Current Affairs MCQ 17th July 2019

0
306

Current Affairs MCQ 17th July 2019

Q1. Who has sworn in as the new prime minister of Greece recently?

  1. Lucas Papademos
  2. KyriaKos Misotakis
  3. Georgios Kountouriotis
  4. Constantine Mitsotakis

S1. Ans. {b}

Sol. Kyriakos Mitsotakis was sworn in as the prime minister of Greece. Mitsotakis is the son of former prime minister Constantine Mitsotakis, one of the country’s longest serving parliamentarians.

 

Q2. Which state government has decided to give monthly allowance of Rs 10,000 to Padma award winners of the state facing financial problems?

  1. West Bengal
  2. Jharkhand
  3. Odisha
  4. Sikkim

S2. Ans. {c}

Sol. Odisha government has decided to give monthly allowance of Rs 10,000 to Padma award winners of the state facing financial problems. The decision has been taken on the basis of the Culture Department’s report on the economic conditions of the Padma award winners of the state.

 

Q3. Name the three-year roadmap finalised by Reserve Bank of India board to improve regulation and supervision of the central bank?

  1. Utkarsh 2020
  2. Ullaas 2020
  3. Anubhav 2020
  4. Uday 2020

S3. Ans. {a}

Sol. The Reserve Bank of India board has finalised a three-year roadmap ‘Utkarsh 2022’. It is a three-year road map for medium term objectives to be achieved for improving regulation and supervision of the central bank.

 

Q4. BCCI has formally appointed which cricketer as the National Cricket Academy’s Head of Cricket to oversee all cricket related activities at NCA?

  1. Rahul Dravid
  2. Anil Kumble
  3. VVS Laxman
  4. Sourav Ganguly

S4. Ans. {a}

Sol. BCCI has formally appointed Rahul Dravid as the National Cricket Academy’s Head of Cricket. Dravid will oversee all cricket related activities at NCA and will be involved in mentoring, coaching, training and motivating players, coaches and support staff at the NCA.

 

Q5. Which Indian movie has won the Network for the Promotion of Asian Cinema (NETPAC) Award at the 23rd Bucheon International Fantastic Film Festival (BIFAN) in South Korea?

  1. Kalank
  2. Kabir Singh
  3. Robot 2.0
  4. Gully Boy

S5. Ans. {d}

Sol. Filmmaker Zoya Akhtar’s directorial ‘Gully Boy’ has won the Network for the Promotion of Asian Cinema (NETPAC) Award at the 23rd Bucheon International Fantastic Film Festival (BIFAN) in South Korea.

Q6. Service exports has become one of the mainstay of India’s total exports increasing manifold, from Rs. 0.746 lakh crore in 2000-01 to Rs. 14.389 lakh crore in 2018-19, raising its share in total exports from 26.80 percent to-?

  1. 38.40%
  2. 35.50%
  3. 34.80%
  4. 40.65%

S6. Ans. {a}

Sol. Service sector is the most dynamic sector in the economy and has remained the key driver of economic growth along with being a major contributor to GVA and export basket of the Indian Economy. Service exports has become one of the mainstay of India’s total exports increasing manifold, from Rs. 0.746 lakh crore in 2000-01 to Rs. 14.389 lakh crore in 2018-19, raising its share in total exports from 26.8 per cent to 38.4 per cent. Share of India in world service exports has also increased from 2 per cent in 2005 to 3.5 per cent in 2017. This share is much higher than that of manufacturing exports which stands at 1.8 per cent in 2017.

 

Q7. Real growth in ‘Agriculture & allied’ sector was lower in 2018-19 at _______________ percent, after two years of good agriculture growth.

  1. 2.7%
  2. 2.9%
  3. 2.5%
  4. 2.3%

S7. Ans. {B}

Sol. Real growth in ‘Agriculture & allied’ sector was lower in 2018-19 at 2.9 percent, after two years of good agriculture growth. As per the 3rd Advance Estimates released by Ministry of Agriculture & Farmers Welfare, the total production of foodgrains during 2018-19 is estimated at 283.4 million tones in 2017-18 (final estimate). There was a significant decline in food prices in 2018-19 as indicated by nearly zero per cent consumer food price inflation in 2018-19 with price contraction straight for five months in the year.

 

Q8. The ‘Financial, real estate and professional services’ sector grew at 7.4 percent in 2018-19, higher as compared to 6.2 percent in 2017-18. This sector amounts for more than _________________ percent of overall GVA of the economy.

  1. 40%
  2. 30%
  3. 20%
  4. 10%

S8. Ans. {c}

Sol. The ‘Financial, real estate and professional services’ sector grew at 7.4 percent in 2018-19, higher as compared to 6.2 percent in 2017-18. This sector amounts for more than 20 percent of overall GVA of the economy.

 

Q9. The Economic Survey 2019 has proposed a change in the Beti Bachao Beti Padhao (BBBP) scheme. The campaign, to be labelled ___________________ will be used to represent the change towards gender equality.

  1. BETIYA
  2. BADLAV
  3. BAHAAR
  4. BANDHU

S9. Ans. {b}

Sol. The Economic Survey 2019 has proposed a change in the Beti Bachao Beti Padhao (BBBP) scheme. The campaign, to be labelled BADLAV (Beti Aapki Dhan Lakshmi Aur Vijay Lakshmi), will be used to represent the change towards gender equality. BBBP is a government scheme launched to end female foeticide, infanticide and help promote the education of the girl child. It was launched in 2015.

 

Q10. In which of the following sector, the growth has picked up in 2018-19, although the momentum slowed down towards the end of the financial year with a growth of 3.1 percent in fourth quarter of the year, as compared to 12.1 percent, 6.9 percent and 6.4 percent in first, second and third quarter respectively.

  1. IT
  2. Service
  3. Manufacturing
  4. Automobiles

S10 Ans. {c}

Sol. The growth in manufacturing sector picked up in 2018-19, although the momentum slowed down towards the end of the financial year with a growth of 3.1 percent in fourth quarter of the year, as compared to 12.1 per cent, 6.9 percent and 6.4 percent in first, second and third quarter respectively. The growth rate in Q4 of 2018-19 moderated considerably, on account of lower NBFC lending, which in part led to sales in the auto sector.