Current Affairs MCQ 24th April 2019

0
1083

Current Affairs MCQ 24th April 2019

Q1. NMCG was awarded the distinction of “Public Water Agency of the Year” by Global Water Intelligence at the Global Water Summit. What does C stands for in NMCG?

  1. Cristal
  2. Clean
  3. Clear
  4. Credit

S1. Ans. {b}

Sol. The National Mission for Clean Ganga (NMCG) was awarded the distinction of “Public Water Agency of the Year” by Global Water Intelligence at the Global Water Summit in London.

Q2. Google launched_____, a new open platform from Google Cloud, that lets users run applications from anywhere.

  1. Anthos
  2. App suite
  3. Cloud Store
  4. Mendroid

S2. Ans. {a}

Sol. Google launched Anthos, a new open platform from Google Cloud, that lets users run applications from anywhere.

Q3. Which of the following Indian education technology startup won a $25,000 tech prize, the Next Billion Edtech Prize 2019?

  1. ByJus
  2. Dost Education
  3. Unacademy
  4. PT Education

S3. Ans. {b}

Sol. India’s education technology startup ‘Dost Education’ won a $25,000 tech prize along with two other winners from Tanzania and Egypt. The Next Billion Edtech Prize 2019 is given by UK-based Varkey Foundation.

Q4. The All India Tennis Association (AITA) has signed an MoU with_______________ to train Indian junior players under world-renowned Serbian coaches.

  1. Italian Tennis Federation
  2. Spanish Tennis Federation
  3. Serbian Tennis Federation
  4. Russian Tennis Federation

S4. Ans. {c}

Sol. The All India Tennis Association (AITA) has signed an MoU with Serbian Tennis Federation (STF) to train Indian junior players under world-renowned Serbian coaches.

Q5. Which of the following bank partnered with credit profiler CreditVidya to improve the lender’s customer experience?

  1. HDFC
  2. SBI
  3. PNB
  4. RBL

S5. Ans. {d}

Sol. RBL Bank has partnered with credit profiler CreditVidya to improve the lender’s customer experience. Through this partnership, the private sector lender will be able to gain significant insights into its customer base.

Q6. The UAE has announced that_____will be the Guest of Honour country at the Abu Dhabi International Book Fair, ADIBF 2019, to be held at the end of April 2019.

  1. Qatar
  2. India
  3. USA
  4. Saudi Arabia

S6. Ans. {b}

Sol. The UAE has announced that India will be the Guest of Honour country at the Abu Dhabi International Book Fair, ADIBF 2019, to be held at the end of April 2019.

Q7. PAISALO Digital Limited signed the first co-origination loan agreement with ________, the first agreement of its kind in the country that the bank has signed.

  1. PNB
  2. Yes Bank
  3. SBI
  4. BOI

S7. Ans. {c}

Sol. PAISALO Digital Limited signed the first co-origination loan agreement with State Bank of India, the first agreement of its kind in the country that State Bank of India has signed.

Q8. India and______launched a joint programme that will work towards addressing a range of challenges around smart cities and clean technologies among others.

  1. Denmark
  2. Norway
  3. Sweden
  4. Cyprus

S8. Ans. {c}

Sol. India and Sweden launched a joint programme that will work towards addressing a range of challenges around smart cities and clean technologies among others.

Q9. Prime Minister Narendra Modi was decorated with Order of St Andrew the Apostle – the highest state decoration of ______, for exceptional services in promoting special and privileged strategic partnership between the two countries.

  1. South Korea
  2. Russia
  3. Chile
  4. Belgium

S9. Ans. {b}

Sol. Prime Minister Narendra Modi was decorated with Order of St Andrew the Apostle – the highest state decoration of Russia, for exceptional services in promoting special and privileged strategic partnership between the two countries.

Q10. The most powerful operational rocket in the world, SpaceX’s ________, launched its first commercial mission from Florida.

  1. Cream
  2. Dragon
  3. Falcon 8
  4. Falcon Heavy

S10. Ans. {d}

Sol. The most powerful operational rocket in the world, SpaceX’s Falcon Heavy, launched its first commercial mission from Florida in a key demonstration for billionaire entrepreneur Elon Musk’s space company in the race to grasp lucrative military launch contracts.