Current Affairs MCQ 25th April 2019

0
383

Current Affairs MCQ 25th April 2019

Q1. Which among the following bank has been identified as number 1 bank by customers in India, as per Forbes World’s Best Bank survey?

  1. SBI
  2. HDFC
  3. Axis Bank
  4. BOB

S1. Ans. {b}

Sol. HDFC Bank has been identified as number 1 bank by customers in India, as per Forbes World’s Best Bank survey. In the first edition of this survey, Forbes partnered with market research firm Statista to measure the best banks in 23 countries.

Q2. Tata Consultancy Services partnered with which of the following tech firm to build industry-specific cloud solutions? 

  1. Microsoft
  2. Wipro
  3. Google Cloud
  4. Infosys

S2. Ans. {c}

Sol. Tata Consultancy Services partnered with Google Cloud to build industry-specific cloud solutions. TCS’ solutions on Google Cloud Platform (GCP) will help enterprises build secure, cloud-native analytics platforms that enable high levels of personalization, and are cost-effective, easy to maintain, and future ready.

Q3. Name the oil company that has bagged the prestigious ‘AIMA Managing India Award 2019 for outstanding PSU of the year.’ 

  1. HPCL
  2. GAIL
  3. India Oil Corporation
  4. SAIL

S3. Ans. {c}

Sol. Indian Oil Corporation (IOC) has bagged the prestigious ‘AIMA Managing India Award 2019 for outstanding PSU of the year.’ The award was presented by former President Pranab Mukherjee to Sanjiv Singh, Chairman, Indian Oil.

Q4. Name the Israeli Prime Minister who has won a fifth term in office. 

  1. Benjamin Netanyahu
  2. Benny Gantz
  3. Ariel Sharon
  4. Mahmoud Abbas

S4. Ans. {a}

Sol. Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu has won a fifth term in office. His closest opponent’s party the Blue and White party conceded defeat, clearing the path for Netanyahu to set up a coalition government.

Q5. The equity market of which of the following Territory/country has overtaken Japan to be the world’s third largest in value, behind only the U.S. and China? 

  1. Laos
  2. Cambodia
  3. Russia
  4. Hong Kong

S5. Ans. {d}

Sol. Hong Kong’s equity market has overtaken Japan to be the world’s third largest in value, behind only the U.S. and mainland China. Hong Kong’s market cap was $5.78 trillion, compared with $5.76 trillion for Japan, according to data compiled by Bloomberg based on where primary securities are listed.

Q6. Name the Telugu poet who has been selected for the prestigious Saraswati Samman, 2018 for his collection of poetry titled Pakkaki Ottigilite. 

  1. K Siva Reddy
  2. Aarudhra
  3. Natrajan Gopi
  4. Kalipatnam Ramarao

S6. Ans. {a}

Sol. Telugu poet K Siva Reddy has been selected for the prestigious Saraswati Samman, 2018 for his collection of poetry titled Pakkaki Ottigilite. The award carries a cash prize of 15 lakh rupees, a citation and a plaque.

Q7. Two schemes of the West Bengal government for skill development and distribution of bicycles to students have won the prestigious World Summit on the Information Society (WSIS) awards of the United Nations. Name those 2 schemes. 

  1. Rupashree Prakalpa and Sabooj Sathi
  2. Utkarsh Bangla and Sabooj Sathi
  3. Swasthya Sathi Scheme and Utkarsh Bangla
  4. Sabujshree and Sufal Bangla

S7. Ans. {b}

Sol. Two schemes of the West Bengal government for skill development- “Utkarsh Bangla” and distribution of bicycles to students “Sabooj Sathi” have won the prestigious World Summit on the Information Society (WSIS) awards of the United Nations.

Q8. The General Assembly declared _______ as the International Day of Human Space Flight. 

  1. 12 April
  2. 14 April
  3. 16 April
  4. 18 April

S8. Ans. {a}

Sol. The General Assembly declared 12 April as the International Day of Human Space Flight to celebrate each year at the international level the beginning of the space era for mankind. 12 April 1961 was the date of the first human space flight, carried out by Yuri Gagarin, a Soviet citizen.

Q9. The Centre has recently appointed ________ as Secretary, Defence Finance. 

  1. Nimisha Sethi
  2. Gurmeet Kaur
  3. Netani Shah
  4. Gargi Kaul

S9. Ans. {d}

Sol. In a bureaucratic reshuffle, the Centre has appointed Gargi Kaul as Secretary, Defence Finance. She is a 1984-batch officer of the Indian Audit and Accounts Service (IA&AS). Kaul was earlier Financial Advisor, Defence Services in the Defence Ministry.

Q10. President Jovenel Moise announced that _________ will be the new prime minister of Haiti. 

  1. Jack Guy Lafotant
  2. Jean Michel Lapin
  3. Reginald Boulos
  4. Jean Henry Ceant

S10. Ans. {b}

Sol. President Jovenel Moise announced that Jean Michel Lapin will be the new prime minister of Haiti. It is French-speaking Caribbean Community (CARICOM) country.