Current Affairs MCQ 17th March 2019

0
455

Current Affairs MCQ 17th March 2019

Q1. Markets regulator Securities and Exchange Board of India (Sebi) withdrew the _____limit on investments by Foreign Portfolio Investors in corporate bonds of an entity.

  1. 50%
  2. 25%
  3. 20%
  4. 40%

S1. Ans. {c}

Sol. Markets regulator Securities and Exchange Board of India (Sebi) withdrew the 20% limit on investments by Foreign Portfolio Investors in corporate bonds of an entity. The regulator stated that the restriction is being withdrawn in accordance with a circular issued by the Reserve Bank of India (RBI).

Q2. Who among the following player won 2019 All England Open (YONEX All England Open Badminton Championships) in women’s singles category?

  1. Jia Yafin
  2. Chen Yufei
  3. Mayu Matsumoto
  4. Wakana Nagahara

S2. Ans. {b}

Sol. Chen Yufei (China) won 2019 All England Open (YONEX All England Open Badminton Championships) in women’s singles category.

Q3. Who among the following player won 2019 All England Open (YONEX All England Open Badminton Championships) in men’s singles category?

  1. Soh Wooi Yik
  2. Aaron Chia
  3. Viktor Axelsen
  4. Kento Momota

S3. Ans. {d}

Sol. Kento Momota (Japan) won 2019 All England Open (YONEX All England Open Badminton Championships) in men’s singles category.

Q4. After an eight-year-long process, Erode turmeric of ___________ finally got a Geographical Indication (GI) tag from the Geographical Indication Registry.

  1. Tamil Nadu
  2. Telangana
  3. Kerala
  4. Andhra Pradesh

S4. Ans. {a}

Sol. After an eight-year-long process, Erode turmeric (of Tamil Nadu) finally got a Geographical Indication (GI) tag from the Geographical Indication Registry. The Erode Manjal Vanigargal Matrum Kidangu Urimaiyalargal Sangham applied for the GI tag in January, 2011, at the office of the Deputy Registrar of GI Registry in Chennai.

Q5. The Delhi government’s Dialogue and Development Commission (DDC), a think-tank that advises the government on key issues, has set up a 17-member high-level committee to “reform higher education” in the capital. The committee will be chaired by _________.

  1. Indira Nooyi
  2. Shivali Rawat
  3. Jasmine Shah
  4. Sakshi Kumari Shah

S5. Ans. {c}

Sol. The Delhi government’s Dialogue and Development Commission (DDC), a think-tank that advises the government on key issues, has set up a 17-member high-level committee to “reform higher education” in the capital. The committee will be chaired by DDC vice-chairperson Jasmine Shah.

Q6. Axis Bank has appointed ________ as Non-Executive Chairman for a period of 3 years.

  1. Ajit Mohanti
  2. Subhas Chandra Garg
  3. Ashu Khullar
  4. Rakesh Makhija

S6. Ans. {d}

Sol. Axis Bank has appointed Rakesh Makhija as Non-Executive Chairman for a period of 3 years. The 67-year-old, who has served as an independent director on the lender’s board since October 2015, will take over from Sanjiv Misra when his term ends on July 17.

Q7. Young Mumbai sailor____________ bagged the bronze medal in the Laser Standard race for men in the Laser Asian Sailing Championship which concluded in Singapore.

  1. Upamanyu Dutta
  2. Satish Chandra
  3. Harish Kalita
  4. Kumar Abhay

S7. Ans. {a}

Sol. Young Mumbai sailor Upamanyu Dutta bagged the bronze medal in the Laser Standard race for men in the Laser Asian Sailing Championship which concluded in Singapore.

Q8. Which of the following city will host the 4th Internet of Things (IoT) India Congress in 2019?

  1. Pune
  2. Panji
  3. Bengaluru
  4. Chennai

S8. Ans. {c}

Sol. The 4th IoT India Congress, an event which will see digital technology leaders converge to discuss and explore business opportunities in mainstreaming Internet of Things (IoT), will be held in Bengaluru in August 2019.

Q9. Citibank has named ________as its India head with effective from April 1, 2019.

  1. Abhimanyu Chandra
  2. Ashu Khullar
  3. Ajit Mohanti
  4. Rakesh Makhaji

S9. Ans. {b}

Sol. Citibank has named Ashu Khullar, currently head of Asia-Pacific capital markets origination, as its India head with effective from April 1. The bank said the appointment is subject to RBI approval.

Q10. Who among the following was sworn-in as the first Chairman of the newly-constituted Lokayukta in Mizoram?

  1. Kiran Rijiju
  2. A. N. Rai
  3. S manohar
  4. C. Lalsawat

S10. Ans. {d}

Sol. Retired IAS officer C Lalsawta was sworn-in as the first Chairman of the newly-constituted Lokayukta in Mizoram. He was administered the oath of office and secrecy by the newly appointed Mizoram governor Jagdish Mukhi in a swearing-in ceremony held at Raj Bhavan in Aizawl.