Current Affairs Mcq 17th May 2019

0
81

Current Affairs Mcq 17th May 2019

Q1. Which company has appointed Manish Maheshwari as the Managing Director of its India operations recently?

  1. Yahoo
  2. Twitter
  3. Facebook
  4. Google

S1. Ans. {b}

Sol. Twitter has appointed Manish Maheshwari as the Managing Director of its India operations. In 2018, Taranjeet Singh had stepped down as the India Country Director and Balaji Krish was given charge of leading the country’s operations in the interim period.

Q2. The London School of Economics and Political Science (LSE) has announced the creation of the _______________ Chair in Inequality Studies, who was the Professor of Economics at LSE from 1971-82.

  1. Manmohan Singh
  2. Raghuram Rajan
  3. Amartya Sen
  4. Kaushik Basu

S2. Ans. {c}

Sol. The London School of Economics and Political Science (LSE) has announced the creation of the Amartya Sen Chair in Inequality Studies, named in honour of the India-born economist, philosopher, and Nobel laureate, who was Professor of Economics at LSE from 1971-82.

Q3. Which General Insurance company has launched a product– cyber defence insurance to protect businesses from financial and reputational losses due to cyber-attacks recently?

  1. SBI General Insurance
  2. Royal Sundaram General Insurance
  3. Universal Sompo General Insurance Company
  4. HDFC ERGO General Insurance Company

S3. Ans. {a}

Sol. SBI General Insurance has launched a product – cyber defence insurance to protect businesses from financial and reputational losses due to cyber attacks. This offers protection against the growing threat of cyber breaches. It is designed to protect against major insurable cyber exposures like hacking attacks, identity theft, disclosure of sensitive information and business interruption.

Q4. Bajaj Allianz General Insurance in collaboration with Bajaj Allianz Life Insurance have launched their first product. The name of the product is?

  1. Insurance Plan To Take Care
  2. Take Care of Customers Health
  3. Customer Health Activity Secure
  4. Total Health Secure Goal

S4. Ans. {d}

Sol. Bajaj Allianz General Insurance and Bajaj Allianz Life Insurance in collaboration launched their first product ‘Total Health Secure Goal’. The new insurance product is a combination of two existing plans – Health Guard policy by Bajaj Allianz General Insurance, and iSecure from Bajaj Allianz Life Insurance.

Q5. Which organisation has entered a Memorandum of Understanding (MoU) with Network Intelligence to provide cybersecurity services to its members in line with the cybersecurity framework set by SEBI?

  1. London Stock Exchange
  2. Calcutta Stock Exchange
  3. Bombay Stock Exchange
  4. National Stock Exchange

S5. Ans. {c}

Sol. BSE has entered a Memorandum of Understanding (MoU) with Network Intelligence, a global cybersecurity services provider to provide cybersecurity services to its members in line with the cybersecurity framework set by SEBI.

Q6. The Ministry of AYUSH inked a Memorandum of Understanding (MoU) with ________________________________ for cooperation in research and education in areas of traditional systems of medicine and its integration with modern science.

  1. IGNOU
  2. CSIR
  3. AIIMS
  4. Indian Institute of Science

S6. Ans. {b}

Sol. The Ministry of AYUSH inked a Memorandum of Understanding (MoU) with Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) for cooperation in research and education in areas of traditional systems of medicine and its integration with modern science.

Q7. World Book Day is celebrated every year on-

  1. 23 April
  2. 26 April
  3. 28 April
  4. 30 April

S7. Ans. {a}

Sol. World Book Day is celebrated every year on 23 April. It is also known as World Book and Copyright Day, or International Day of the Book. It is organized by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) to promote reading, publishing, and copyright.

Q8. India was ranked _____________ out of 28 countries in the Index of Cancer Preparedness (ICP) released by the Economist Intelligence Unit (EIU).

  1. 25th
  2. 19th
  3. 15th
  4. 28th

S8. Ans. {b}

Sol. India was ranked 19th out of 28 countries in the Index of Cancer Preparedness (ICP) released by the Economist Intelligence Unit (EIU). It was released as part of the report titled “Cancer preparedness around the world: National readiness for a global epidemic” prepared by EIU.

Q9. Name the Chennai’s famed chronicler, cartographer and journalist, who has passed away recently?

  1. Amar Paul
  2. Prafulla Rajguru
  3. S Muthiah
  4. SK Shivakumar

S9. Ans. {c}

Sol. Chennai’s famed chronicler, cartographer, and journalist S. Muthiah, 89, passed away due to age-related ailments. He was awarded the Most Excellent Order of the British Empire in 2002 for his accomplishments.

Q10. Which country secured the 1st position in the Index of Cancer Preparedness (ICP) released by the Economist Intelligence Unit (EIU)?

  1. Denmark
  2. Australia
  3. Norway
  4. Germany

S10. Ans. {b}

Sol. India was ranked 19th out of 28 countries in the Index of Cancer Preparedness (ICP) released by the Economist Intelligence Unit (EIU). It was released as part of the report titled “Cancer preparedness around the world: National readiness for a global epidemic” prepared by EIU. Top 3 countries are Australia (1st), Netherlands (2nd) and Germany (3rd).