sol. India returned with 368 medals (85 gold, 154 Silver, and 129 Bronze) at the Special Olympics World Summer Games, held at Abu Dhabi, UAE. Indian powerlifters bagged the maximum number of medals 20 gold, 33 silver and 43 bronze.

Q8. Which of the following country has imposed an immediate ban on assault weapons?

  1. New Zealand
  2. America
  3. Australia
  4. Norway

S8. Ans. {a}

Sol. New Zealand has imposed an immediate ban on assault weapons following the Christchurch massacre that claimed the lives of 50 mosque-goers.

Q9. Which of the following city hosted the first ever High-Level Dialogue on Indo-Pacific Cooperation (HLD-IPC)?

  1. New Delhi
  2. Jakarta
  3. New York
  4. Bangkok

S9. Ans. {b}

Sol. The Government of Indonesia has hosted the first ever High-Level Dialogue on Indo-Pacific Cooperation (HLD-IPC) in its capital city Jakarta. The theme of the HLD was ‘Towards a Peaceful, Prosperous, and Inclusive Region’.

Q10. Fitch Ratings cut India’s economic growth forecast for the next financial year starting April 1, to____ from its previous estimate of___.

  1. 7.1%, 7.4%
  2. 6.7%, 7.1%
  3. 7.3%, 7.6%
  4. 6.8%, 7%

S10. Ans. {d}

Sol. Fitch Ratings cut India’s economic growth forecast for the next financial year starting April 1, to 6.8% from its previous estimate of 7%, on weaker than expected momentum in the economy. The rating agency has also cut growth forecasts for FY20 and FY21 to 7% from 7.3% and 7.1% from 7.3%, respectively.