Current Affairs MCQ 28th April 2019

0
141

Current Affairs MCQ 28th April 2019

Q1. IN – VPN BILAT EX the bilateral maritime exercise took place between the Indian Navy and________Peoples’ Navy.

 

  1. Vetican City
  2. Vietnam
  3. Venezuela
  4. Uzbakistan

S1. Ans. {b}

Sol. The Indian Navy undertook the second edition of the bilateral maritime exercise between the Indian Navy and Vietnam Peoples’ Navy, (IN – VPN BILAT EX) at/ off Cam Ranh Bay, Vietnam.

Q2. General Bipin Rawat commissioned the Indian Coast Guard Ship________, third in the series of offshore patrol vessels of the Coast Guard.

  1. Beere
  2. Vani
  3. Veera
  4. Dhanush

S2. Ans. {c}

Sol. Chief of Army Staff General Bipin Rawat commissioned the Indian Coast Guard Ship Veera at a ceremony held at Naval Jetty at the dockyard at Vishakhapatnam, Andhra Pradesh. Veera, third in the series of offshore patrol vessels of the Coast Guard, was built by L&T at its shipbuilding facility at Kattupalli in Chennai.

Q3. Who among the following has been named the goodwill ambassador of Team India at the Street Child Cricket World Cup (SCCWC)?

 

  1. Mansi Joshi
  2. Ekta Bisht
  3. Mithali Raj
  4. Punam Raut

S3. Ans. {c}

Sol. Indian women’s cricket team captain Mithali Raj has been named the goodwill ambassador of Team India at the Street Child Cricket World Cup (SCCWC).

Q4. Which of the following Small Finance Bank (SFB) has been awarded the prestigious Celent Model Bank 2019 Award in the category of Financial Inclusion, for ‘Redesigning Lending to Reach Small Businesses’?

  1. A U Small Finance Bank
  2. Fincare Small Finance Bank
  3. Utkarsh Small Finance Bank
  4. ESAF Small Finance Bank

S4. Ans. {b}

Sol. Fincare Small Finance Bank (SFB) has been awarded the prestigious Celent Model Bank 2019 Award in the category of Financial Inclusion, for ‘Redesigning Lending to Reach Small Businesses’.

Q5. Google has opened its first African artificial intelligence (AI) centre at__________.

  1. Lusaka
  2. Durban
  3. Cape Town
  4. Accra

S5. Ans. {d}

Sol. Google has opened its first African artificial intelligence (AI) centre in Ghana’s capital Accra, one year after announcing the project.

Q6. India was a net importer of steel during the 2018-19 fiscal year, the first time in_______years.

  1. 3
  2. 4
  3. 8
  4. 5

S6. Ans. {a}

Sol. India was a net importer of steel during the 2018-19 fiscal year, the first time in three years, as the country lost market share among its traditional steel buyers and imports jumped on demand for higher-quality steel domestically.

Q7. ADB committed to provide USD ____billion in sovereign loans to India in 2018, the highest level of assistance since sovereign operations began in the country in 1986.

  1. 4.5
  2. 3.5
  3. 5.5
  4. 6.5

S7. Ans. {b}

Sol. ADB committed to provide USD 3 billion in sovereign loans to India in 2018, the highest level of assistance since sovereign operations began in the country in 1986, stated the annual report of the multilateral lending agency.

Q8. The Palestinian President Mahmoud Abbas has appointed _________ as the new Prime Minister.

  1. Paul Biya
  2. Joseph Ngute
  3. Azali Assoumani
  4. Mohammad Ishatyeh

S8. Ans. {d}

Sol. The Palestinian President Mahmoud Abbas has appointed Mohammed Ishtayeh as the new Prime Minister. Mohammed Ishtayeh will succeed Rami Hamdallah.

Q9. Which of the following bank has launched ‘NRI-Insta-Online’ account opening process for NRIs residing in the Financial Action Task Force (FATF) member countries?

  1. IDBI Bank
  2. ICICI Bank
  3. HDFC Bank
  4. Dhanlaxmi Bank

S9. Ans. {a}

Sol. IDBI Bank has launched ‘NRI-Insta-Online’ account opening process for NRIs residing in the Financial Action Task Force (FATF) member countries.

Q10. The 8th edition of Home Expo India 2019 opened at India Expo Centre and Mart, _______.

  1. Pune
  2. Gurugram
  3. Greater Noida
  4. Delhi

S10. Ans. {c}

Sol. The 8th edition of Home Expo India 2019 opened at India Expo Centre and Mart, Greater Noida.