Current Affairs MCQ 27th April 2019

0
157

Current Affairs MCQ 27th April 2019

Q1. Which of the following Indian shuttler clinch the Dutch International badminton title in The Hague, Netherlands?

  1. H S Prannoy
  2. Ajay Dayaram
  3. Harsheel Dani
  4. Kidambi Srikanth

S1. Ans. {3}

Sol. Former junior national champion Harsheel Dani rallied from a game down against Mads Christophersen of Denmark to clinch the Dutch International badminton title in The Hague, Netherlands.

Q2. The Institute for Development and Research in Banking Technology (IDRBT), an arm of ____________, has launched a 5G Use Cases Lab for banking and financial sector.

  1. State Bank Of India
  2. Reserve Bank Of India
  3. Security Exchange Board Of India
  4. Insurance Regulatory and Development Authority

S2. Ans. {2}

Sol. The Institute for Development and Research in Banking Technology (IDRBT), an arm of Reserve Bank of India, has launched a 5G Use Cases Lab for banking and financial sector.

Q3. __________celebrates major agricultural events as the festival of Bihu.

  1. Kerala
  2. Bihar
  3. Assam
  4. Manipur

S3. Ans. {3}

Sol. Assam’s most awaited festival – the Rongali Bihu, also known as ‘Bohaag Bihu’ which marks the beginning of the new Assamese calendar year started. Assam celebrates major agricultural events as the festival of Bihu.

Q4. SK Shivakumar passed away at the age of 66. He was a renowned___________.

  1. Space Scientist
  2. Hindi Poet
  3. Social Activist
  4. Economist

S4. Ans. {1}

Sol. Former Director of Indian Space Research Organisation Satellite Centre (ISAC), SK Shivakumar died at the age of 66 in Bengaluru. He hailed from Mysuru, Karnataka. He was part of the team which had developed telemetry system for India’s first moon mission Chandrayan – I.

Q5. Who among the following won the 2019 Singapore Badminton Open in men’s singles category?

  1. Viktor Axelsen
  2. Kento Momota
  3. B. Sai Praneeth
  4. B. Sumeet Reddy

S5. Ans. {2}

Sol. Kento Momota won the 2019 Singapore Open in men’s singles category.

Q6. Who among the following won the 2019 Singapore Open in women’s singles category?

  1. Saina Nehwal
  2. Carolina Marin
  3. Li Xuerui
  4. Tai Tzu-Ying

S6. Ans. {4}

Sol. Tai Tzu-ying won the 2019 Singapore Open in women’s singles category.

Q7. Name world’s first armed amphibious drone boat that has been successfully tested by China.

  1. Grey Eagle
  2. Marine Lizard
  3. Snowgoose
  4. Marine Pioneer

S7. Ans. {2}

Sol. The world’s first armed amphibious drone boat named ‘Marine Lizard‘and guided by China’s BeiDou Navigation Satellite System, has been successfully tested by China.

Q8. Reuters journalists, ________ and ______ have been selected for UNESCO/Guillermo Cano Press Freedom Prize 2019.

  1. Bob Woodward, Christiane Amanpour
  2.  Louis Theroux, Kyaw Soe Oo
  3. Bob Woodward, Louis Theroux
  4. Kyaw Soe Oo, Wa Lone

S8. Ans. {4}

Sol. Reuters journalists, Kyaw Soe Oo, and Wa Lone have been selected for UNESCO/Guillermo Cano Press Freedom Prize 2019.

Q9. India’s first exotic Bird Park ‘Essel World Bird Park’ was launched by EsselWorld Leisure Pvt. Ltd in______.

  1. Pune
  2. Nagpur
  3. Mumbai
  4. Delhi

S9. Ans. {3}

Sol. India’s first exotic Bird Park ‘Essel World Bird Park’ was launched by EsselWorld Leisure Pvt. Ltd, the entertainment arm of the $6-billion Essel Group in Mumbai.

Q10. India has successfully test-fired first indigenously designed and developed long-range sub-sonic cruise missile_______ from a test range in Odisha.

  1. Vani
  2. Nirbhay
  3. Vijay
  4. Dhanush

S10. Ans. {2}

Sol. India has successfully test-fired first indigenously designed and developed long-range sub-sonic cruise missile ‘Nirbhay’ from a test range in Odisha.