Current Affairs MCQ 21st May 2019

0
194

Current Affairs MCQ 21st May 2019

Q1. Microsoft Corporation is a/an _______________ multinational technology company.

  1. Russian
  2. American
  3. Canadian
  4. French

S1. Ans. {b}

Sol. Microsoft Corporation is an American multinational technology company with headquarters in Redmond, Washington. It develops, manufactures, licenses, supports and sells computer software, consumer electronics, personal computers, and related services.

Q2. Indian Army signed a Memorandum of Understanding (MOU) with National Hydroelectric Power Corporation (NHPC) Limited, to build four underground tunnels along _____________________ borders for storage of ammunition and other war-related equipment.

  1. Nepal and Sri Lanka
  2. Nepal and China
  3. China and Pakistan
  4. China and Sri Lanka

S2. Ans. {c}

Sol. Indian Army signed a Memorandum of Understanding (MOU) with National Hydroelectric Power Corporation (NHPC) Limited, to build four underground tunnels along China and Pakistan borders for storage of ammunition and other war-related equipment.

Q3. The Central Works Public Department (CPWD) has constituted an expert committee to formulate a design policy for building construction and infrastructure development. Who will be the head of this committee?

  1. Ratan Lal Nath
  2. MK Sharma
  3. Prabhakar Singh
  4. Amitach Kant

S3. Ans. {b}

Sol. The Central Works Public Department (CPWD) has constituted an expert committee to formulate a design policy for building construction and infrastructure development. The committee has been set up under the chairmanship of CPWD’s Additional Director General MK Sharma.

Q4. The Indian Council of Medical Research has launched the ‘Malaria Elimination Research Alliance (MERA) India which is a conglomeration of partners working on malaria control in order to eliminate the disease from India by-

  1. 2030
  2. 2021
  3. 2025
  4. 2020

S4. Ans. {a}

Sol. The Indian Council of Medical Research has launched the ‘Malaria Elimination Research Alliance (MERA) India which is a conglomeration of partners working on malaria control in order to eliminate the disease from India by 2030. The National Vector Borne Diseases Control Program (NVBDCP) of India has also developed a comprehensive framework to achieve the target of “Malaria free India by 2030”.

Q5. In which of the following city, the 5th Asia Pacific Broadcasting Union (ABU) Media Summit on Climate Action and Disaster Preparedness has concluded?

  1. Moscow
  2. New Delhi
  3. Beijing
  4. Kathmandu

S5. Ans. {d}

Sol. 5th Asia Pacific Broadcasting Union (ABU) Media Summit on Climate Action and Disaster Preparedness held in Kathmandu. The theme of the two-day summit was “Media Solutions for Sustainable Future: Saving Lives, Building Resilient Communities”.

Q6. Which company has reached a valuation of one trillion dollars for the first time after posting an increase in profits?

  1. Microsoft
  2. Google
  3. Dell
  4. Apple

S6. Ans. {a}

Sol. Microsoft has reached a valuation of one trillion dollars for the first time after posting an increase in profits. It makes the software giant only the third publicly-traded company in history to reach the threshold after Apple and Amazon passed it in 2018. Microsoft’s current valuation also means that it has again taken over Apple as the world’s most valuable company.

Q7. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs 20 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series, bearing the signature of Shri Shaktikanta Das, Governor, Reserve Bank of India. The base colour of the note is-?

  1. Choclate Brown
  2. Stone Grey
  3. Yellowish Orange
  4. Greenish Yellow

S7. Ans. {d}

Sol. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs. 20 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series, bearing the signature of Shri Shaktikanta Das, Governor, Reserve Bank of India. The new denomination has the motif of Ellora Caves on the reverse, depicting the country’s cultural heritage. The base colour of the note is Greenish Yellow. The dimension of the banknote will be 63 mm x 129 mm.

Q8. The second edition of Rabindranath Tagore Literary Prize was awarded to author ____________________ for his 2010 novel “Solo“, a tale of estrangement and the ultimate failure of material existence.

  1. Rana Dasgupta
  2. Swapan Saha
  3. Manoj Michigan
  4. Prem Prakash Modi

S8. Ans. {a}

Sol. The second edition of Rabindranath Tagore Literary Prize was awarded to author Rana Dasgupta for his 2010 novel “Solo“, a tale of estrangement and the ultimate failure of material existence. The Rabindranath Tagore Literary Prize for social achievement was awarded to Yohei Sasakawa, for “his incredible efforts to uproot leprosy and great contribution to world peace”.

Q9. What will be the motif on the reverse side of Rs. 20 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series?

  1. Sun Temple
  2. Ellora Caves
  3. Sanchi Stupa
  4. Rani Ki Vav

S9. Ans. {b}

Sol. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs.20 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series, bearing the signature of Shri Shaktikanta Das, Governor, Reserve Bank of India. The new denomination has the motif of Ellora Caves on the reverse, depicting the country’s cultural heritage. The base colour of the note is Greenish Yellow. The dimension of the banknote will be 63 mm x 129 mm.

Q10. Who has defeated Ehsan Heydari Nezhad of Iran 6-4 to clinch the Asian Snooker Tour title recently?

  1. Manan Chandra
  2. Aditya Mehta
  3. Pankaj Advani
  4. Lucky Vatnani

S10. Ans. {c}

Sol. Pankaj Advani, the 21-time India’s cueist defeated Ehsan Heydari Nezhad of Iran 6-4 to clinch the Asian Snooker Tour title. He had previously bagged the 2nd leg of the Tour in China and was leading the ranking before the final leg of the Tour in Bengaluru.