Current Affairs MCQ 21st March 2019

0
508

Current Affairs MCQ 21st March 2019

Q1. A recent study published in PLOS Biology found that human impacts on species occur across 84% of the earth’s surface. What is India’s rank in such impacts?

  1. 11th
  2. 16th
  3. 13th
  4. 20th

S1. Ans. {b}

Sol. A recent study published in PLOS Biology found that human impacts on species occur across 84% of the earth’s surface and India ranks 16th in such impacts, with 35 species impacted on an average.

Q2. Who among the following has been appointed as the Chairman of Life Insurance Corporation (LIC)?

  1. Umesh Chand
  2. TC Suseel Kumar
  3. MR Kumar
  4. Gunjan Kapoor

S2. Ans. {c}

Sol. The government has appointed MR Kumar as the Chairman of Life Insurance Corporation (LIC) and Vipin Anand and TC Suseel Kumar as the managing directors (MDs).

Q3. Who among the following has been named the winner of the Commonwealth Youth Award for the Asian region?

  1. Rashmi V Mahesh
  2. Padmanban Gopalan
  3. Ashol Khemka
  4. Sanjukta Parashar

S3. Ans. {b}

Sol A social entrepreneur from Tamil Nadu, Padmanaban Gopalan, founder of No Food Waste, was named the winner of the Commonwealth Youth Award for the Asian region worth 3,000 Pounds at a ceremony at the Commonwealth Secretariat in London.

Q4. All-rounder JP Duminy announced that he would retire from ODIs after the ICC World Cup in England. He plays for____________.

  1. Sri Lanka
  2. South Africa
  3. England
  4. Australia

S4. Ans. {b}

Sol. South African all-rounder JP Duminy announced that he would retire from ODIs after the ICC World Cup in England. Duminy will, however, continue to be available for South Africa in T20 Internationals.

Q5. What is the theme for World Consumers day 2019?

  1. We stand against market abuses
  2. Trusted Smart Product
  3. Internet and Trusted Product
  4. None of these

S5. Ans. {b}

Sol. The theme for World Consumers day 2019 is “Trusted Smart Products”.

Q6. RBI has decided to use a new tool for the first time to enhance liquidity in the system using which it will buy ______ from the banks in a swap deal.

  1. $5 billion
  2. $10 billion
  3. $1billion
  4. $50 billion

S6. Ans. {c}

Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has decided to use a new tool for the first time to enhance liquidity in the system using which it will buy $5 billion from the banks in a swap deal that is capable of injecting around Rs. 35,000 crores into the system.

Q7. Who among the following has been appointed as a mediator for resolving various disputes related to cricket administration within the cricket body BCCI?

  1. PS Narasimha
  2. Sharad Pawar
  3. Saurav Ganguly
  4. Shashank Manohar

S7. Ans. {a}

Sol. The Supreme Court appointed senior advocate PS Narasimha as a mediator for resolving various disputes related to cricket administration within the cricket body, the Board of Control for Cricket in India (BCCI).

Q8. Exercise Sampriti-VIII, a joint military exercise was held between______ and ________.

  1. India, Nepal
  2. India, Afghanistan
  3. India, Sri Lanka
  4. India, Bangladesh

S8. Ans. {d}

Sol. Exercise Sampriti-VIII, a joint Indo-Bangladesh military exercise which witnessed participation of a company group of 9th Battalion the Rajputana Rifles from the Indian Army and the Company of 36 East Bengal Battalion, Bangladesh Army concluded at Tangail, Bangladesh.

Q9. Which of the following firm crossed the Rs 6 trillion market capitalization mark for the first time, making it only the third Indian firm?

  1. HDFC Bank Ltd
  2. ICICI Bank
  3. Infosys
  4. Wipro

S9. Ans. {a}

Sol. HDFC Bank Ltd crossed the Rs6 trillion market capitalization mark for the first time, making it only the third Indian firm—after Tata Consultancy Services Ltd (TCS) and Reliance Industries Ltd (RIL)—to achieve the milestone.

Q10. As per RBI notification, __________ has been categorized as a private sector lender following the acquisition of majority stake by Life Insurance Corporation.

  1. HDFC Bank
  2. Dena Bank\
  3. ICICI Bank
  4. IDBI Bank

S10. Ans. {d}

Sol. As per RBI notification, IDBI Bank has been categorized as a private sector lender following the acquisition of majority stake by Life Insurance Corporation. IDBI Bank has been under the prompt corrective action framework of RBI that bans it from corporate lending and branch expansions, salary hikes and other regular activities.