Current Affairs MCQ 23rd July 2019

0
254

Current Affairs MCQ 23rd July 2019

Q1. Name the legendary Brazilian musician and songwriter who passed away recently. He was the pioneer of the lilting, melodious and famous music known as Bossa Nova.

  1. Bob Dylan
  2. Joao Gilberto
  3. David Bowie
  4. Bob Marley

S1. Ans. {b}

Sol. The legendary Brazilian musician and songwriter Joao Gilberto passed away. He was the pioneer of the lilting, melodious and famous music known as Bossa Nova.

Q2. Internal committee of the RBI has suggested that the foreign exchange market could function from 9 am to 9 pm. Where are the headquarters of RBI? 

  1. New Delhi
  2. Chennai
  3. Mumbai
  4. Lucknow

S2. Ans. {c}

Sol. Internal committee of the RBI has suggested that the foreign exchange market could function from 9 am to 9 pm. At present, the currency market works from 9 am to 5 pm. The panel suggested call money market timings could be extended till 6 pm instead of the 5 pm now. RBI 25th Governor: Shaktikant Das; Headquarters: Mumbai; Founded: 1 April 1935, Kolkata.

Q3. Where the 36th meeting of the Central Apprenticeship Council (CAC) was organised by the Ministry of Skill Development & Entrepreneurship? 

  1. Kerala
  2. New Delhi
  3. Mumbai
  4. Patna

S3. Ans. {b}

Sol. The Ministry of Skill Development & Entrepreneurship organised the 36th meeting of the Central Apprenticeship Council (CAC) in New Delhi.

Q4. Name the operation launched RPF to crack down selling of unauthorised Packaged Drinking Water in the railway premises? 

  1. Operation Thirst
  2. Operation Paani
  3. Operation Jal Hi Jivan
  4. Operation Drinking Water

S4. Ans. {a}

Sol. RPF launched “Operation Thirst” to crack down selling of unauthorised Packaged Drinking Water in the railway premises. During the operation, 1371 persons were arrested for selling of packaged drinking water of unauthorised brands.

Q5. Name the country which has inaugurated the world’s largest movable metal dome encasing the destroyed reactor at the infamous Chernobyl plant which is a 108-meter high dome which weighs 36,000 tonnes. 

  1. Ukraine
  2. Singapore
  3. Thailand
  4. Taiwan

S5. Ans. {a}

Sol. Ukraine has inaugurated the world’s largest movable metal dome encasing the destroyed reactor at the infamous Chernobyl plant. It is a 108-meter high dome which weighs 36,000 tonnes.

Q6. Defence Ministry has signed an MOU with the Intellectual Property Facilitation Cell and National Research Development Corporation to promote a culture of Innovation and Intellectual Property Rights in the Defence industry. Who among the following is the defence minister of India? 

  1. Amit Shah
  2. Nirmala Sitharaman
  3. Piyush Goyal
  4. Rajnath Singh

S6. Ans. {d}

Sol. Defence Ministry has signed an MOU with the Intellectual Property Facilitation Cell and National Research Development Corporation in connection to the mission Raksha Gyan Shakti. Rajnath Singh is the is the defence minister of India.

Q7. The Institute of Company Secretaries of India has rolled out an initiative “UDIN” to pursue heightened sense of self-governance and strengthen the practising side of company secretaries. UDIN stands for 

  1. Unique Document Identification Number
  2. Unique Document Identify Number
  3. Unique Domestic Identification Number
  4. Unique Development Identification Number

S7. Ans. {a}

Sol. The Institute of Company Secretaries of India has rolled out an initiative a Unique Document Identification Number to pursue heightened sense of self-governance and strengthen the practising side of company secretaries.

Q8. Name the Australian player who has been roped in to conduct a 7 day camp with Indian defenders at the Sports Authority of India Centre in Bengaluru? 

  1. Black Govers
  2. Mark Knowles
  3. Fergus Kavanagh
  4. Andrew Charter

S8. Ans. {c}

Sol. Fergus Kavanagh has been roped in to conduct a 7 day camp with Indian defenders at the Sports Authority of India Centre in Bengaluru. He will be working closely with 14 Indian defenders identified by Hockey India.

Q9. Prasar Bharati have signed an MoU with which of the following educational institution for research collaboration in newly emerging technologies and broadcasting-related areas in New Delhi to boost research activities in the broadcasting field? 

  1. IIT Delhi
  2. IIT Kanpur
  3. IIT BHU
  4. IIT Mumbai

S9. Ans. {b}

Sol. Prasar Bharati and IIT Kanpur signed an MoU for research collaboration in newly emerging technologies and broadcasting-related areas in New Delhi. The move is likely to boost research activities in the broadcasting field.

Q10. Indian girl, Isha Kanth is one of the two persons in the world to have bagged an internship programme at the International Court of Justice. Where are the headquarters of ICJ? 

  1. New York
  2. London
  3. The Hague
  4. Paris

S10. Ans. {c}

Sol. Indian girl, Isha Kanth is one of the two persons in the world to have bagged an internship programme at the International Court of Justice.