Current Affairs MCQ 27th July 2019

0
190

Current Affairs MCQ 27th July 2019

Q1. Name the Olympic silver medallist who clinched the WBC international welterweight title after knocking out the Australian Billy Dib in the fourth round of his bout in the inaugural Super Boxing League held in Jeddah, Saudi Arabia? 

  1. Nick Hannig
  2. Amir Khan
  3. Steven Butler
  4. Filip Hrgovic

S1. Ans. {b}

Sol. Olympic silver medallist Amir Khan clinched the WBC international welterweight title. He knocked out Australian Billy Dib in the fourth round of his bout in the inaugural Super Boxing League held in Jeddah, Saudi Arabia.

Q2. Who among the following was voted the “Sportsperson of the Year” in the annual Indian Oil Sports Conclave? 

  1. B Adhiban
  2. Manika Batra
  3. Sharath Kamal
  4. Simranjeet Singh

S2. Ans. {c}

Sol. Sharath Kamal was voted the Sportsperson of the Year in the annual Indian Oil Sports Conclave. The other nominees were cricketer Cheteshwar Pujara, Grandmaster B Adhiban, hockey player Simranjeet Singh and table tennis player Manika Batra.

Q3. Name the public sector lender which has been penalised Rs 7 crore by the Reserve Bank of India for non-compliance on Income Recognition and Asset Classification norms, code of conduct for opening and operating current accounts and reporting of data on Central Repository of Information on Large Credits. 

  1. State Bank of India
  2. Syndicate Bank
  3. Punjab National Bank
  4. Canara Bank

S3. Ans. {a}

Sol. The Reserve Bank of India has penalised State Bank of India for Rs 7 crore for non-compliance on Income Recognition and Asset Classification norms, code of conduct for opening and operating current accounts and reporting of data on Central Repository of Information on Large Credits.

Q4. Name the country which will host the International Shooting Sport Federation World Cup stages from March 15 to 26, 2020? 

  1. Russia
  2. Japan
  3. India
  4. Indonesia

S4. Ans. {c}

Sol. International Shooting Sport Federation approved India’s application to host the ISSF World Cup stages. World Cup will be held in New Delhi from March 15 to 26, 2020. The last edition of ISSF World Cup was held in Munich, Germany.

Q5. Name the Indian who won the girls’ U13 title of the Dutch Junior Open squash tournament in Amsterdam, Netherlands. 

  1. Anahat Singh
  2. Nandini Jain
  3. Khushboo
  4. Unnati Tripathi

S5. Ans. {a}

Sol. Anahat Singh won the girls’ U13 title while Joshi won the boys’ U17 title. Two Indian players managed to win the titles on the final day of the Dutch Junior Open squash tournament in Amsterdam (Netherlands).

Q6. What is the amount of loan offered by World Bank to the Kerala Government for the Resilient Kerala project, aimed at enhancing the state’s resilience against the impacts of natural disasters and climate change? 

  1. $ 350 Million
  2. $ 250 Million
  3. $ 150 Million
  4. $ 300 Million

S6. Ans. {b}

Sol. World Bank offers a loan of $250 million to the Kerala Government for the Resilient Kerala project, aimed at enhancing the state’s resilience against the impacts of natural disasters and climate change.

Q7. Name the Bengali film directed by Kaushik Ganguly’s, which was honoured with ‘Best Feature Film’ in SAARC film festival?

  1. Nagarkirtan
  2. Vinci Da
  3. Shesh Theke Shuru
  4. Bhobishyoter Bhut

S7. Ans. {a}

Sol. Director Kaushik Ganguly’s Bengali film ‘Nagarkirtan’, has won 4 awards in SAARC film festival. The movie was honoured with ‘Best Feature Film’, ‘Best Director’, ‘Best Actor’ and ‘Best Original Score’ awards.

Q8. Name the former oylmpic boxing gold medallist and four weight World champion who passed away recently. 

  1. Antal Kocsis
  2. Fidel LaBarba
  3. Parnell Whitaker
  4. Frankie Genaro

S8. Ans. {c}

Sol. Former oylmpic boxing gold medallist and four weight World champion “Pernell whitaker” passed away. He won world titles at lightweight, light welterweight, welterweight and light middleweight. He enjoyed a successful professional career after winning gold as a lightweight at the 1984 Olympics in Los Angeles.

Q9. Name the Retired Lt Gen, who was awarded the Maha Vir Chakra in the 1971 Indo-Pak war and Kirti Chakra in the 1947 Hyderabad operations, passed away recently. 

  1. K.P. Candeth
  2. J.S. Gharaya
  3. J. S. Arora
  4. G.G. Bewoor

S9. Ans. {b}

Sol. Retired Lt Gen Joginder Singh Gharaya, who was awarded the Maha Vir Chakra in the 1971 Indo-Pak war and Kirti Chakra in the 1947 Hyderabad operations, passed away.

Q10. Name the report recently released by WHO, the UN Food and Agriculture Organization and other UN agencies? 

  1. The Global Environment Outlook
  2. The State of Food and Agriculture
  3. The State of Food Security and Nutrition in the World
  4. The State of World Population

S10. Ans. {c}

Sol. The report named, ‘The State of Food Security and Nutrition in the World’, produced by the UN Food and Agriculture Organization and other UN agencies, including WHO, was released.