Current Affairs MCQ 26th August 2019

0
107

Current Affairs MCQ 26th August 2019

Q1. Name the team which defeated Chelsea in the finals to won the UEFA Super Cup held in Istanbul.

  1. Manchester United
  2. Liverpool
  3. Arsenal
  4. Tottenham Hotspur

S1. Ans. {b}

Sol. Liverpool defeated Chelsea in the finals to won the UEFA Super Cup held in Istanbul.

 

Q2. Name the former India and Tamil Nadu cricketer who represented India in 7 ODIs and was also a National selector from 2004 to 2006, passed away recently.

  1. Habib Ahmed
  2. Bharath Reddy
  3. V.B. Chandrasekhar
  4. Bharat Arun

S2. Ans. {c}

Sol. Former India and Tamil Nadu cricketer V.B. Chandrasekhar who represented India in 7 ODIs and was also a National selector from 2004 to 2006, passed away recently.

 

Q3. The Panchamirtham is an ‘abhishega prasadam’ of the Murugan temple has been bestowed with the Geographical Indication tag. The Murugan temple is situated in ……………………

  1. Odisha
  2. Tamil Nadu
  3. Karnataka
  4. Keral

S3. Ans. {b}

Sol. The Panchamirtham is an ‘abhishega prasadam’ of the Murugan temple has been bestowed with the Geographical Indication tag. The Murugan temple is situated in Tamil Nadu.

 

Q4. The Inter-State Council is mandated to investigate and advise on disputes between states. Who is the chairman of the Inter-State Council?

  1. Prime Minister
  2. Defence Minister
  3. Finance Minister
  4. Home Minister

S4. Ans. {a}

Sol. The Inter-State Council is mandated to investigate and advise on disputes between states. Prime Minister is the chairman of the Inter-State Council.

 

Q5. Name the Indian wrestler who won the gold medal at the Junior World Championships held in Talinn, Estonia and hence become the 1st Indian in 18 years to win the title.

  1. Deepak Punia
  2. Suraj Aswal
  3. Vicky Chahar
  4. Veer Dev Gulia

S5. Ans. {a}

Sol. Deepak Punia has won the gold medal at the Junior World Championships held in Talinn, Estonia and hence become the 1st Indian in 18 years to win the title.

 

Q6. Who among the following has been awarded the “Dr. A.P.J. Abdul Kalam Award” by Tamil Nadu government?

  1. Puneet Goenika
  2. T Suvarna Raju
  3. G Satheesh Reddy
  4. K Sivan

S6. Ans. {d}

Sol. Tamil Nadu government has awarded K. Sivan with its Dr. A.P.J. Abdul Kalam Award.

 

Q7. In his Independence Day address to the nation, Prime Minister has announced the appointment of ……………………., who will be above the three Service Chiefs and meant to be a single-point military advisor to the government.

  1. Chief of Supreme forces
  2. Chief of Indian Brigades
  3. Chief of Defence Staff
  4. Chief of Supreme Command

S7. Ans. {c}

Sol. In his Independence Day address to the nation, Prime Minister has announced the appointment of a Chief of Defence Staff who will be above the three Service Chiefs and meant to be a single-point military advisor to the government.

 

Q8. Name the veteran bollywood actress who was renowned for her role in Basu Chatterjee’s film “Rajnigandha”, passed away recently.

  1. Vidya Sinha
  2. Parveen Babi
  3. Mumtaz
  4. Neetu Singh

S8. Ans. {a}

Sol. Veteran Bollywood actress Vidya Sinha who was renowned for her role in Basu Chatterjee’s film “Rajnigandha”, passed away recently.

 

Q9. Name the legendary Indian sprinter who has been appointed as a member of the Asian Athletics Association’s (AAA) Athletes Commission.

  1. Milkha Singh
  2. P. T. Usha
  3. Dutee Chand
  4. Hima Das

S9. Ans. {b)

Sol. Legendary Indian sprinter P.T. Usha, one of India’s greatest athletes, has been appointed as a member of the Asian Athletics Association’s (AAA) Athletes Commission.

Q10. Who among the following has been appointed as the director of National Institute of Health and Family Welfare by the appointments Committee of the Cabinet, headed by Prime Minister?

  1. Keshav Murugesh
  2. Harivansh Narayan
  3. Harshad Panduranga Thakur
  4. Anita Karwal

S10. Ans. {c}

Sol. Harshad Pandurang Thakur has been appointed as the director of National Institute of Health and Family Welfare by the appointments Committee of the Cabinet, headed by Prime Minister.