Current Affairs MCQ 25th July 2019

0
253

Current Affairs MCQ 25th July 2019

Q1. Name the former India wicket keeper-batsman who will take charge as the interim coach of the senior USA cricket team.

  1. Farukh Engineer
  2. Kiran More
  3. Nayan Mongia
  4. Saba Karim

S1. Ans. {b}

Sol. Former India wicket keeper-batsman Kiran More will take charge as the interim coach of the senior USA cricket team. He will replace the head coach Pubudu Dassanayake.

Q2. Which country has marked its national day on July 14th, which is also known as Bastille Day? 

  1. Germany
  2. Russia
  3. France
  4. England

S2. Ans. {c}

Sol. The French government marked the national day on July 14th. The day is also known as Bastille Day. This is the 230th anniversary of the storming of the Bastille prison which took place in Paris on 14 July 1789.

Q3. Which country will partner India in the Golden Jubilee Edition of International Film Festival of India, which will held from 20th Nov till 28th November 2019 in Panaji, Goa? 

  1. South Korea
  2. Russia
  3. South Africa
  4. Brazil

S3. Ans. {b}

Sol. The Golden Jubilee Edition of International Film Festival of India, will be held from 20th Nov till 28th November 2019 in Panaji, Goa. President of Oscar Academy John Bailey and other eminent cinematographers and producers have been invited for the event. Russia will be IFFI partner in this edition.

Q4. Who among the following made a thrilling victory in the Silverstone circuit to win the British Grand Prix 2019? 

  1. Lewis Hamilton
  2. Valtteri Bottas
  3. Pierre Gasly
  4. Charles Leclerc

S4. Ans. {a}

Sol. Lewis Hamilton made a thrilling victory in the Silverstone circuit to win his sixth British Grand Prix, his seventh victory in ten races in 2019 and the 80th win of his career.

Q5. 2nd formal discussion on holy Gurdwara of Kartarpur Sahib between India and Pakistan was held in ……. 

  1. Wagah
  2. Lahore
  3. Karachi
  4. New Delhi

S5. Ans. {a}

Sol. 2nd formal discussion on holy Gurdwara of Kartarpur Sahib between India and Pakistan was held in Wagah.

Q6. Who among the following has been designated to be the new Deputy Chief Minister of Goa? 

  1. Michael Lobo
  2. Vijai Desai
  3. Parmod Sawant
  4. Chandrakanta Kavlekar

S6. Ans. {d}

Sol. Chandrakant Kavlekar to be the new Deputy Chief Minister of Goa. He will replace Vijai Sardesai as the deputy chief minister of Goa.

Q7. England defeated which country in the finals to lift the ICC Cricket World Cup Trophy 2019 at the Lord’s cricket stadium in London? 

  1. Australia
  2. India
  3. New Zealand
  4. Pakistan

S7. Ans. {c}

Sol. England lifted the ICC Cricket World Cup Trophy 2019 at the Lord’s cricket stadium in London. England defeated New Zealand with more number of boundaries in the Super Over thriller in the grand finale of ICC Cricket World Cup Trophy 2019.

Q8. Name the person who has been appointed recently as the Governor of Himachal Pradesh by President Ram Nath Kovind. 

  1. Ganeshi Lal
  2. Kalraj Mishra
  3. Kiran Bedi
  4. Satyapal

S8. Ans. {b}

Sol. President Ram Nath Kovind has appointed Kalraj Mishra as the Governor of Himachal Pradesh. Acharya Devvrat has been transferred from Himachal Pradesh and appointed as the governor of Gujarat.

Q9. Name the serbian player who won his fifth Wimbledon title after defeating Swiss tennis ace Roger Federer. 

  1. Robert Farah
  2. Novak Djokovic
  3. Nicolas Mahut
  4. Juan Sebastian Cabal

S9. Ans. {b}

Sol. Serbian Novak Djokovic won his fifth Wimbledon title after defeating Swiss tennis ace Roger Federer. This is Djokovic’s 16th Grand Slam and 5th Wimbledon title.

Q10. Name the Indian wrestler who beat her Russian opponent Ekaterina Poleshchuk in the final match to win gold in 53kg category at Yasar Dogu International held in Istanbul? 

  1. Sakshi Malik
  2. Kavita Devi
  3. Vinesh Phogat
  4. Geeta Phogat

S10. Ans. {c}

Sol. India wrestler Vinesh Phogat has won her second consecutive gold in 53kg, at Yasar Dogu International in Istanbul. Phogat beat her Russian opponent Ekaterina Poleshchuk in the final match to bag the gold medal.