Current Affairs MCQ 14th August 2019

0
190

Current Affairs MCQ 14th August 2019

Q1. According to the World Bank, India has been pushed to the 7th place in the global GDP rankings in 2018. Which country has topped the rankings with a GDP of $20.5 trillion in 2018?

  1. China
  2. United State
  3. United Kingdom
  4. Japan

S1. Ans. {b}

Sol. According to the World Bank, India has been pushed to the 7th place in the global GDP rankings in 2018. The US remains the top economy with a GDP of $20.5 trillion in 2018.

Q2. One Nation-One Ration Card scheme was launched on a pilot basis in 4 states. Which of the following state does not belong to that group of 4 states?

  1. Gujarat
  2. Telangana
  3. Haryana
  4. Andhra Pradesh

S2. Ans. {c}

Sol. One Nation-One Ration Card scheme launched on a pilot basis in Telangana, Andhra Pradesh, Maharashtra and Gujarat.

Q3. Which state government has launched an awareness campaign ‘Save Green, Stay Clean’ for preserving the greenery and keeping the environment clean?

  1. Nagaland
  2. West Bengal
  3. Manipur
  4. Odisha

S3. Ans. {b}

Sol. The West Bengal Government has launched an awareness campaign ‘Save Green, Stay Clean’ for preserving the greenery and keeping the environment clean.

Q4. Name the IAS Officer who has assumed charge as the secretary of the Department for Promotion of Industry and Internal Trade.

  1. Guruprasad Mohapatra
  2. Anil Baijal
  3. Vinod Kumar Duggal
  4. Naresh Chandra

S4. Ans. {a}

Sol. IAS Officer Guruprasad Mohapatra assumed charge as the secretary of the Department for Promotion of Industry and Internal Trade.

Q5. A joint venture company “……………… Bidesh India limited” has been set up with the participation of 3 Central Public Sector Enterprises: National Aluminium Company Limited, Hindustan Copper Limited and Mineral Exploration Company limited, ensure supply of critical Minerals to Indian domestic market. 

  1. Khanij
  2. Koyla
  3. Kharif
  4. Krishi

S5. Ans. {a}

Sol. A joint venture company “Khanij Bidesh India limited” has been set up with the participation of 3 Central Public Sector Enterprises: National Aluminium Company Limited, Hindustan Copper Limited and Mineral Exploration Company limited, ensure supply of critical Minerals to Indian domestic market.

Q6. Name the Soccer player who recently suspended by the Soccer body CONMEBOL for 3 months because of accusations of corruption he made at the latest Copa America.

  1. Cristiano Ronaldo
  2. Gareth Bale
  3. Neymar
  4. Lionel Messi

S6. Ans. {d}

Sol. Soccer body CONMEBOL suspended Lionel Messi from international matches for three months because of accusations of corruption he made at the latest Copa America.

Q7. Name the freedom fighter who design the National Flag of India and whose 143rd birth anniversary recently celebrated?

  1. Aruna Asaf Ali
  2. Pingali Venkayya
  3. Subramania Bharti
  4. Alluri Sitarama Raju

S7. Ans. {b}

Sol. 143rd birth anniversary of freedom fighter Pingali Venkayya celebrates on 2nd of August. Pingali Venkayya, a freedom fighter and the designer of the flag on which the Indian national flag.

Q8. For promoting friendship and partnership between India and Guinea president Ram Nath Kovind has been awarded the National Order of Merit by the President of Guinea. What is the Capital of Guinea?

  1. Conakry
  2. Asmara
  3. Praia
  4. Moroni

S8. Ans. {a}

Sol. Conakry is the capital of Guinea, a country in West Africa. The city sits on the slender Kaloum Peninsula, which extends into the Atlantic Ocean.

Q9. SBI is the only Indian bank to have obtained the license to do business in local currency and also inducted to the CNAPS by the People’s Bank of China (PBOC). Who is the present Chairman of SBI?

  1. Shikha Sharma
  2. Rajnish Kumar
  3. Naina Lal Kidwai
  4. Pratip Chaudhury

S9. Ans. {b}

Sol. Rajnish Kumar is an Indian banker. He is Chairman of the State Bank of India He joined SBI as a Probationary officer in 1980.

Q10. Gujarat Chief Minister has launched the ‘Vhali Dikri Yojna’ from his home town Rajkot, Gujarat. Who is the present CM of Gujarat?

  1. Kamal Nath
  2. Raghubar Das
  3. Vijay Rupani
  4. Jai Ram Thakur

S10. Ans. {c}

Sol. Vijay Ramniklal Rupani is an Indian politician from the Bharatiya Janata Party. He has been chief minister of Gujarat.