Current Affairs MCQ 14th June 2019

0
323

Current Affairs MCQ 14th June 2019

Q1. India’s goods and services tax (GST) revenue collections crossed Rs ____________ for the third straight month in May to Rs 1,00,289 crore, despite the slowdown in the industrial activities.

  1. Rs 5 lakh crore
  2. Rs 1 lakh crore
  3. Rs 10 lakh crore
  4. Rs 2 lakh crore

S1. Ans. {b}

Sol. India’s goods and services tax (GST) revenue collections crossed Rs 1 lakh crore for the third straight month in May to Rs 1,00,289 crore, despite the slowdown in the industrial activities. However, GST mop-up in May was lower than the all-time high of Rs 1.13 lakh crore in the month of April, highest ever since the indirect tax regime was rolled out on 01st July 2017.

 

Q2. Global efforts to impose a unified tax policy on Google, Facebook and other internet giants have cleared a major hurdle ahead of a G20 summit in-

  1. India
  2. China
  3. Japan
  4. Brazil

S2. Ans. {c}

Sol. Global efforts to impose a unified tax policy on Google, Facebook and other internet giants have cleared a major hurdle ahead of a G20 summit in Japan. The Paris-based Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) stated that 129 countries had signed off on a road-map to grab a fairer tax share of the companies’ booming sales.

 

Q3. Which state government has increased the financial assistance given to school girls under the ‘Aapki Beti’ scheme and ex-gratia payment to the families of polling personnel who die during election duty?

  1. Telangana
  2. Odisha
  3. Bihar
  4. Rajasthan

S3. Ans. {d}

Sol. Rajasthan government has increased the financial assistance given to school girls under the ‘Aapki Beti’ scheme and ex-gratia payment to the families of polling personnel who die during election duty. Under the Aapki Beti scheme, girls living under the Below Poverty Line (BPL) and whose mother or father or both have died to get annual financial assistance in the state. The amount has been increased to Rs 2,100 from Rs 1,100 for the girls studying in class 1 to 8 and for the girls in class 9 to 12, the financial aid has been increased to Rs 2,500 from Rs 1,500. Similarly, the government has also increased ex-gratia payment to the next of kin of an official killed on election duty to Rs 20 lakh from Rs 15 lakh.

 

Q4. Financial Literacy Week 2019 to be observed from June 3-7 on the theme of __________ and how they benefit by being a part of the formal banking system.

  1. Farmes
  2. Internet
  3. Computer Knowledge
  4. Rural India

S4. Ans. {a}

Sol. Financial Literacy Week 2019 to be observed from June 3-7 on the theme of “Farmers” and how they benefit by being a part of the formal banking system. Financial Literacy Week is an initiative of RBI to promote awareness of key topics every year through a focused campaign. Growth in agriculture is necessary for the overall economic growth and finance is an essential enabler for the same. RBI is actively involved in formulating policies that enhance the flow of credit to the farming community.

 

Q5. Name the state government, which has issued a notification to extend the Rythu Bandhu scheme for 2019-20 while enhancing the amount from Rs 4000 to Rs 5000?

  1. Madhya Pradesh
  2. Telangana
  3. Kerala
  4. Karnataka

S5. Ans. {b}

Sol. The Telangana Government has issued a notification to extend the Rythu Bandhu scheme for 2019-20 while enhancing the amount from Rs 4000 to Rs 5000. The Rythu Bandhu scheme, Telangana CM K Chandrasekar Rao’s pet scheme, is aimed at providing income support to the agriculturists directly to back their crops.

Q6. The government has constituted the Unlawful Activities (Prevention) Tribunal to adjudicate whether or not there is sufficient cause for declaring the LTTE as an unlawful association. What is the full form of LTTE?

  1. Labour Tiger of Tamil Eelam
  2. Liberation Tiger of Telugu Eelam
  3. Liberation Tiger of Tamil Eelam
  4. Liberation Treaty of Tamil Enemy

S6. Ans. {c}

Sol. The government has constituted the Unlawful Activities (Prevention) Tribunal to adjudicate whether or not there is sufficient cause for declaring the Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) as an unlawful association. The Tribunal is comprised of sitting Judge of Delhi High Court Justice Sangita Dhingra Sehgal.

 

Q7. Swatantryaveer Vinayak Damodar Savarkar’s birth anniversary is being celebrated on 28th May. Savarkar born on 28th May in-

  1. 1883
  2. 1871
  3. 1886
  4. 1865

S7. Ans. {a}

Sol. Swatantryaveer Vinayak Damodar Savarkar’s birth anniversary is being celebrated on 28th May. Born on 28th May in 1883 near Nasik in Maharashtra, Savarkar was popularly called Veer Savarkar.

Q8. UN Secretary, General Antonio Guterres, has appointed Indian Army officer, Lieutenant General _________________________, as the new Force Commander of the United Nations Mission in South Sudan (UNMISS).

  1. Sanjeev Puri
  2. AK Dhingra
  3. Shailesh Tinaiker
  4. Dinesh Pangtey

S8. Ans. {c}

Sol. UN Secretary, General Antonio Guterres, has appointed Indian Army officer, Lieutenant General Shailesh Tinaikar, as the new Force Commander of the United Nations Mission in South Sudan (UNMISS).

 

Q9. Leaders of the Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) have been invited for PM Modi’s swearing-in ceremony to be held on 30th May. Which of the country is not the part of BIMSTEC?

  1. India
  2. China
  3. Japan
  4. Sri Lanka

S9. Ans. {b}

Sol. Leaders of the Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) have been invited for PM Modi’s swearing-in ceremony to be held on 30th May. However, Bangladesh premier Sheikh Hasina will not attend the event due to her prior commitments. Myanmar State Councillor Aung Saan Suu Kyi’s presence is also uncertain as she is travelling overseas. Kyrgyzstan, the current chair of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO), too, has been invited for the event. Apart from India, BIMSTEC comprises Bangladesh, Nepal, Bhutan, Sri Lanka, Thailand and Myanmar. Indian-origin Mauritius PM Pravind Jugnauth, who visited India for Pravasi Bhartiya Divas in January, has also been invited for the May 30 event.

Q10. The United Nations is an intergovernmental organization tasked with maintaining international peace and security, developing friendly relations among nations, achieving international co-operation, and being a centre for harmonizing the actions of nations. United Nations based in-

  1. Geneva
  2. Paris
  3. New York
  4. London

S10. Ans. {c}

Sol. The United Nations is an intergovernmental organization tasked with maintaining international peace and security, developing friendly relations among nations, achieving international co-operation, and being a centre for harmonizing the actions of nations. Headquarters of United Nations is in New York, USA.