Current Affairs MCQ 26th July 2019

0
227

Current Affairs MCQ 26th July 2019

Q1. The 43rd session of the World Heritage Committee of UNESCO was held from 30 June to 10 July 2019 in ………..

  1. Tbilisi, Georgia
  2. Baku, Republc of Arzerbaijan
  3. Kyiv, Ukraine
  4. Ankara, Turkey

S1. Ans. {b}

Sol. 43rd session of the World Heritage Committee of UNESCO was held in Baku, Republic of Azerbaijan from 30 June to 10 July 2019. In the meeting, UNESCO named 29 new World Heritage sites for 2019.

Q2. Name the co-working venture recently acquired by OYO Hotels & Homes. 

  1. Vyuti
  2. Numocity
  3. Innov8
  4. TrillBit

S2. Ans. {c}

Sol. OYO Hotels & Homes has formally announced its acquisition of co-working venture Innov8. OYO will operate the firm Innov8 as an independent brand, and along side its existing co-working operations.

Q3. Which of the following private sector lender has terminated and de-listed its 22 outstanding global depository receipts (GDRs) from the Luxembourg Stock Exchange? 

  1. Axis Bank
  2. ICICI Bank
  3. HDFC Bank
  4. Yes Bank

S3. Ans. {c}

Sol. Private sector lender HDFC Bank has terminated and de-listed its 22 outstanding global depository receipts (GDRs) from the Luxembourg Stock Exchange. The action has been taken due to low trading volume of GDRs.

Q4. India bagged two Gold medals in the Women’s 10-meter Air Rifle event at the International Shooting Sport Federation Junior World Cup. It was held in ………. 

  1. Baku, Republic of Arezbaijan
  2. Tbilisi, Georgia
  3. Kyiv, Ukraine
  4. Suhl, Germany

S4. Ans. {d}

Sol. India bagged two Gold medals in the Women’s 10-meter Air Rifle event at the International Shooting Sport Federation Junior World Cup in Suhl, Germany. In the Individual section of the category, Elavenil Valarivan claimed the top honours with a total score of 251.6. India also clinched a Gold in the team section by creating a junior world record.

Q5. Which of the following country celebrated the 50th anniversary of the Apollo 11 mission? 

  1. U.S.
  2. France
  3. India
  4. Russia

S5. Ans. {a}

Sol. U.S. celebrates the Apollo 11 mission’s 50th year anniversary. In the celebrations, new statues of Astronaut Neil Armstrong were unveiled and an education centre was dedicated to him in Ohio, US.

Q6. Name the american computer scientist who worked in 1960s on Computer Time Sharing System which allowed multiple users in different locations to access a single computer simultaneously through telephone lines, passed away recently. 

  1. Fernando Corbato
  2. Larry Page
  3. Fred Brooks
  4. Dennis Ritchie

S6. Ans. {a}

Sol. American computer scientist Fernando Corbato passed away. He worked in 1960s on Computer Time Sharing System which allowed multiple users in different locations to access a single computer simultaneously through telephone lines which paved the way for the personal computer and the computer passwords. Fernando Corbato was a professor emeritus at the Massachusetts Institute of Technology.

Q7. Name the certification which is given as an international recognition to beaches that meet certain criteria of cleanliness and environmental propriety. 

  1. Yellow Flag
  2. Blue Flag
  3. Green Flag
  4. White Flag

S7. Ans. {b}

Sol. Union Environment Ministry has selected 12 beaches in India to vie for a ‘Blue Flag’ certification, an international recognition conferred on beaches that meet certain criteria of cleanliness and environmental propriety.

Q8. Name the founder of the radical outfit Dalit Panther, who passed away recently. Dalit Panther is a youth-based organisation inspired by the Black Panther outfit of African Americans in the US. 

  1. Raja Dhale
  2. J V Pawar
  3. Namdeo Dhasal
  4. Arun Kamble

S8. Ans. {a}

Sol. Raja Dhale, one of the founders of the radical outfit Dalit Panther passed away. Mr. Dhale along with others in 1972 founded Dalit Panther, a youth-based organisation inspired by the Black Panther outfit of African Americans in the US, with an aim to raise the voice of Dalits more aggressively in the State.

Q9. Pakistan Punjab’s chief minister laid the foundation stone of Baba Guru Nanak University at ………. 

  1. Multan
  2. Nanakana Sahib
  3. Lahore
  4. Rawalpindi

S9. Ans. {b}

Sol. Pakistan Punjab’s chief minister laid the foundation stone of Baba Guru Nanak University at Nanakana Sahib. The University was dedicated to Guru Nanak Dev at his birth place. This university would be spread over 10 acres.

Q10. U.S.’s Federal Trade Commission have approved a $5 billion fine on which of the following social media firm? 

  1. Instagram
  2. Twitter
  3. Facebook
  4. WhatsApp

S10. Ans. {c}

Sol. U.S.’s Federal Trade Commission have approved a $5 billion penalty to be levied on Facebook. The penalty have been approved to settle a probe into the social network’s privacy and data protection lapses. It would be the largest penalty ever imposed by the FTC for privacy violations.