Current Affairs MCQ 28th June 2019

0
209

Current Affairs MCQ 28th June 2019

Q1. The Union Cabinet has cleared the New Delhi International Arbitration Centre (NDIAC) Bill, 2019. The NDIAC will effect from-

  1. 2nd February 2019
  2. 2nd March 2019
  3. 2nd May 2019
  4. 2nd June 2019

S1. Ans. {b}

Sol. The Union Cabinet has cleared the New Delhi International Arbitration Centre (NDIAC) Bill, 2019. The Bill provides for setting up of an independent and autonomous body for institutional arbitration. It also aims to acquire and transfer the undertakings of International Centre For Alternative Dispute Resolution to New Delhi International Arbitration Centre (NDIAC) w.e.f 2nd March 2019.

 

Q2. Which of the following university will confer the distinguished alumni award to Union Ministers Nirmala Sitharaman and 

  1. Indhira Gandhi National Open University
  2. Banras Hindu University
  3. Jawaharlal Nehru University
  4. Delhi University

S2. Ans. {c}

Sol. Jawaharlal Nehru University will confer the distinguished alumni award to Union Ministers Nirmala Sitharaman and Subrahmanyam Jaishankar. Executive Council of the University has approved a proposal in this regard. The two ministers will be awarded during the third convocation of JNU to be held in August this year.

 

Q3. According to annual report on internet trends by venture capitalist Mary Meeker, Which country accounts for 12% world’s internet users?

  1. USA
  2. China
  3. India
  4. Russia

S3. Ans. {c}

Sol. According to annual report on internet trends by venture capitalist Mary Meeker, India accounts for 12% world’s internet users. China has the largest base, accounting for 21% of all internet users globally, and the US comes third at 8%.

 

Q4. India successfully conducted a first test flight of the indigenously developed Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle (HSTDV) from a base off the-

  1. Odisha Caost
  2. Coastal State
  3. West Bengal Coast
  4. Goa Coast

S4. Ans. {a}

Sol. India successfully conducted a first test flight of the indigenously developed Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle (HSTDV) from a base off the Odisha coast. The only other countries that possess this technology are the US, Russia and China.

 

Q5. The U.S. Embassy organised its _____________ annual ‘Student Visa Day’ and launched ‘EducationUSA India

  1. Fifth
  2. Third
  3. First
  4. Second

S5. Ans. {a}

Sol. The U.S. Embassy organised its fifth annual ‘Student Visa Day’ and launched ‘EducationUSA India’. It is a mobile application to provide Indian students with “current, comprehensive and accurate information about studying in the U.S.”.It was launched by the Embassy in collaboration with the United States-India Educational Foundation.

 

Q6. Which of the following Indian player ranked 100th and remains the sole Indian in the Forbes list of world’s highest-paid athletes with estimated annual earnings of $25 million?

  1. MS Dhoni
  2. Gautam Gambhir
  3. Virat Kohli
  4. Jos Buttler

S6. Ans. {c}

Sol. Virat Kohli, ranked 100th, remains the sole Indian in the Forbes list of world’s highest-paid athletes with estimated annual earnings of $25 million. The list is headed by Barcelona and Argentina football superstar Lionel Messi.

 

Q7. The Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle (HSTDV) is an unmanned scramjet (allowing supersonic combustion) demonstration vehicle that can cruise up to a speed of mach 6 (or six times the speed of sound) and rise up to an altitude of ___________ km in 20 seconds.

  1. 13 Km
  2. 33 Km
  3. 43 Km
  4. 32 Km

S7. Ans. {d}

Sol. The HSTDV is an unmanned scramjet (allowing supersonic combustion) demonstration vehicle that can cruise up to a speed of mach 6 (or six times the speed of sound) and rise up to an altitude of 32 km in 20 seconds.

 

Q8. Cancer-hit badminton star Lee Chong Wei announced his retirement. He is a retired _______________ professional badminton player.

  1. Japanese
  2. Malaysian
  3. Indonesian
  4. Chinese

S8. Ans. {b}

Sol. Cancer-hit Malaysian badminton star Lee Chong Wei announced his retirement. He spent a total of 348 weeks as world number one but lost six world and Olympic finals in his 19 years career.

 

Q9. According to a report released by brand analytics firm TRA Research, _______________ has emerged as the most trusted brand in India in 2019.

  1. Apple
  2. Dell
  3. Sony
  4. MI

S9. Ans. {b}

Sol. According to a report released by brand analytics firm TRA Research, “Dell” has emerged as the most trusted brand in India in 2019. With 31% Brand Trust Index (BTI) difference from Dell, auto brand Jeep makes a dramatic entry in the second spot. LIC and Amazon are ranked on the third and fourth spots and Apple iPhone emerged as India’s fifth most trusted brand.

 

Q10. Who was awarded the 54th Jnanpith Award for his contribution to the enrichment of Indian Literature in English?

  1. Vikram Seth
  2. Anita Desai
  3. Amitav Ghosh
  4. Arundhati Roy

S10. Ans. {c}

Sol. Renowned author Amitav Ghosh was awarded the 54th Jnanpith Award for his contribution to the enrichment of Indian Literature in English. He was conferred the award by former governor of West Bengal Gopalkrishna Gandhi.