Current Affairs MCQ 20th July 2019

0
184

Current Affairs MCQ 20th July 2019

Q1. The foreign exchange reserves in nominal terms (including the valuation effects) decreased by US$ ________________ billion end-March 2019 over end-March 2018.

  1. 12.3 billion
  2. 11.6 billion
  3. 10.7 billion
  4. 18.5 billion

S1. Ans. {b}

Sol. The foreign exchange reserves in nominal terms (including the valuation effects) decreased by US$ 11.6 billion end-March 2019 over end-March 2018.

 

Q2. Net Foreign Direct Investment (FDI) inflows grew by _____________ percent in 2018-19.

  1. 15.5%
  2. 14.5%
  3. 14.2%
  4. 12.3%

S2. Ans. {c}

Sol. Net Foreign Direct Investment (FDI) inflows grew by 14.2 per cent in 2018-19.

 

Q3. Indian banking sector has been dealing with twin balance sheet problem, which refers to stressed, corporate and bank balance sheets. The increase in NPA of banks led to stress on balance sheets of banks, with the Public Sector Banks (PSBs) taking in more stress. What is the full form of NPA?

  1. Non-Performing Assets
  2. No-Performing Assets
  3. National-Performing Assets
  4. New-Performing Assets

S3. Ans. {a}

Sol. Indian banking sector has been dealing with twin balance sheet problem, which refers to stressed, corporate and bank balance sheets. The increase in Non-Performing Assets (NPA) of banks led to stress on balance sheets of banks, with the Public Sector Banks (PSBs) taking in more stress.

 

Q4. The decline in investment rate and fixed investment rate since 2011-12, seems to have bottomed out with some early signs of recovery since 2017-18. Fixed investment growth picked up from 8.3 percent in 2016-17 to _____________ percent in 2017-18 and further to 10.0 percent in 2018-19.

  1. 9.30%
  2. 12.25%
  3. 15.2%
  4. 17.2%

S4. Ans. {a}

Sol. Decline in investment rate and fixed investment rate since 2011-12, seems to have bottomed out with some early signs of recovery since 2017-18. Fixed investment growth picked up from 8.3 per cent in 2016-17 to 9.3 per cent in 2017-18 and further to 10.0 per cent in 2018-19. The decline in fixed investment until 2016-17 was mainly by the household sector, with fixed investment by public sector and private corporate sector remaining almost at same levels.

 

Q5. GVA has reflected a decline in economic activity, registering a growth of 6.6 percent in 2018-19, lower than 6.9 percent in 2017-18. What is the meaning of “A” in GVA?

  1. Agency
  2. Asset
  3. Added
  4. Amount

S5. Ans. {c}

Sol. Gross Value Added (GVA) reflected a decline in economic activity, registering a growth of 6.6 percent in 2018-19, lower than 6.9 percent in 2017-18. Growth of net indirect taxes was 8.8 percent in 2018-19, lower than that of 2017-18 on account of loss of momentum of economic activity.

Q6. France will impose “……. tax” up to €18 on plane tickets from 2020. The move aims to fund less-polluting transportation projects.

  1. Brown
  2. Blue
  3. Black
  4. Green

S6. Ans. {d}

Sol. France will impose green tax up to €18 on plane tickets from 2020. The move aims to fund less-polluting transportation projects.

Q7. Northeast Frontier Railway has won the ‘Best Innovation Award’ for unique strategy adopted to keep wild elephants away from train tracks. Name the plan for which it is awarded. 

  1. Plan Elephant
  2. Plan Bee
  3. Plan Bumble
  4. Plan Wild Animals

S7. Ans. {b}

Sol. Northeast Frontier Railway has won the‘Best Innovation Award’ for unique strategy adopted to keep wild elephants away from train tracks. The cash prize awarded of Rs 3 lakh. The NEFR, in a bid to tackle the problem, came up with ‘Plan Bee’ in 2017.

Q8. United Arab Emirates Foreign Minister Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan arrived in India. He will hold talks with his Indian counterpart S Jaishankar to boost cooperation in key sectors such as trade and energy. What is the Currency of the UAE? 

  1. Dirham
  2. Dinar
  3. Baht
  4. Rand

S8. Ans. {a}

Sol. United Arab Emirates Foreign Minister Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan arrived in India. He will hold talks with his Indian counterpart S Jaishankar to boost cooperation in key sectors such as trade and energy. Currency of UAE is Dirham.

Q9. Arun Kumar has been appointed as the Director General of aviation regulator Directorate General of Civil Aviation. He will replace who among the following? 

  1. Kalpana Ramesh
  2. BS Bhullar
  3. R N Sahai
  4. J. S. Rawat

S9. Ans. {b}

Sol. Russia successfully launched Soyuz-2.1a carrier rocket with a hydrometeorological satellite and 32 small satellites. The satellite will provide images of clouds, the surface of the Earth, ice and snow covers in the visible, infrared and microwave ranges.

Q10. Who among the following has been awarded Women’s Footballer of the Year award in AIFF Awards 2019? 

  1. Sasmita Malik
  2. Aditi Chauhan
  3. Ashalata Devi
  4. Okram Roshini Devi

S10. Ans. {c}

Sol. The list of AIFF awards: Women’s Footballer of the Year: Ashalata Devi.