Current Affairs McQ 19th May 2019

0
1135

Current Affairs McQ 19th May 2019

Q1. The world’s first-ever malaria vaccine was launched in a pilot project in-

  1. Botswana
  2. Malawi
  3. Zimbabwe
  4. Burundi

S1. Ans. {b}

Sol. The world’s first-ever malaria vaccine was launched in a pilot project in Africa’s Malawi. The country is the first of three in Africa in which the vaccine, known as RTS,S, will be made available to children up to 2 years of age.

 

Q2. Which of the following countries has set up Coordinating Council for attracting foreign investments including from India recently?

  1. Armenia
  2. Turkey
  3. Kazakhstan
  4. Mongolia

S2. Ans. {c}

Sol. Kazakhstan has set up Coordinating Council for attracting foreign investments including from India. A decision was taken to lay down the functions of Investment Ombudsman in order to venture for new approaches to improve the investment scenario in Kazakhstan.

 

Q3. The RBI has divested its entire stake held in NHB and NABARD to the government, which now holds _____________ in these entities.

  1. 95%
  2. 100%
  3. 75%
  4. 50%

S3. Ans. {b}

Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has divested its entire stake held in National Housing Bank (NHB), and National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) to the government, which now holds 100% in these entities.

Q4. Iran and Pakistan have agreed to set up a joint border ______________________ to combat the attacks by militant groups on both sides their frontier.

  1. Reaction Power
  2. Reaction Energy
  3. Reaction Force
  4. Reaction Atom

S4. Ans. {c}

Sol. Iran and Pakistan have agreed to set up a joint border “reaction force” to combat the attacks by militant groups on both sides their frontier. Both the nations have decided to collaborate to form the joint quick reaction force by increasing cooperation between border forces and intelligence agencies.

 

Q5. Which of the following bank has launched the first debit card-based authentication solution on NPCI’s e-Mandate (electronic mandate) API (Application Program Interface) platform recently?

  1. Kotak Mahindra Bank
  2. State Bank of India
  3. HDFC Bank
  4. Axis Bank

S5. Ans. {a}

Kotak Mahindra Bank (Kotak) has launched the first debit card-based authentication solution on NPCI’s (National Payments Corporation of India) e-Mandate (electronic mandate) API (Application Program Interface) platform.

 

Q6. The Reserve Bank of India has become the _____________ central bank in the Asia-Pacific (APAC) region to begin an explicit interest rate easing cycle.

  1. Fifth
  2. Third
  3. Second
  4. First

S6. Ans. {d}

Sol. The Reserve Bank of India has become the first central bank in the Asia-Pacific (APAC) region to begin an explicit interest rate easing cycle. The Monetary Policy Committee (MPC), headed by RBI Governor Shaktikanta Das, cut rates in February and April.

 

Q7. BuyUcoin has introduced a new and unique platform for wholesale cryptocurrency trading. BuyUcoin is a ________________ based Indian Cryptocurrency Exchange.

  1. New Delhi
  2. Chennai
  3. Chandigarh
  4. Mumbai

S7. Ans. {a}

Sol. BuyUcoin, second oldest Cryptocurrency Exchange in India, has introduced a new and unique platform for wholesale cryptocurrency trading. This platform works on ‘free trading model’ which means it charges zero fee on any trade. It is also known as OTC (Over-the-counter) Desk that allows users to trade on a large scale with low price fluctuations. BuyUcoin is a New Delhi based Indian Cryptocurrency Exchange founded in 2016.

 

Q8. Which organisation has reduced the minimum subscription requirement as well as defined trading lots for Real Estate Investment Trusts (REITs) and Infrastructure Investment Trusts (InvITs)?

  1. NABARD
  2. TRAI
  3. SEBI
  4. RBI

S8. Ans. {c}

Sol. Markets regulator SEBI (Securities and Exchange Board of India) has reduced the minimum subscription requirement as well as defined trading lots for Real Estate Investment Trusts (REITs) and Infrastructure Investment Trusts (InvITs). SEBI has also increased the leverage limit for InvITs from 49% to 70%.

 

Q9. Who is set to take over as the new Managing Director and CEO of Indian Overseas Bank from 01st July 2019?

  1. CS Rajan
  2. Karnam Sekar
  3. Uday Kumar
  4. Vikram Nath

S9. Ans. {b}

Sol. Former Dena Bank MD & CEO Karnam Sekar is set to take over as the new Managing Director and CEO of Indian Overseas Bank from July 1, 2019. He will take over from R Subramaniakumar.

 

Q10. SEBI has increased the leverage limit for InvITs from 49% to __________ .

  1. 75%
  2. 80%
  3. 70%
  4. 65%

S10. Ans. {c}

Sol. Markets regulator SEBI (Securities and Exchange Board of India) has reduced the minimum subscription requirement as well as defined trading lots for Real Estate Investment Trusts (REITs) and Infrastructure Investment Trusts (InvITs). SEBI has also increased the leverage limit for InvITs from 49% to 70%.