Current Affairs 13th MAY 2021

0
358
Current Affairs 13th MAY 2021

Current Affairs 13th MAY 2021

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, UPSC Based exam, State level civil service, etc.

 

01. In recent days, Who has been appointed as a BPCIL Chairman?

A. ANIL DAS

B.PRAKASH PAL

C. SUNIL CHARAN DAS

D. ARUN KUMAR SINGH

Answer:D.

Explanation: Government headhunter PESB on Monday selected BPCL’s director Arun Kumar sigh as the next chairman and managing director of BPCIL.

02. Which of the following Project forecast the Current GDP Cut-off rate for the financial year 2022?

A. Moody Forecast

B. parametric vector autoregressive (VAR) modeling

C. Quarterly Forecasting Model

D. Dynamic Factor Modelling

Answer: A.

Explanation: The rating agency Moody’s has cut the gross domestic product (GDP) forecast of India for FY22 (01 April 2021-31 March 2022) to 9.3 percent. Earlier this rate was projected at 13.7 percent.  The downward revision in GDP estimates is due to the second wave of Covid infections across the country, which have triggered localized lockdowns and mobility curbs.

03. Which of the following day is observed as  “international nurse day”?

A. 12th

B. 11th

C. 10th

D. 15th

Answer: A.

Explanation: Every year on May 12th, the world celebrates International Nurse Day. The date of Florence Nightingale’s birth is commemorated on this day. Lady with the Lamp was another name for her. She was a British social reformer and statistician who founded modern nursing.

04. In recent days, A book is published by “Speaking Tiger” Named “Life in the Clock Tower Valley” Who is the author of the book?

A. Shakoor Rather

B. Anil garge

C. Tinu Pal

D. Ambikesh das

Answer: A.

Explanation: Shakoor Rather, a journalist for the Press Trust of India (PTI), has written his first novel, “Life in the Clock Tower Valley.” Speaking Tiger released the novel, which discusses Kashmir’s pristine history, painful current, and always-uncertain future. It also contains historical and political knowledge about Kashmir, as well as rarely discussed environmental issues.

05. Which of the following financial organization have been got approval from RBI For access to prepaid payment business

A. Bajaj Finance

B. LIC

C. SBI

D. ICICI

Answer: A.

Explanation: With the Reserve Bank of India (RBI) authorizing Bajaj Finance’s entry into the prepaid payment market with permanent validity, the non-bank lender is expected to join the likes of Paytm and Amazon. Bajaj Finance’s decision is part of a larger effort to broaden its digital offerings. The RBI has given the Company permission to issue and operate perpetually legitimate semi-closed Prepaid Payment Instruments.

06. Who has been taken an oath as a NASA Administrator?

A. Bill Nelson

B. Mark henry

C. jerry peter

D. brown harry

Answer: A.

Explanation: Former Senator Bill Nelson was sworn in as NASA’s 14th administrator, charged with implementing the Biden-Harris administration’s vision for the department. Nelson was a payload engineer on space shuttle flight 61-C in 1986 and served in the United States Senate for 18 years from Florida.

07. Which of the following state has been launches the ‘Auro Scholarship Programme’?

A. Rajhastan

B. Tripura

C. Bihar

D. kerala

Answer: B.

Explanation: Ratan Lal Nath, Tripura’s Education Minister, announced the launch of the Sri Aurobindo Society’s “Auro Scholarship Program” for all students in the province. Students who attain benchmark success in 10-minute curriculum-aligned Quizzes are awarded a monthly micro-scholarship by the Auro Scholarship Program in order to inspire them to achieve positive learning outcomes.

08. Which of the following educational board have been launches the new mobile app name “Dost for life”?

A. CBSC

B. IBSC

C. KBSC

D. NIOS

Answer: A.

Explanation: For students and parents, the Central Board of Secondary Education (CBSE) has released a new smartphone app. The new app “Dost for Life” is an exclusive therapeutic counseling app for CBSE-affiliated school students and parents. The latest App will serve students and parents from CBSE-affiliated schools in various parts of the world at the same time.

09. Which of the following financial organization have been created a mobile application named  “I choose my number” ?

A. Jana Small Finance Bank

B. State bank of india

C. Punjab national bank

D. united bank of india

Answer: A.

Explanation: The “I choose my number” app has been launched by Jana Small Finance Bank for all of its customers in India. Customers can use their favourite numbers as their savings or current account numbers with this latest feature, which is available to all existing and new customers of the bank.

10. Which of the following organization apponitment  “Jose J Kattoor” as Executive Director (ED)?

A. RBI

B. FBI

C. SBI

D. PNB

Answer: A.

Explanation: Jose J Kattoor has been appointed Executive Director of the Reserve Bank of India (ED). Mr Kattoor was the Regional Director for Karnataka at the Reserve Bank of India’s Bengaluru Regional Office before being elevated to ED. He will be in charge of the Human Resource Management, Corporate Strategy and Budget, and Rajbhasha departments.