Current Affairs MCQ 23rd April 2019

0
275

Current Affairs MCQ 23rd April 2019

Q1. Which of the following organization has launched one of the first commercial drone delivery businesses in Australia?

  1. TCS
  2. Facebook
  3. Alphabet
  4. IBM

S1. Ans. {c}

Sol. Google parent Alphabet has beaten Amazon to launch one of the first commercial drone delivery businesses. Alphabet made its first delivery in Canberra after getting approval from the country’s civil aviation authority

Q2. The International Monetary Fund (IMF) cut its economic growth forecasts for India to _____ for FY20.

  1. 7.1%
  2. 7.2%
  3. 7.3%
  4. 7.4%

S2. Ans. {c}

Sol. The International Monetary Fund (IMF) cut its economic growth forecasts for India by 20 basis points (bps) each from its January predictions to 7.3% for FY20 and 7.5% for the next fiscal.

Q3. The World Economic Forum in the Middle East and North Africa (MENA) took place in_________.

  1. Israel
  2. Jordan
  3. Bahrain
  4. Iran

S3. Ans. {b}

Sol. The World Economic Forum in the Middle East and North Africa (MENA) took place at Jordan’s Dead Sea. The forum assembled more than 1,000 government, business and civil society leaders from more than 50 countries.

Q4. _________is the first city in the world to implement a 24-hour, seven day a week Ultra Low Emission Zone (ULEZ), inside which vehicles will have to meet tough emissions standards or face a charge.

  1. London
  2. Rome
  3. Paris
  4. Berlin

S4. Ans. {a}

Sol. London (capital city of the UK) is the first city in the world to implement a 24-hour, seven day a week Ultra Low Emission Zone (ULEZ), inside which vehicles will have to meet tough emissions standards or face a charge.

Q5. President Ram Nath Kovind launched__________ app, a mobile application for families of CRPF personnel killed in the line of duty.

  1. Veer Sepoy
  2. Bharat Ke Veer
  3. CRPF Ke Veer
  4. CRPF Veer Parivar

S5. Ans. {d}

Sol. President Ram Nath Kovind launched ‘CRPF Veer Parivar’ app, a mobile application for families of CRPF personnel killed in the line of duty.

Q6. Who among the following has been elected as the new president of International Chamber of Commerce (ICC) – India?

  1. Vipin Anand
  2. Rajan Anandan
  3. Naresh Goyal
  4. Vikramjit Singh Sahney

S6. Ans. {d}

Sol. SUN Group Chairman Vikramjit Singh Sahney elected as the new president of International Chamber of Commerce (ICC) – India.

Q7. The BSE has signed a memorandum of understanding (MoU) with_________,with an objective to strengthen the BSE Startups platform.

  1. SBI
  2. HDFC
  3. ICICI
  4. PNB

S7. Ans. {b}

Sol. The BSE has signed a memorandum of understanding (MoU) with HDFC Bank with an objective to strengthen the BSE Startups platform.

Q8. The International Monetary Fund (IMF) has lowered 2019 global growth forecast by 20 basis points to_______, the weakest since 2009.

  1. 3.3%
  2. 4.3%
  3. 2.3%
  4. 3.6%

S8. Ans. {a}

Sol. Citing persistent risks from the trade war, IMF lowered 2019 global growth forecast by 20 basis points to 3.3%, the weakest since 2009 when the subprime crisis had flared up.

Q9. Military forces of India and Singapore got together to participate in a joint exercise ‘Bold Kurukshetra–2019’, in_________.

d

  1. Nagpur
  2. Jhansi
  3. Pune

S9. Ans. {c}

Sol. Military forces of India and Singapore got together to participate in a joint exercise in Babina Cantonment in Jhansi. The three-day exercise, ‘Bold Kurukshetra–2019’, is being conducted to develop military technology, boost maritime security and bolster the nations’ fight against terrorism.

Q10. BSE had launched a startup platform in December, with an aim to encourage entrepreneurs to get listed and raise equity capital for their growth and expansion. Who is the MD & CEO of BSE?

  1. Ashish Kumar Chauhan
  2. Indrajeet Sharma
  3. Shankar Kumar
  4. Anubhav Chauhan

S10. Ans. {a}

Sol. Ashish kumar Chauhan is the MD & CEO of BSE.