Current Affairs MCQ 23rd May 2019

0
149

Current Affairs MCQ 23rd May 2019

Q1. Which of the following country topped the Asian Wrestling Championship 2019 medal tally?

  1. India
  2. Iran
  3. South Korea
  4. Japan

S1. Ans. {b}

Sol. Iran topped the Asian Wrestling Championship 2019 with 11 gold. India ranked 8th.

Q2. John Singleton has passed away following complications from a stroke. He was a well-known ___________.

  1. Scientist
  2. Economist
  3. Director
  4. Activist

S2. Ans. {c}

Sol. John Singleton, an Academy Award-nominated director has passed away following complications from a stroke. He was best known for directing “Boyz N the Hood” and “Poetic Justice,”.

Q3. The former __________president, Dr Negasso Gidada had passed away in Germany where he was undergoing medical treatment.

  1. Italian
  2. Ethiopian
  3. Bulgarian
  4. Combodian

S3. Ans. {b}

Sol. The former Ethiopian president, Dr Negasso Gidada had passed away in Germany where he was undergoing medical treatment. Negasso was 75 years old. He was the president of Ethiopia between 1995 and 2001.

Q4. Which of the following country has recently withdrawn from the U.N. Arms Trade Treaty?

  1. Cuba
  2. Russia
  3. France
  4. USA

S4. Ans. {d}

Sol. US President Donald Trump stated that his administration is withdrawing the U.S. signature from the U.N. Arms Trade Treaty, in response to concerns from gun rights activists that it could impinge on Americans’ right to bear arms.

Q5. The Defence Ministry has awarded a contract of worth____________ to Garden Reach Shipbuilders & Engineers Limited (GRSE) to build eight anti-submarine warfare shallow watercraft (ASWSWC) for the Indian Navy.

  1. 6,311Crore
  2. 5,755 Crore
  3. 7,335 Crore
  4. 6,555 Crore

S5. Ans. {a}

Sol. The Defence Ministry has awarded a contract of worth Rs 6,311 crore to Garden Reach Shipbuilders & Engineers Limited (GRSE) to build eight anti-submarine warfare shallow watercraft (ASWSWC) for the Indian Navy.

Q6. Wipro Consumer Care announced that it is acquiring personal care company__________,which is based in the Philippines.

  1. Splash
  2. Engeo
  3. Backrub
  4. Motion

S6. Ans. {a}

Sol. Wipro Consumer Care announced that it is acquiring personal care company ‘Splash’, which is based in the Philippines.

Q7. Who among the following is set to become the first wrestler from India to fight at the iconic Madison Square Garden in New York?

  1. Sakshi Malik
  2. Bajrang Punia
  3. Yogeshwar Dutt
  4. Sushil Kumar

S7. Ans. {b}

Sol. Bajrang Punia is set to become the first wrestler from India to fight at the iconic Madison Square Garden in New York.

Q8. Who among the following won the outstanding achievement as a player award at the fourth edition of the annual India Golf Industry Association (GIA) awards at the Delhi Golf Club?

  1. Anirban Lahiri
  2. Jyoti Randhawa
  3. Jeev Mikha Singh
  4. Gaganjeet Bhullar

S8. Ans. {d}

Sol. Arjuna awardee and star Indian golfer Gaganjeet Bhullar won the outstanding achievement as a player award at the fourth edition of the annual India Golf Industry Association (GIA) awards at the Delhi Golf Club.

Q9. Which of the following city hosted the 5th Asia Pacific Broadcasting Union (ABU) Media Summit on Climate Action & Disaster Preparedness?

  1. Beijing
  2. Kathmandu
  3. Manila
  4. Tokyo

S9. Ans. {b}

Sol. The 5th Asia Pacific Broadcasting Union (ABU) Media Summit on Climate Action & Disaster Preparedness was held at Kathmandu, Nepal.

Q10. Who among the following was named Professional Footballers’ Association (PFA) Players’ Player of the Year for the 2018-19 season?

  1. Wayne Roonie
  2. Vinnie Jones
  3. Vargil Van Dijk
  4. Lionel Messi

S10. Ans. {c}

Sol. Virgil van Dijk was named Professional Footballers’ Association (PFA) Players’ Player of the Year for the 2018-19 season.