Current Affairs MCQ 28th July 2019

0
257

Current Affairs MCQ 28th July 2019

Q1. The 13th meeting of the India-UK Joint Economic and Trade Committee (JETCO) was held in ………..

  1. New Delhi
  2. London
  3. Manchester
  4. New York

S1. Ans. {b}

Sol. 13th meeting of the India-UK Joint Economic and Trade Committee (JETCO) was held in London. Union Minister of Commerce & Industry and Railways and Secretary of State for International Trade of the UK participated in the meeting.

Q2. Who among the following has been appointed as the governor of Chhattisgarh? 

  1. Anandiben Patel
  2. Kiran Bedi
  3. Anusuiya Uikey
  4. Ganeshi Lal

S2. Ans. {c}

Sol. President Ram Nath Kovind has appointed Anusuiya Uikey as Governor of Chhattisgarh.

Q3. Ministry of Health and Family Welfare has launched a “Jan Jagrukta Abhiyaan” in which of the following State/UT to accelerate measures for prevention and control of Vector Borne Diseases like Malaria, Dengue and Chikungunya. 

  1. Lakshadweep
  2. Delhi
  3. Daman & Diu
  4. Odisha

S3. Ans. {b}

Sol. Ministry of Health and Family Welfare will launch a Jan Jagrukta Abhiyaan in Delhi to accelerate measures for prevention and control of Vector Borne Diseases like Malaria, Dengue and Chikungunya.

Q4. The Department of Telecom has signed a MoU with Indian Council for Research on International Economic Relations (ICRIER) to develop a (BRI) for Indian States and Union Territories (UT). BRI stands for? 

  1. Broadband Readiness Index
  2. Broadband Restoration Index
  3. Broadband Reality Index
  4. Broadband Receiving Index

S4. Ans. {a}

Sol. The Department of Telecom (DoT) and the Indian Council for Research on International Economic Relations (ICRIER) signed a MoU to develop a Broadband Readiness Index (BRI) for Indian States and Union Territories (UT). The first estimate will be made in 2019 and subsequently every year until 2022.

Q5. ……… Aerospace has signed a $50 million follow-up deal with Indian navy under which it will provide complementary missile systems to the Indian navy and India’s MDL Shipyard. 

  1. Ukraine
  2. Israel
  3. Japan
  4. France

S5. Ans. {b}

Sol. Israel Aerospace signs $50 million follow-up deal with Indian navy. Under the deal, Israel Aerospace Industries will provide complementary missile systems to the Indian navy and India’s MDL Shipyard.

Q6. The 21st edition of Commonwealth Table Tennis Championship will be hosted in which of the following state of India? 

  1. Odisha
  2. Tamil Nadu
  3. Rajasthan
  4. Kerala

S6. Ans. {a}

Sol. Odisha Governor inaugurated the 21st edition of Commonwealth Table Tennis Championship at the Jawaharlal Indoor Stadium in Cuttack, Odisha. The event will witness the top players from India, Australia, England, Malaysia, Scotland and Singapore among other nations competing for coveted titles.

Q7. The 8th meeting of India-Uzbekistan Joint Working Group on Counter-Terrorism was held in ………. 

  1. Mumbai
  2. Bukhara
  3. New Delhi
  4. Margilan

S7. Ans. {c}

Sol. The 8th meeting of India-Uzbekistan Joint Working Group on Counter-Terrorism was held in New Delhi. The Joint Working Group reviewed threats posed by terrorist groups worldwide and in their respective regions including cross border terrorism.

Q8. The President of the Republic of Singapore has appointed who among the following as an international judge of the Singapore International Commercial court (SICC)? 

  1. Justice Deepak Misra
  2. Justice Ranjan Gogoi
  3. Justice Madan Lokur
  4. Justice AK Sikri

S8. Ans. {d}

Sol. Former Supreme Court judge, Justice AK Sikri, has been appointed as an international judge of the Singapore International Commercial court (SICC).

Q9. China has recently gifted warship ‘P625’ to the navy of which of the following Asian nation? 

  1. Bangladesh
  2. Sri Lanka
  3. Malaysia
  4. Indonesia

S9. Ans. {b}

Sol. China has gifted warship ‘P625’ to Sri Lanka. As a new member of the Lankan Navy, the ‘P625’ frigate will be mainly used for offshore patrol, environment monitoring and anti-piracy combats. The Type 053 frigate was commissioned into China’s People’s Liberation Army Navy in 1994 as the Tongling.

Q10. The Rajya Sabha passed the Central Universities (Amendment) Bill, 2019. The Bill aims the establishment of a Central University and Tribal University in which of the following Indian state? 

  1. Arunachal Pradesh
  2. Manipur
  3. Andhra Pradesh
  4. Sikkim

S10. Ans. {c}

Sol. The Rajya Sabha passed the Central Universities (Amendment) Bill, 2019. The Bill aims the establishment of a Central University and Tribal University in Andhra Pradesh.