Current Affairs MCQ 23rd August 2019

0
91

Current Affairs MCQ 23rd August 2019

Q1. Name the tennis star who topped the List Of Highest-Paid Female Athletes 2019 published by Forbes for a 4th consecutive year with estimated total earnings of $29.2 million.

  1. Martina Hingis
  2. Serena Williams
  3. Naomi Osaka
  4. Sania Mirza

S1. Ans. {b}

Sol. Serena Williams topped the List Of Highest-Paid Female Athletes 2019 published by Forbes for a 4th consecutive year with estimated total earnings of $29.2 million.

 

Q2. The Reserve Bank of India will make available the NEFT system on a 24×7 basis from December 2019 as per the Payment System Vision 2021 document. What does NEFT stands for?

  1. National Electric Funds Transfer
  2. National Electronic Funds Terminal
  3. National Electronic Funds Transfer
  4. National Electric Funds Terminal

S2. Ans. {c}

Sol. The Reserve Bank of India will make available the National Electronic Funds Transfer system on a 24×7 basis from December 2019 as per the Payment System Vision 2021 document.

 

Q3. Name the veteran director who passed away recently. He was best known for his box office hits like Ayee Milan Ki Bela, Aaye Din Bahar Ke, Aya Sawan Jhoom Ke, Aas Paas and Aandhi.

  1. Mani Ratnam
  2. Vishal Bhardwaj
  3. J Om Prakash
  4. Yash Chopra

S3. Ans. {c}

Sol. Veteran director J Om Prakash passed away. He was best known for his box office hits like Ayee Milan Ki Bela, Aaye Din Bahar Ke, Aya Sawan Jhoom Ke, Aas Paas and Aandhi.

 

Q4. India observes …………… every year as anniversary of Quit India movement or August Kranti Din which is considered as one of the important milestones in the history of freedom struggle of our country.

  1. 8 August
  2. 16 August
  3. 10 August
  4. 20 August

S4. Ans. {a}

Sol. India observes 08 August every year as anniversary of Quit India movement or August Kranti Din which is considered as one of the important milestones in the history of freedom struggle of our country.

 

Q5. The National Institute of Solar Energy have signed an agreement with which international organization to initiate a skill development programme for different levels of beneficiaries in the solar thermal energy sector.

  1. International Monetary Funds
  2. International Development Association
  3. International Finance Corporation
  4. United Nations Industrial Development Organization

S5. Ans. {d}

Sol. The National Institute of Solar Energy and the United Nations Industrial Development Organization have signed an agreement to initiate a skill development programme for different levels of beneficiaries in the solar thermal energy sector.

 

Q6. Which state government will launch the “Navodayam” scheme to provide a lifeline for thousands of ailing Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) in the state.

  1. Madhya Pradesh
  2. Andhra Pradesh
  3. Uttar Pradesh
  4. Arunchal Pradesh

S6. Ans. {b}

Sol. Andhra Pradesh government will launch the Navodayam scheme to provide a lifeline for thousands of ailing Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) in the state.

 

Q7. Which of the following ministries has launched e-Rozgar Samachar which is the corresponding version of Employment News (English) to make aspirants aware of job opportunities in government sector including public sector enterprises?

  1. Ministry of Information & Broadcasting
  2. Ministry of Communications
  3. Ministry of Corporate Affairs
  4. Ministry of Home Affairs

S7. Ans. {a}

Sol. Ministry of Information & Broadcasting has launched e-Rozgar Samachar which is the corresponding version of Employment News (English) to make aspirants aware of job opportunities in government sector including public sector enterprises.

 

Q8. Name a professional wrestler who won numerous individual and tag-team titles in the 1960s, 1970s and 1980s and was also known as WWE’s ‘King of the Ring’, passed away recently.

  1. Rey Mysterio
  2. Vince Mcmohan
  3. Harley Race
  4. Triple H

S8. Ans. {c}

Sol. Harley Race a professional wrestler who won numerous individual and tag-team titles in the 1960s, 1970s and 1980s passed away. He was also known as WWE’s ‘King of the Ring’.

 

Q9. Name the legendary Uruguay striker who has announced his retirement from professional football. He won the Golden Ball award after being adjudged the best player of the 2010 FIFA World Cup.

  1. Arjen Robben
  2. Diego Forlan
  3. David Villa
  4. Wesley Sneijder

S9. Ans. {b}

Sol. Legendary Uruguay striker Diego Forlan has announced his retirement from professional football. He had won the Golden Ball award after being adjudged the best player of the 2010 FIFA World Cup.

 

Q10. Who among the following has assumed the charge of the chairman and managing director of Power Grid Corporation of India?

  1. Ram Sevak Sharma
  2. Nand Kumar Sai
  3. Kandikuppa Sreekant
  4. Kamlesh Nilkanth Vyas

S10. Ans. {c}

Sol. Kandikuppa Sreekant has assumed the charge of the chairman and managing director of Power Grid Corporation of India.