Current Affairs MCQ 22th November 2020

0
43

 

Current Affairs 22th November 2020

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, etc.

 

01. Government implements the
recommendations of which of the
following committee related to
creating border infrastructure?
A. Abhijit Sen Committee
B. Shekatkar Committee
C. Bhurelal Committee
D. Dhanuka Committee

Answer: B.

Explanation: The Union Government has implemented Lt. General D B Shekatkar Committee’s recommendations related to creating border infrastructure.
● These were related to speeding up road construction leading to socio-economic development in the border areas.

02. Which of the following state
governments have launched the
Charan Paduka initiative for
migrant laborers?
A. Bihar
B. Madhya Pradesh
C. Uttar Pradesh
D. Maharashtra

Answer: B.

Explanation: In Madhya Pradesh, in a first of its kind of initiative, Charan Paduka campaign has been started
for the migrant laborers passing through the state.
● Under this campaign, the migrant labourers going barefoot are being provided shoes and slippers to reduce their pain.

03.

Which of the following banks has

launched India’s First Zero-
Contact, Video KYC Savings

Account?
A.Kotak Mahindra Bank
A. Dena Bank
B. ICICI Bank
C. IndusInd Bank

Answer: A.

Explanation: Kotak Mahindra Bank (Kotak) announced the introduction of Video KYC to
open a full-fledged Kotak 811 savings account, a first in Indian banking.
● This initiative, presently being launched on a pilot basis for savings accounts,
is in line with Kotak’s digital-first strategy and is a start-to-end fully
integrated, zero-contact, completely digital and paperless account opening +
Full KYC journey.
● The Video KYC process to onboard new customers will be extended to other
products in a phased manner.

04. Who among the following led
the ICC committee that
recommended a ban on saliva
due to COVID-19 pandemic?
A. Ricky Ponting
B. Anil Kumble
C. Sourav Ganguly
D. Brian Lara

Answer: B.

Explanation: Cricket is set to do away with one of its oldest practices, the use of saliva to shine the ball, as an
Anil Kumble-led ICC committee recommended banning it owing to the COVID-19 pandemic.
● However, the ICC Cricket Committee saw no health hazard in continuing with the use of sweat.

05. President of India paid homage to
Neelam Sanjiva Reddy on his birth
anniversary. Reddy served as the
________ president of India?
A. 4th
B. 5
th
C. 6th
D. 7th

Answer: C.

Explanation: President Ram Nath Kovind paid homage to former President Neelam Sanjiva Reddy at Rashtrapati
Bhavan.
● Neelam Sanjiva Reddy was the sixth President of India, serving from 1977 to 1982.

06. Kedar Khand and Manu Khand
regions are associated with which
of the following Indian state?
A. Himachal Pradesh
B. Jammu and Kashmir
C. Uttarakhand
D. West Bengal

Answer: C.

Explanation: The 20th session of the Dekho Apna Desh webinar series titled “Uttarakhand Simply Heaven” highlighted
the potential of tourism in Uttarakhand’s two regions namely Kedar Khand (Garhwal Region) and Manu
Khand (Kumaon Region).
● The episode touched upon the popular destination like Gangotri, Yamunotri, Badrinath, Kedarnath,
Hemkhund Sahib and the UNESCO World Heritage Site of Valley of Flowers.

07. ‘Eastern Economic Forum 2020’ is
scheduled to take place in
_________.
A.Russia
A. South Korea
B. Japan
C. China

Answer: A.

Explanation: Minister for the Development of Russian Far East Alexander Kozlov believes that it is currently too early to
speak about a possible cancellation of the Eastern Economic Forum (EEF) slated for September 2020.
● Russia’s Far Eastern city of Vladivostok is expected to host the next EEF from September 2 to 5.
● Russia has already postponed or canceled a number of major events over the coronavirus pandemic,
including the Yalta International Economic Forum, St. Petersburg International Economic Forum and the
Russian Investment Forum in Sochi.

08. Minister for the Development of Russian Far East Alexander Kozlov believes that it is currently too early to
speak about a possible cancellation of the Eastern Economic Forum (EEF) slated for September 2020.
● Russia’s Far Eastern city of Vladivostok is expected to host the next EEF from September 2 to 5.
● Russia has already postponed or canceled a number of major events over the coronavirus pandemic,
including the Yalta International Economic Forum, St. Petersburg International Economic Forum and the
Russian Investment Forum in Sochi.

Answer: A.

Explanation: Minister for the Development of Russian Far East Alexander Kozlov believes that it is currently too early to
speak about a possible cancellation of the Eastern Economic Forum (EEF) slated for September 2020.
● Russia’s Far Eastern city of Vladivostok is expected to host the next EEF from September 2 to 5.
● Russia has already postponed or canceled a number of major events over the coronavirus pandemic,
including the Yalta International Economic Forum, St. Petersburg International Economic Forum and the
Russian Investment Forum in Sochi.

09. How many Indian cities have been
certified with 5-star rating in
Garbage Free Cities?
A. 2
B. 6
C. 9
D. 11

Answer: 6

10. World Bee Day is observed
every year on _________.
A. 17 May
B. 18 May
C. 19 May
D. 20 May

Answer: D.

Explanation: World Bee Day 2020 is observed across the globe on 20 May every year.
● The World Bee Day celebration is done in order to raise awareness amongst the people about the
importance of bees in the universe.
● World Bee Day 2020 theme is “Save the Bees”.