Current Affairs MCQ 22nd May 2019

0
91

Current Affairs MCQ 22nd May 2019

Q1. Pungam Kannan passes away at age 80. He was a former_______.

  1. Journalist
  2. Footballer
  3. Cricketer
  4. Activist

S1. Ans. {b}

Sol. Former India footballer Pungam Kannan passes away at age 80 years. Kannan played 14 matches for India & was the former Mohun Bagan & East Bengal forward.

Q2. IRDAI has set up a 13 member committee under _________ to review the regulatory framework on microinsurance & recommend measures to increase the demand for such products.

  1. Kamal Mathur
  2. Prabhu Chawal
  3. Suresh Mathur
  4. Manish Kumar

S2. Ans. {c}

Sol. Insurance Regulatory & Development Authority of India (IRDAI) has set up a 13 member committee under IRDAI Executive Director Suresh Mathur to review the regulatory framework on microinsurance & recommend measures to increase the demand for such products.

Q3. Which of the following country topped the medal tally at the International Shooting Sport Federation (ISSF) World Cup?

  1. India
  2. Japan
  3. China
  4. Nepal

S3. Ans. {a}

Sol. India ended their campaign at the International Shooting Sport Federation (ISSF) World Cup with a total of four medals, three golds and a silver grabbing the first position. China was on the second position with 5 medals including 2 gold. The event was held in Beijing, China.

Q5. The United Nations and the European Union (EU) have signed a joint framework aimed at strengthening partnership in counter-terrorism efforts. This EU-UN high-level political dialogue on Counter-Terrorism was held in___________.

  1. London
  2. New York
  3. Rome
  4. Paris

S5. Ans. {b}

Sol. The United Nations and the European Union (EU) have signed a joint framework aimed at strengthening partnership in counter-terrorism efforts. It was enacted on the occasion of the second EU-UN high-level political dialogue on Counter-Terrorism that was held in New York.

Q6. Mark Medoff recently passed away at the age of 79. He was a well Known__________.

  1. Cricketer
  2. Activist
  3. Novalist
  4. Author

S6. Ans. {d}

Sol. Mark Medoff, whose acclaimed play “Children of a Lesser God,” which won the Tony Award for best play in 1980 and was turned into a 1986 movie that won an Oscar for its female lead, Marlee Matlin, recently passed away at the age of 79.

Q7. Name the Cyclonic storm that is likely to hit Coastal Andhra Pradesh by April 30.

  1. Omi
  2. Fani
  3. Herry
  4. Akki

S7. Ans. {b}

Sol. Cyclonic storm ‘Fani’ is likely to hit Coastal Andhra Pradesh by April 30 as it intensified into a severe storm and trigger thunderstorms, gusty winds and moderate rains in coastal districts and some parts of Rayalaseema.

Q8. Which of the following country topped the medal tally at the 2019 Asian Athletics Championships that was held in Doha, Qatar?

  1. Oman
  2. Qatar
  3. Baharain
  4. India

S8. Ans. {c}

Sol. Bahrain topped the medal tally with 11 Golds followed by China (9 Gold) and Japan (5 Gold). India clinched the 4th spot with 17 total medals including 3 Gold.

Q9. The government has hiked the customs duty on wheat to _____ from_____ recently to curb imports and protect the domestic industry.

  1. 10%, 20%
  2. 40%, 30%
  3. 35%, 25%
  4. 45%, 35%

S9. Ans. {b}

Sol. The government has hiked the customs duty on wheat to 40% from 30% to curb imports and protect the domestic industry.

Q10. Who among the following has been honoured with the Order of Ikhamanga in the Silver Division?

  1. Mark Fish
  2. Allan Donald
  3. Jacques kallis
  4. Dave Richardson

S10. Ans. {c}

Sol. Ex-South Africa all-rounder Jacques Kallis has been honoured with the Order of Ikhamanga in the Silver Division.