Current Affairs 16th November 2020

0
53

 

Current Affairs 16th November 2020

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, etc.

 

01. Recently, Hari Shankar Vasudevan died of COVID-19. He was a/an ________.
A.Historian
A. Politician
B. Film Maker
C. Football player

Answer: A.

Explanation: Eminent historian Hari Shankar Vasudevan died after he had tested positive for novel coronavirus on May 6.
● He was considered one the foremost names in Russian and Central Asian history.
● Vasudevan was the author of Shadows of Substance: Indo-Russian Trade and Military-Technical Cooperation (2010), and Footsteps of Afanasii Nikitin: Travels through Eurasia and India in the Early 21st Century (2015).

02. Who among the following will remain the President of the
International Hockey Federation (FIH) until May 2021?
A. Sanjay Asthana
B. Rajeev Tripathi
C. Narinder Batra
D. Ajay Garg

Answer: C.

Explanation: Narinder Batra will remain President of the International Hockey Federation (FIH) until May 2021.
● The Presidential election for the world body had been due to take place at this year’s Congress in New
Delhi but it has now been pushed back in the wake of COVID-19 crisis.

03. Which of the following institute
has been sanctioned a cutting
edge Supercomputer at a cost of
Rs 17 crores, by the Union
Ministry of Science and
Technology?
A.NIT Tiruchirappalli
A. IIT Kharagpur
B. NIT Kurukshetra
C. IIT Madras

Answer: A.

Explanation: National Institute of Technology, (NIT) Tiruchirappalli has been sanctioned a cutting edge Super
Computer at a cost of Rs 17 crores, by the Union Ministry of Science and Technology.
● This follows the premier engineering institute being declared as part of the National Super Computing Mission (NSM), of the Government of India.

04. People of the Toda tribe are recently
in news. They live in ________.
A. Khasi Hills
B. Nilgiri Hills
C. Jaintia Hills
D. Patkai Hills

Answer: B.

Explanation: In the wake of the Covid-19, Toda artisans from the Nilgiris have come forward to use their traditional skills in
making face-masks and to help people ward off the infection and also provide Todas with a livelihood.

05. International Nurses Day is
observed every year on
_________.
A. 10 May
B. 09 May
C. 12 May
D. 11 May

Answer: C.

Explanation: International Nurse Day is observed globally on 12 May every year.
● This day is observed to commemorate the birth anniversary of Florence Nightingale.
● She was the founder of modern nursing and was a British social reformer and statistician.
● 2020 theme: “Nursing the World to Health”.

06. In the second equated monthly installment of the Post Devolution Revenue Deficit Grant, the Center has released _________ to 14 states.
A. Rs 3,792 crore
B. Rs 9,266 crore
C. Rs 6,195 crore
D. Rs 2,377 crore

Answer:  C.

Explanation: The Centre has released over 6 thousand 195 crore rupees to 14 states as the second equated monthly
installment of the Post Devolution Revenue Deficit Grant.
● Office of the Finance Minister Nirmala Sitharaman in a tweet said that the amount will provide the States
additional resources during the COVID-19 crisis.
● The grant was recommended by the 15th Finance Commission.
● The grant has been released to the States of Andhra Pradesh, Assam, Himachal Pradesh, Kerala, Punjab,
Tamil Nadu, Uttarakhand, West Bengal, Tripura, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland and Sikkim.

07. Recently, the National Aerospace Laboratories has developed a non-
invasive BiPAP ventilator named as __________ to treat COVID-19
patients.
A. PranaVayu
B. AJAY
C. NirogiKaya
D. SwasthVayu

Answer: D.

Explanation: The National Aerospace Laboratories said it has developed a non-invasive BiPAP ventilator to treat COVID-19 patients,
in ”record” 36 days.
● The ventilator named ”SwasthVayu” is the culmination of efforts of a team of technocrats, medical practitioners and
scientists at NAL.
● The major advantage of this device was that it was simple to use without any specialized nursing, cost effective,
compact and configured with majority of indigenous components.

08. Which of the following states
has launched the country’s first
ever ‘FIR Aapke Dwar’ Yojana?
A. Andhra Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Tamil Nadu
D. Uttar Pradesh

Answer: B.

Explanation: Madhya Pradesh Home Minister Dr Narottam Mishra launched the country’s first ever ‘FIR Aapke
Dwar Yojana’ in Bhopal.
● Madhya Pradesh is the first state in the country to implement such an innovative scheme.
● ‘FIR Aapke Dwar’ scheme has been started as a pilot project in 23 Police Stations including one
urban and one rural Police Station at 11 Divisional Headquarters.
● Dial 100 vehicle would have trained Head Constables to lodge FIR.

09. Which of the following city of Uttar
Pradesh is known as the ‘Sports
City Of India’?
A. Agra
B. Kanpur
C. Meerut
D. Prayagraj

Answer: C.

Explanation: In Uttar Pradesh, production work at the famous sports equipment industry in Meerut has started
again after relaxation in Lockdown.
● There is a huge rise in indoor game equipment and the trend is going to remain due to new work for
home culture.
● Meerut is one of the largest producers of sports goods, and the largest producer of musical
instruments in India.
● The city is also known as the “Sports City Of India”.

10. Government has extended the last
the date for receipt of Gandhi Peace
Prize-2020 nominations up to June
15. What is the prize money given
to the recipient of Gandhi Peace
Prize?
A. 50 lakh
B. 75 lakh
C. 1 crore
D. 2 crore

Answer:  C.

Explanation: Union Government has extended the last date for the receipt of
nominations for the Gandhi Peace Prize-2020 up to 15th of June.
● The Ministry of Culture invites nominations for awarding Gandhi
Peace Prize every year.