Current Affairs McQ 20th May 2019

0
167

Current Affairs McQ 20th May 2019

Q1. The _____week of April every year is observed as World Immunisation Week (WIW) in order to promote the use of vaccines for the protection of people of all age-groups against disease.

  1. First
  2. Last
  3. Third
  4. Second

S1. Ans. {b}

Sol. The last week of April every year is observed as World Immunisation Week (WIW) in order to promote the use of vaccines for the protection of people of all age-groups against disease.

 

Q2. In which of the following country Zoologists have discovered two new bird species named as the Wakatobi white-eye and the Wangi-Wangi white-eye?

  1. Sri Lanka
  2. Japan
  3. Indonesia
  4. Australia

S2. Ans. {c}

Sol. Zoologists at Trinity College Dublin have discovered two new bird species named as the Wakatobi white-eye and the Wangi-Wangi white-eye in the Wakatobi Archipelago of Sulawesi, Indonesia.

Q3. World Intellectual Property Day (WIPD) is celebrated every year on___________.

  1. 30 April
  2. 26 April
  3. 1 May
  4. 4 May

S3. Ans. {b}

Sol. World Intellectual Property Day (WIPD) is celebrated every year on 26 April around the world to promote the importance of intellectual property rights (patents, trademarks, industrial designs, copyright) in encouraging innovation and creativity

 

Q4. Who among the following has been appointed as the next High Commissioner of India to the Republic of Seychelles?

  1. Dalbir Singh Suhag
  2. V K Singh
  3. Vikram Singh
  4. Arup Raha

S4. Ans. {a}

Sol. General (Retd.) Dalbir Singh Suhag has been appointed as the next High Commissioner of India to the Republic of Seychelles.

 

Q5. Who among the following has been honoured with the National Intellectual Property Award, 2019 in the category of Top Individual for Patents and Commercialization?

  1. C N R Rao
  2. Dipan Ghosh
  3. Benny Antony
  4. Avinash Kak

S5. Ans. {c}

Sol. Dr. Benny Antony has been honoured with the National Intellectual Property Award, 2019 in the category of Top Individual for Patents and Commercialization.

 

Q6. Who among the following has won the IPI’s (International Press Institute) World Press Freedom Hero award in 2019?

  1. Henry Erying
  2. Donald Knuth
  3. George Varghesa
  4. Cyril Ameida

S6. Ans. {d}

Sol. Dawn editor and Columnist Cyril Almeida from Pakistan has won the IPI’s (International Press Institute) World Press Freedom Hero award in 2019.

Q7. Which of the following flag carrier, has become the first major airline in the Gulf region to operate a flight without any single-use plastics on board?

  1. Air India
  2. Air Arabia
  3. Etihad
  4. Emirates

S7.  Ans. {c}

Sol. Etihad Airways, UAE based flag carrier, has become the first major airline in the Gulf region to operate a flight without any single-use plastics on board.

 

Q8. Which of the following bank has launched India’s first ‘Green Car Loan’ (Electric Vehicle) to encourage customers to buy electric vehicles?

  1. SBI
  2. PNB
  3. IOB
  4. BOB

S8. Ans. {a}

Sol. State Bank of India (SBI) has launched India’s first ‘Green Car Loan’ (Electric Vehicle) to encourage customers to buy electric vehicles.

 

Q9. Rama Sengupta Paul passed away at the age of 66 due to cardiac arrest. She was a veteran _______.

  1. Activist
  2. Mountaineer
  3. Cricketer
  4. Economist

S9. Ans. {b}

Sol. Veteran lady mountaineer Rama Sengupta Paul passed away at the age of 66 due to cardiac arrest.

 

Q10. Who among the following won prestigious Master Deenanath Mangeshkar Special Award for the contribution to Indian cinema?

  1. Saif Ali Khan
  2. Rajkumar Hirani
  3. Madhur Bhandarkar
  4. Karan Johar

S10. Ans. {c}

Sol. Madhur Bhandarkar won prestigious Master Deenanath Mangeshkar Special Award for the contribution to Indian cinema.