Current Affairs MCQ 24th May 2019

0
202

Current Affairs MCQ 24th May 2019

Q1. Who among the following has become the first Indian to break into the top-25 of world rankings in Table Tennis?

  1. Anthony Amalraj
  2. G Sathiyan
  3. Kamlesh Mehta
  4. Harmeet Deshai

S1. Ans. {b}

Sol. India’s G Sathiyan has become the first Indian to break into the top-25 of world rankings in Table Tennis. Sathiyan rose four spots to be 24th in the latest ITTF rankings, following his impressive sixth place finish in the Asia Cup in Yokohama.

 

Q2. Bharti AXA General Insurance, a private non-life insurer, has tied up with financial marketplace Wishfin’s insurance arm ________to offer two-wheeler insurance to customers via WhatsApp.

  1. Wishpool
  2. Likepolicy
  3. Wishpolicy
  4. Wishrules

S2. Ans. {c}

Sol. Bharti AXA General Insurance, a private non-life insurer, has tied up with financial marketplace Wishfin’s insurance arm Wishpolicy, to offer two-wheeler insurance to customers via WhatsApp.

Q3. India Ratings & Research (A Fitch Group Company) has lowered the country’s growth forecast for the current fiscal to _______.

  1. 7.5%
  2. 7.1%
  3. 7.7%
  4. 7.3%

S3. Ans. {d}

Sol. India Ratings & Research (A Fitch Group Company) has lowered the country’s growth forecast for the current fiscal to 7.3%, from the earlier projection of 7.5 %.

 

Q4. The Union Environment Ministry has constituted a committee to implement the NCAP. What does C stands for in NCAP?

  1. Credit
  2. Cheque
  3. Clean
  4. Creditability

S4. Ans. {c}

Sol. The Union Environment Ministry has constituted a committee to implement the National Clean Air Programme (NCAP), which aims to reduce particulate matter (PM) pollution by 20%-30% in at least 102 cities by 2024. The committee will be chaired by the Secretary, Union Environment Ministry

 

Q5. Who among the following was appointed as the Officer on Special Duty (OSD) in the office of Lokpal?

  1. Dilip Kumar
  2. Manoj Kumar
  3. Naina Parmar
  4. Sandeep Bakshi

S5. Ans. {a}

Sol. Senior IAS officer Dilip Kumar was appointed as the Officer on Special Duty (OSD) in the office of Lokpal.

 

Q6. International Workers’ Day is celebrated across the world on___________ every year.

  1. 2nd May
  2. 1st May
  3. 10th May
  4. 20th May

S6. Ans. {b}

Sol. International Labour Day (also known as May Day or International Workers’ Day) is celebrated across the world on 1st of May every year.

 

Q7. Which of the following firm has recently launched a recurring payment service for merchants that are working on a digital subscription model?

  1. Paytm
  2. Phonepay
  3. Amazon Pay
  4. Google Pay

S7. Ans. {a}

Sol. Paytm has launched a recurring payment service for merchants that are working on a digital subscription model. The move will allow the subscription-based businesses to collect payments from their subscribers effortlessly.

 

Q8. Markets regulator SEBI directed ______to pay more than Rs 625 crore in the case of misuse of its co-location facility.

  1. Paytm
  2. Facebook
  3. BSE
  4. NSE

S8. Ans. {d}

Sol. Markets regulator SEBI directed National Stock Exchange to pay more than Rs625 crore in the case of misuse of its co-location facility. SEBI has been probing alleged lapses in high-frequency trading offered through NSE’s co-location facility.

 

Q9. India was the world’s ______biggest military spender in 2018 according to new data think tank Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

  1. 1st
  2. 4th
  3. 7th
  4. 10th

S9. Ans. {b}

Sol. India was the world’s fourth biggest military spender in 2018 behind the United States, China, and Saudi Arabia, according to new data think tank Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). India was the fifth largest military spender in 2017.

 

Q10. Who has become the first Japanese Emperor to step down from the throne in more than 200 years?

  1. Tanaka
  2. Takahasi
  3. Akihito
  4. Watanabe

S10. Ans. {c}

Sol. Akihito became the first Japanese Emperor to step down from the throne in more than 200 years.