Current Affairs MCQ 18th August 2019

0
296

Current Affairs MCQ 18th August 2019

Q1. Name the Indian Civil Accounts Service (ICAS) officer who recently took charge as the Controller General of Accounts (CGA).

  1. R M J Joseph
  2. Giriraj Prasad Gupta
  3. Deena Nath Pathak
  4. Vandana Sharma

S1. Ans. {b}

Sol. Giriraj Prasad Gupta, Indian Civil Accounts Service (ICAS) officer, took over as the Controller General of Accounts (CGA).

Q2. Bhasha Mukherjee, a 23-year-old Indian origin doctor was crowned__________________.

  1. Miss Universe 2019
  2. Miss World 2019
  3. Miss England 2019
  4. Miss India 2019

S2. Ans. {c}

Sol. Bhasha Mukherjee, a 23-year-old Indian origin doctor was crowned Miss England 2019.

Q3. Name the state who became the first state to adopt a digital fingerprint and iris scanning system to aid police investigations.

  1. Rajasthan
  2. Madhya Pradesh
  3. Delhi
  4. Maharashtra

S3. Ans. {d}

Sol. Maharashtra became the first state to adopt a digital fingerprint and iris scanning system to aid police investigations.

Q4. The Department of Revenue, Ministry of Finance, as part of its strategic commitment to improving global trade, is conducting India’s first national (TRS). What is the full form of TRS?

  1. Time Release Study
  2. Time Region Study
  3. Time Receipt Study
  4. Time Repeat Study

S4. Ans. {a}

Sol. The Department of Revenue, Ministry of Finance, as part of its strategic commitment to improving global trade, is conducting India’s first national Time Release Study (TRS).

Q5. President Ram Nath Kovind has been awarded the “National Order of Merit” by the President of Guinea. What is the name of present president of Guinea? 

  1. Lansana Conte
  2. Alpha Conde
  3. Sekouba Konate
  4. Moussa Dadis Camara

S5. Ans. {b}

Sol. Alpha Condé is a Guinean politician who has been President of Guinea since December 2010. He spent decades in opposition to a succession of regimes in Guinea.

Q6. World Breastfeeding Week (WBW) being observed from 1st to 7th August 2019. What is the theme of World Breastfeeding Week (WBW)?

  1. Breastfeeding: a key to Sustainable Development
  2. Sustaining Breastfeeding Together
  3. Foundation of Life
  4. Empower Parents, Empower Breastfeeding

S6. Ans. {d}

Sol. This year theme of World Breastfeeding Week is “Empower Parents, Enable Breastfeeding”.

Q7. President Ram Nath Kovind inaugurated exhibitions on Mahatma Gandhi and Khadi at the “Ebunjan Theatre” in the ___________. 

  1. Bolivia
  2. Croatia
  3. Gambia
  4. Benin

S7. Ans. {c}

Sol. President Ram Nath Kovind inaugurated exhibitions on Mahatma Gandhi and Khadi at the “Ebunjan Theatre” in the Gambia to commemorate the 150th birth anniversary of the Mahatma Gandhi.

Q8. Name the bank who was recently allowed by Reserve Bank of India(RBI) for regular banking services in the country. 

  1. Bank of China
  2. Bank of America
  3. Barclays Bank
  4. Deutsche Bank

S8. Ans. {a}

Sol. Reserve Bank of India (RBI) allowed “Bank of China” to offer regular banking services in the country.

Q9. Name the first bank of India who recently get the license to do business in local currency and also inducted to the China’s National Advance Payment System (CNAPS) by the People’s Bank of China (PBOC). 

  1. Bank of India (New Zealand) Ltd
  2. SBI, Shanghai
  3. ICICI Bank UK Ltd
  4. Canara Bank (Tanzania) Ltd

S9. Ans. {b}

Sol. SBI is the only Indian bank to have obtained the license to do business in local currency and also inducted to the CNAPS by the People’s Bank of China (PBOC).

Q10. Gujarat Chief Minister has launched the____________________ from his home town Rajkot, Gujarat. The scheme for the welfare of the girl child.

  1. Balika Samridhi Yojna
  2. Mukhyamantri Ladli Yojna
  3. Vhali Dikri Yojna
  4. Mukhyamantri Kanya Surksha Yojna

S10. Ans. {c}

Sol. Gujarat Chief Minister has launched the ‘Vhali Dikri Yojna’ from his home town Rajkot, Gujarat. The scheme for the welfare of the girl child.