Current Affairs MCQ 24th August 2019

0
174

Current Affairs MCQ 24th August 2019

Q1. Name an actor who will be felicitated with the Charlie Chaplin Award by the British Academy’s Los Angeles branch during the 2019 Britannia Awards.

  1. Will Ferrel
  2. Steve Coogan
  3. Steve Carell
  4. Adam Sandler

S1. Ans. {b}

Sol. Actor Steve Coogan will be felicitated with the Charlie Chaplin Award by the British Academy’s Los Angeles branch during the 2019 Britannia Awards.

 

Q2. The Department of Heavy Industry has sanctioned 5595 electric buses under the phase II of FAME India scheme. What does FAME stands for?

  1. Faster Absorption and Manufacturing of (Hybrid &) Electric Vehicles
  2. Faster Aviation and Manufacturing of (Hybrid &) Electric Vehicles
  3. Faster Adoption and Manufacturing of (Hybrid &) Electric Vehicles
  4. Faster Absorption and Mobilization of (Hybrid &) Electric Vehicles

S2. Ans. {c}

Sol. The Department of Heavy Industry has sanctioned 5,595 electric buses under the phase II of Faster Adoption and Manufacturing of (Hybrid &) Electric Vehicles (FAME) India scheme.

 

Q3. As per the Health and Family Welfare Ministry’s report on Breastfeeding, which state has topped the rankings in Breastfeeding and Infant and Young Child Feeding Practices in the country?

  1. Rajasthan
  2. Manipur
  3. Kerala
  4. Bihar

S3. Ans. {b}

Sol. As per the Health and Family Welfare Ministry’s report on Breastfeeding, Manipur has topped the rankings in Breastfeeding and Infant and Young Child Feeding Practices in the country.

 

Q4. Name the US carrier rocket which was loaded with Israeli AMOS-17 communication satellite and successfully lifted off from a space center in Florida.

  1. Taurus
  2. Atlus III
  3. Falcon 9
  4. Antares

S4. Ans. {c}

Sol. US carrier rocket Falcon 9 loaded with Israeli AMOS-17 communication satellite successfully lifted off from a space center in Florida.

 

Q5. Name the Cricket board which has announced new transgender inclusive policy which will enable transgender players to play the game of cricket at the highest levels.

  1. The Board of Control for Cricket in India
  2. England and Wales Cricket Board
  3. Cricket South Africa
  4. Cricket Australia

S5. Ans. {d}

Sol. The Cricket Australia has announced new transgender inclusive policy which will enable transgender players to play the game of cricket at the highest levels.

 

Q6. Union HRD Minister will launch ‘Samagra ………………… Suraksha’ to create awareness about Water Conservation among all school students in the country.

  1. Shiksha-Jal
  2. Pariksha-Jal
  3. Bhiksha-Jal
  4. Raksha-Jal

S6. Ans. {a}

Sol. Union HRD Minister will launch ‘Samagra Shiksha-Jal Suraksha’ to create awareness about Water Conservation among all school students in the country.

 

Q7. The NITI Aayog will launch the 4th edition of Women Transforming India (WTI) Awards. What will be the theme for this year’s awards?

  1. Women and Engineering
  2. Women and Enterpreneurship
  3. Women and Executive
  4. Women and Enterprises

S7. Ans. {b}

Sol. The NITI Aayog will launch the 4th Edition of Women Transforming India (WTI) Awards. This year’s theme is ‘Women and Entrepreneurship’.

 

Q8. The Asia Book of Records has confirmed the record of ‘maximum footfall in a museum in a day’ in the name of Virasat-e-Khals which is located in Anandpur Sahib town of …………………. The name of museum will feature in the next edition of the Asia Book of Records.

  1. Punjab
  2. Haryana
  3. Himachal Pradesh
  4. Karnataka

S8. Ans. {a}

Sol. The Asia Book of Records has confirmed the record of ‘maximum footfall in a museum in a day’ in the name of Virasat-e-Khals which is located in Anandpur Sahib town of Punjab. The name of museum will feature in the next edition of the Asia Book of Records.

 

Q9. Name the South African batsman who has retired from all formats of international cricket and has played 124 Tests, 181 ODIs and 44 T20Is between his 15-year-long cricketing career.

  1. Aiden Markram
  2. Hashim Amla
  3. Graeme Smith
  4. Faf Du Plessis

S9. Ans. South African batsman Hashim Amla has retired from all international cricket. Amla played 124 Tests, 181 ODIs and 44 T20Is between his 15-year-long cricketing career.

 

Q10. Name the country which has unveiled 3 precision-guided air-to-air missiles named the “Yasin”, “Balaban” and a new series of the “Ghaem”.

  1. Russia
  2. France
  3. Iran
  4. Iraq

S10. Ans. {c}

Sol. Iran unveiled 3 precision-guided air-to-air missiles named the “Yasin”, “Balaban” and a new series of the “Ghaem”.