Current Affairs MCQ 29th July 2019

0
143

Current Affairs MCQ 29th July 2019

Q1. Union Health Minister released National Digital Health Blueprint, bringing in the National Digital Health Eco-system that can ensure the availability of healthcare services on a wider scale. Who is the Union Health Minister of India? 

  1. Piyush Goyal
  2. Harsh Vardhan
  3. J P Nadda
  4. Amit Shah

S1. Ans. {b}

Sol. Union Health Minister released National Digital Health Blueprint, bringing in the National Digital Health Eco-system that can ensure the availability of healthcare services on a wider scale. Union Health Minister of India: Dr Harsh Vardhan.

Q2. Finance Ministry has cut the rate of General provident fund (GPF) from 8% to ………

  1. 7.3%
  2. 7.5%
  3. 7.9%
  4. 7.7%

S2. Ans. {c}

Sol. Finance Ministry has cut the rate of General provident fund (GPF) by 10 basis points from 8% to 7.9%. During the year 2019-2020, accumulations at the credit of subscribers to the GPF and other similar funds shall carry interest at the rate of 7.9% with effect from July 1, 2019 to 30th September 2019.

Q3. Sports and Youth Affairs Minister conferred Arjuna Awards to tennis player Rohan Bopanna and Women cricketer Smriti Mandhana. Who is the Sports and Youth Affairs Minister? 

  1. Kiran Rijiju
  2. Anurag Thakur
  3. Ramesh Pokhriyal
  4. Amit Shah

S3. Ans. {a}

Sol. Sports and Youth Affairs Minister conferred Arjuna Awards to tennis player Rohan Bopanna and Women cricketer Smriti Mandhana. Sports and Youth Affairs Minister: Kiren Rijiju.

Q4. Global beverages major Coco-Cola announced top level changes in its india and southwest asia unit with the appointment of Sarvita Sethi as Vice president, M&A and New Ventures and Harsh Bhutani as Vice-president finance(CFO). Chairman and CEO of Coca Cola is 

  1. James Quincey
  2. Indra Nooyi
  3. Ankur Jain
  4. Varun Berry

S4. Ans. {a}

Sol. Global beverages major Coco-Cola announced top level changes in its india and southwest asia unit with the appointment of Sarvita Sethi as Vice president, M&A and New Ventures and Harsh Bhutani as Vice-president finance(CFO). Chairman and CEO of Coca Cola: James Quincey.

Q5. Who among the following has become the first female President of the European commission? 

  1. Irina Bokova
  2. Ursula von der Leyen
  3. Christine Lagarde
  4. Isra Al Mudallal

S5. Ans. {b}

Sol. Ursula von der Leyen has been confirmed as the European commission’s first female President and the first German in the job for more than 50 years.

Q6. With which of the following countries India have decided to set up a fast track mechanism to facilitate investors and companies. 

  1. France
  2. Canada
  3. Italy
  4. UK

S6. Ans. {c}

Sol. India and Italy have decided to set up a fast track mechanism to facilitate investors and companies. The meeting was attended by Ambassador of Italy to India, Lorenzo Angeloni and Secretary of Department of Industrial Policy and Promotion, Ramesh Abhishek. The fast-track system in Italy aims to identify and solve problems faced by Indian companies and investors.

Q7. Who among the following has been appointed as the governor of Andhra Pradesh? 

  1. Satyapal Malik
  2. Lalji Tandon
  3. Kiran Bedi
  4. Biswa Bhusan Harichandan

S7. Ans. {d}

Sol. Biswa Bhusan Harichandan has been appointed as Governor of Andhra Pradesh.

Q8. Who among the following have not been selected in the Akademi Ratna category for the Sangeet Natak Akademi Awards for the year 2018. 

  1. Sonal Mansingh
  2. Zakhir Hussain
  3. A R Rahman
  4. Jatin Goswami

S8. Ans. {c}

Sol. Zakhir Hussain, Sonal Mansingh, Jatin Goswami and K Kalyanasundaram Pillai have been selected in the Akademi Ratna category for the Sangeet Natak Akademi Awards for the year 2018.

Q9. Indian shooter Vijayveer Sidhu has won his third gold medal of the ongoing ISSF Junior Shooting World Cup held in ……… 

  1. Tbilisi, Georgia
  2. Suhl, Germany
  3. Kyiv, Ukraine
  4. Yerevan, Armenia

S9. Ans. {b}

Sol. Indian shooter Vijayveer Sidhu has won his third gold medal of the ongoing ISSF Junior Shooting World Cup in Suhl, Germany.

Q10. GoI has planned to increase the total production of coal in the country to 1 billion tone by 2022-23. Who is the Union Coal Minister of India? 

  1. Amit Shah
  2. Piyush Goyal
  3. Prahlad Joshi
  4. Rajnath Singh

S10. Ans. {c}

Sol. GoI has planned to increase the total production of coal in the country to 1 billion tone by 2022-23. Union Coal Minister of India: Prahlad Joshi.