Current Affairs MCQ 1st July 2019

0
133

Current Affairs MCQ 1st July 2019

Q1. Which day is celebrated as Kargil Vijay Diwas?

  1. 11th July
  2. 26th July
  3. 6th July
  4. 16th July

S1. Ans. {b}

Sol. The year 2019, marks the 20th anniversary of victory in ‘Operation VIJAY’ popularly known as the ‘Kargil War’. This year, 20th anniversary of victory in ‘Operation VIJAY’ is being celebrated with the theme ‘Remember, Rejoice and Renew’. The Victory Flame is to be taken from Delhi to Dras. Kargil Vijay Diwas is celebrated on 26th July every year.

 

Q1. What is the minimum fixed monthly pension for farmers under the Pradhan Mantri Kisan Pension Yojana?

  1. Rs 1000
  2. Rs 2000
  3. Rs 3000
  4. Rs 4000

S2. Ans. {c}

Sol. Farmers in the age group of 18-40 years will have to contribute 100 rupees per month under the Pradhan Mantri Kisan Pension Yojana that seeks to provide a minimum fixed monthly pension of Rs 3,000 on the attainment of 60 years.

 

Q1. Which country has topped among 163 countries in the recently released Global Peace Index 2019?

  1. Iceland
  2. Finland
  3. Sweden
  4. Norway

S3. Ans. {a}

Sol. India’s rank has slipped five places to 141 among 163 countries on the Global Peace Index 2019, while Iceland remains the most peaceful country and Afghanistan the least peaceful nation, as per the report by Australian think tank Institute for Economics & Peace.

 

Q4. What is the theme of World Blood Donor Day for year 2019?

  1. Blood Connect us all
  2. Safe Blood for all
  3. Give freely give often
  4. Thank you for saving my life

S4. Ans. {b}

Sol. World Blood Donor Day celebrated by World Health Organization on 14th June. The host country for World Blood Donor Day 2019 is Rwanda. Theme of World Blood Donor Day 2019: Safe Blood For All.

 

Q5. According to the United Nations, India received foreign direct investments worth _______________ billion in 2018, helped by robust inflows in manufacturing, communication, and financial services.

  1. $42
  2. $52
  3. $21
  4. $55

S5. Ans. {a}

Sol. According to the United Nations, India received foreign direct investments worth $42 billion in 2018, helped by robust inflows in manufacturing, communication, and financial services. In South Asia, FDI inflows increased by 3.5% to $54 billion, stated the United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) World Investment Report 2019. So, India attracted over 77% of the total foreign direct investments that came to the South Asian region.

Q6. The government has reduced the total rate of the contribution made by workers and employers towards the Employees’ State Insurance (ESI) scheme from 6.5% to _______ for the first time in over two decades?

  1. 4.0%
  2. 4.3%
  3. 4.5%
  4. 4.7%

S6. Ans. {a}

Sol. The government has reduced the total rate of the contribution made by workers and employers towards the Employees’ State Insurance (ESI) scheme from 6.5% to 4% for the first time in over two decades. At present, nearly 4.75% of a worker’s monthly salary goes towards ESI as the employer’s contribution and 1.75% of the income is the employee’s share at present. Now, 3.25% will be the employer’s share and 0.75% the employee’s. This will be effective from July 1, 2019.

 

Q7. Which Indian regulatory will infuse Rs 12,500 crore into the financial system through bond purchases under the Open Market Operation (OMO)?

  1. NHB
  2. IRDAI
  3. RBI
  4. SEBI

S7. Ans. {c}

Sol. The Reserve Bank of India will infuse Rs 12,500 crore into the financial system through bond purchases under the Open Market Operation (OMO). The RBI uses open market operations (OMO) for injecting liquidity into the system through the purchase of government bonds (G-Sec).

 

Q8. Which asian country has secured 141st rank among 163 countries in the recently released Global Peace Index 2019?

  1. Sri Lanka
  2. China
  3. India
  4. Japan

S8. Ans. {c}

Sol. India’s rank has slipped five places to 141 among 163 countries on the Global Peace Index 2019, while Iceland remains the most peaceful country and Afghanistan the least peaceful nation, as per the report by Australian think tank Institute for Economics & Peace.

 

Q9. Atop which mountain, a team of Tribhuvan University and National Geographic Society scientists and researchers have installed the world’s highest, fully automated weather station?

  1. Cho Oyu
  2. Mount Everest
  3. Mount Elbrus
  4. Mont Blanc

S9. Ans. {b}

Sol. A team of Tribhuvan University and National Geographic Society scientists and researchers have installed the world’s highest, fully automated weather stations atop Mount Everest. Total five weather stations, including one at a record height of 27,657 feet, were installed on the Earth’s highest mountain above sea level. The team also collected ice core samples from the highest point ever.

 

Q10. Which Indian regulatory have directed rating companies to create a uniform probability of default benchmark for each rating category on their website?

  1. CRISIL
  2. RBI
  3. SEBI
  4. SBI

S10. Ans. {c}

Sol. According to the Sebi circular, rating companies will now create a uniform probability of default benchmark for each rating category on their website, for one-year, two-year and three-year cumulative default rates, both for the short term and long term.