Current Affairs MCQ 19th July 2019

0
275

Current Affairs MCQ 19th July 2019

Q1. According to Economy Survey 2018-19, The Government has projected the real GDP growth for the year 2019-20 at ___________________ percent, on the back of anticipated pickup in the growth of investment and acceleration in the growth of consumption.

  1. 7.50%
  2. 7.00%
  3. 8.00%
  4. 8.50%

S1. Ans. {b}

Sol. The Government has projected the real GDP growth for the year 2019-20 at 7 percent, on the back of the anticipated pickup in the growth of investment and acceleration in the growth of consumption.

 

Q2. Who has tabled the Economic Survey 2018-19 in Parliament on 04th July and clearly stated that the year 2019-20 has delivered a huge political mandate for the government?

  1. Piyush Goyal
  2. Arun Jaitley
  3. Nirmala Sitharaman
  4. Anurag Thakur

S2. Ans. {c}

Sol. The Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman tabled the Economic Survey 2018-19 in Parliament today (04th July 2019), which clearly stated that the year 2019-20 has delivered a huge political mandate for the government, which augurs well for the prospects of high economic growth.

 

Q3. Report projecting a decline in growth of world output and that of EMDEs by 0.3 and 0.1 percentage points respectively. What is the full form of EMDEs?

  1. Emerging Market and Developing Economies
  2. Emerging Market and Department Economies
  3. Emerging Management and Developing Economies
  4. Emerging Mangoman and District Economies

S3. Ans. {a}

Sol. Report projecting a decline in growth of world output and that of Emerging Market and Developing Economies (EMDEs) by 0.3 and 0.1 percentage points respectively.

 

Q4. India continues to remain the fastest growing major economy in the world in 2018-19, despite a slight moderation in its GDP growth from 7.2 percent in 2017-18 to ______________ percent in 2018-19.

  1. 6.80%
  2. 5.80%
  3. 7.50%
  4. 8.00%

S4. Ans. {a}

Sol. India continues to remain the fastest growing major economy in the world in 2018- 19, despite a slight moderation in its GDP growth from 7.2 percent in 2017-18 to 6.8 percent in 2018-19.

 

Q5. What is the world output growth in 2018?

  1. 6.60%
  2. 7.50%
  3. 4.50%
  4. 3.60%

S5. Ans. {d}

Sol. The world output growth declined from 3.8 percent in 2017 to 3.6 percent in 2018.

 

Q6. India’s growth of real GDP has been high with average growth of _____________ in the last 5 years (2014-15 onwards).

  1. 7.50%
  2. 7.70%
  3. 5.50%
  4. 6.50%

S6. Ans. {a}

Sol. India’s growth of real GDP has been high with average growth of 7.5 per cent in the last 5 years (2014-15 onwards). The Indian economy grew at 6.8 per cent in 2018-19, thereby experiencing some moderation in growth when compared to the previous year.

 

Q7. On the external front, CAD has increased from 1.9 per cent of GDP in 2017-18 to 2.6 per cent in April-December 2018. CAD stands for-?

  1. Current Account Department
  2. Current Account Deficit
  3. Current Account Degree
  4. Current Account Decline

S7. Ans. {b}

Sol. On the external front, current account deficit (CAD) increased from 1.9 per cent of GDP in 2017-18 to 2.6 per cent in April-December 2018 . The widening of the CAD was largely on account of a higher trade deficit driven by rise in international crude oil prices (Indian basket).

 

Q8. The trade deficit has increased from US$ 162.1 billion in 2017-18 to US$ ______________ in 2018-19.

  1. 175 billion
  2. 194 billion
  3. 184 billion
  4. 165 billion

S8. Ans. {c}

Sol. On the external front, current account deficit (CAD) increased from 1.9 per cent of GDP in 2017-18 to 2.6 per cent in April-December 2018 . The widening of the CAD was largely on account of a higher trade deficit driven by rise in international crude oil prices (Indian basket). The trade deficit increased from US$ 162.1 billion in 2017-18 to US$ 184 billion 2018-19.

 

Q9. According to Economy Survey 2018-19, the Merchandise imports reduced from 21.1 percent to-

  1. 11.4%
  2. 10.4%
  3. 15.5%
  4. 20.5%

S9. Ans. {b}

Sol. Merchandise imports reduced from 21.1 per cent to 10.4 per cent. Growth in service exports and imports in dollar terms declined to 5.5 per cent and 6.7 per cent respectively in 2018-19, from 18.8 per cent and 22.6 per cent respectively in 2017-18.

 

Q10. Indian rupee has been depreciated by how much percent vis-a-vis US dollar?

  1. 7.5%
  2. 6.6%
  3. 7.8%
  4. 9.3%

S10. Ans. {c}

Sol. Rupee depreciated by 7.8 per cent vis-à-vis UD dollar, 7.7 per cent against Yen, and 6.8 per cent against Euro and Pound Sterling in 2018-19.