Current Affairs MCQ 26th April 2019

0
132

Current Affairs MCQ 26th April 2019

Q1. Who among the following became the first Indian to be appointed Chair of the International Hockey Federation (FIH) Health and Safety Committee by the world governing body.

  1. CS Nayak
  2. BK Nayak
  3. PC Ghosh
  4. Vikramjeet Singh

S1. Ans. {b}

Sol. Bibhu Kalyan Nayak became the first Indian to be appointed Chair of International Hockey Federation (FIH) Health and Safety Committee by the world governing body.

Q2. The theme for World Allergy Week 2019 is________________.

  1. Share the message
  2. An Itch That Rashes
  3. The Global Problem of Food Allergy
  4. Problem of Skin Allergy

S2. Ans. {c}

Sol. The World Allergy Organization has organized the World Allergy Week 2019 globally from 7-13 April 2019. The theme for World Allergy Week 2019 is “The Global Problem of Food Allergy”.

Q3. India bagged a Gold and two Silver medals at the Boxing World Cup at Cologne in Germany. Who among the following claimed the Gold medal in the 54 kg category?

  1. Pinki Rani
  2. Mary Kom
  3. Meena Kumari Maisham
  4. Simranjit Kaur

S3. Ans. {c}

Sol. India bagged a Gold and two Silver medals at the Boxing World Cup at Cologne in Germany. Meena Kumari Maisnam (from Manipur) claimed the Gold medal in the 54 kg category.

Q4. In motor racing, who won the Chinese Grand Prix for a record sixth time in Formula One’s 1,000th world championship race?

  1. Valtteri Bottas
  2. Sebastian Vettel
  3. Sebastian Beumi
  4. Lewis Hamilton

S4. Ans. {d}

Sol. In motor racing, Lewis Hamilton won the Chinese Grand Prix for a record sixth time. He seized the overall lead from his Mercedes teammate Valtteri Bottas in Formula One’s 1,000th world championship race.

Q5. Who among the following won the prestigious World Press Photo of the Year?

  1. John Moore
  2. Robert Frank
  3. Gafur Ranimov
  4. Santosh Jha

S5. Ans. {a}

Sol. An image of a little girl crying, as she and her mother have been taken into custody by US border officials in Texas won the prestigious World Press Photo of the Year. Veteran Getty photographer John Moore took the picture in the Rio Grande Valley in June 2018.

Q6. Who has completed one of the sport’s great all-time comebacks to end an 11-year major title drought at the Masters by claiming a fifth Green Jacket?

  1. Lee Travino
  2. Dustin Johnson
  3. Tiger Woods
  4. Jason Day

S6. Ans. {c}

Sol. Famous Golfer Tiger Woods completed one of the sport’s great all-time comebacks to end an 11-year major title drought at the Masters by claiming a fifth Green Jacket.

Q7. Which country is set to host the world’s foremost Artificial Intelligence (AI) Summit to empower global dialogue on the future of government, business and society?

  1. UAE
  2. USA
  3. India
  4. Japan

S7. Ans. {a}

Sol. UAE is set to host the world’s foremost Artificial Intelligence (AI) Summit to empower global dialogue on the future of government, business and society. The inaugural ‘AI Everything’, AIE will take place at the Dubai World Trade Centre.

Q8. Pradeep Choubey passed away of a cardiac arrest. He was a renowned _________.

  1. Director
  2. Poet
  3. Activst
  4. Doctor

S8. Ans. {b}

Sol. Renowned Hindi poet Pradeep Choubey passed away of a cardiac arrest. Choubey (70) was the younger brother of celebrated humorist, satirist, and poet Shail Chaturvedi.

Q9. Which of the following Digital payments security and payment facilitator has acquired Wibmo, a US-based financial technology firm?

  1. Freecharge
  2. Paytm
  3. PayU
  4. PhonePe

S9. Ans. {c}

Sol. PayU, Digital payments security and payment facilitator has acquired Wibmo, a US-based financial technology firm for USD 70 million (about Rs 484 crore) to assist the company scale-up its business.

Q10.Who was appointed as the first woman vice-chancellor of Jamia Millia Islamia, making her the first woman to hold the charge?

  1. Najma Heptulla
  2. Najma Akhtar
  3. Sameena Shah
  4. Shaheen Siddiqui

S10. Ans. {b}

Sol. Professor Najma Akhtar was appointed as the first woman vice-chancellor of Jamia Millia Islamia, making her the first woman to hold the charge.Manipur Governor Najma Heptulla is the university’s chancellor.