Current Affairs MCQ 29th April 2019

0
123

Current Affairs MCQ 29th April 2019

Q1. Which of the following diversified global analytics company, will transfer its rating business to its proposed new wholly-owned subsidiary?

  1. ICRA
  2. CRISLA
  3. CARE
  4. CIBIL

S1. Ans. {b}

Sol. CRISIL Ltd, a diversified global analytics company, will transfer its rating business to its proposed new wholly-owned subsidiary. The board of CRISIL gave the nod for the transfer, which is being done to comply with SEBI norms of 2018.

Q2. Which of the following country has successfully launched its first satellite from Virginia in the United States?

  1. Indonesia
  2. Malaysia
  3. Nepal
  4. Egypt

S2. Ans. {c}

Sol. Nepal successfully launched its first satellite NepaliSat-1 into space. The satellite developed by the Nepalese scientists was launched from Virginia in the United States. It is a low orbit satellite which will be in the 400-km distance from the Earth’s surface.

Q3. The Resilient Cities Asia-Pacific (RCAP) 2019 Congress was organised by ICLEI – Local Governments for Sustainability in________.

  1. Parish
  2. Rome
  3. New Delhi
  4. London

S3. Ans. {c}

Sol. The Resilient Cities Asia-Pacific (RCAP) 2019 Congress is being organised by ICLEI – Local Governments for Sustainability and hosted by South Delhi Municipal Corporation in New Delhi, India.

Q4. India’s largest app for financial services has integrated with Unified Payment Interface (UPI) as a payment method recently. Name the app.

  1. Moneycontrol
  2. Etmoney
  3. Stock Watch
  4. Invester

S4. Ans. {b}

Sol. ETMONEY India’s largest app for financial services has integrated with Unified Payment Interface (UPI) as a payment method.

Q5. The Time 100 Most Influential People 2019 list has been released. Which of the following Indian name/names appeared in the list?

  1. Mukesh Ambani
  2. Arundhati Katju
  3. Menaka Guruswamy
  4. All a, b and c

S5. Ans. {d}

Sol. Reliance Industries Chairman Mukesh Ambani and public-interest litigators Arundhati Katju and Menaka Guruswamy, who spearheaded a historic legal battle for LGBTQ rights in India, are the Indian names that appeared in Time 100 Most Influential People 2019 list.

Q6. International Day for Monuments and Sites is observed every year on _____________.

  1. 18 April
  2. 20 April
  3. 22 April
  4. 24 April

S6. Ans. {a}

Sol. In 1982, ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) established 18 April as the International Day for Monuments and Sites.

Q7. Which of the following bank has received approval from the Competition Commission of India (CCI) for the proposed scheme of amalgamation of Gruh Finance with the bank?

  1. UCO Bank
  2. Corporation Bank
  3. Canara Bank
  4. Bandhan Bank

S7. Ans. {d}

Sol. Bandhan Bank has received approval from the Competition Commission of India (CCI) for the proposed scheme of amalgamation of Gruh Finance with the bank.

Q8. Which of the following bank is the first public sector bank to shift to EMV chip and PIN for card present transactions across the country’s vast ATM network?

  1. Syndicate Bank
  2. Canara Bank
  3. South Indian Bank
  4. Axis Bank

S8. Ans. {b}

Sol. Canara Bank, with nearly 6,300 branches and a network of more than 10,000 ATMs, is the first public sector bank to shift to EMV chip and PIN for card present transactions across the country’s vast ATM network.

Q9. The International Monetary Fund (IMF) and the World Bank have together launched a private blockchain with a pseudo-token. The new token is called______

_____.

  1. Ripple Coin
  2. CoinIMF
  3. Learning Coin
  4. WB Coin

S9. Ans. {c}

Sol. The International Monetary Fund (IMF) and the World Bank have together launched a private blockchain with a pseudo-token. The new token, called “Learning Coin” and only accessible within the IMF and World Bank, has a purpose to teach relevant individuals within the organizations about blockchain.

Q10. Which of the following bank has partnered with M1Xchange Trade Receivables Discounting System (TReDS) platform for MSME bill discounting?

  1. ICICI Bank
  2. Axis Bank
  3. Bank of Maharashtra
  4. Deutsche Bank

S10. Ans. {c}

Sol. Bank of Maharashtra (BoM) has partnered with M1Xchange Trade Receivables Discounting System (TReDS) platform for MSME bill discounting.