Current Affairs MCQ 13th June 2019

0
438

Current Affairs MCQ 13th June 2019

Q1. Who has been sworn-in as the President of El Salvador recently?

  1. Prince Narihuto
  2. Nayib Bukele
  3. James Marape
  4. Sebastian Kurz

S1. Ans. {b}

Sol. In the Central American country of El Salvador, Nayib Bukele has been sworn-in as the nation’s President. Bukele was sworn-in by the Speaker of the National Assembly in downtown San Salvador.

Q2. Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa has left for Sweden on a four-day official visit recently. What is the capital of Sweden?

  1. Dublin
  2. Lisbon
  3. Stockholm
  4. Oslo

S2. Ans. {c}

Ans. Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa has left for Sweden on a four-day official visit. He will visit various operational and training units as well as interact with senior functionaries of the Swedish Air Force amongst others. Stockholm is the capital of Sweden.

 

Q3. Telangana Formation Day is celebrated on the formation of Telangana State on __________ June every year since 2014.

  1. 1st
  2. 2nd
  3. 4th
  4. 7th

S3. Ans. {b}

Sol. On the occasion of the fifth Telangana State Formation Day on 02nd June 2019, President Ram Nath Kovind and Prime Minister Narendra Modi have extended their wishes to the people of the state. Telangana Formation Day is celebrated on the formation of Telangana State on 2nd June every year since 2014. The State celebrates the occasion with formal events across the districts.

 

Q4. The Food and Agriculture Organisation of the United Nations (FAO) selected June 1st as World Milk Day, which celebrates the important contributions of the dairy sector to sustainability, economic development, livelihoods, and nutrition. The theme for World Milk Day 2019 is-?

  1. Milk is the Global Food\
  2. Drink Milk Product for Better Life
  3. Drink Milk: Today and Everyday
  4. Development, Livelihood and Nutrition of Milk

S4. Ans. {c}

Sol. The Food and Agriculture Organisation of the United Nations (FAO) selected June 1st as World Milk Day, which celebrates the important contributions of the dairy sector to sustainability, economic development, livelihoods, and nutrition. The theme for World Milk Day 2019 is “Drink Milk: Today & Everyday.” The aim is to educate people about the importance of milk in our life and society. Milk is one of the global foods, which is celebrated as a superfood all around the globe, figuratively and literally.

 

Q5. Which of the following state government has appointed a new advocate general Satish Chandra Verma with immediate effect, replacing Kanak Tiwari on the post recently?

  1. Kerala
  2. Uttar Pradesh
  3. Odisha
  4. Chattisgarh

S5. Ans. {d}

Sol. Chattisgarh government appointed a new advocate general, Satish Chandra Verma with immediate effect, replacing Kanak Tiwari on the post. In exercise of the powers conferred by Clause (1) of Article 165 of the Constitution of India, the Governor of Chhattisgarh is pleased to appoint Satish Chandra Verma, Additional Advocate General, Chhattisgarh as Advocate General, Chhattisgarh, in place of Kanak Tiwari, Advocate General, with immediate effect.

 

Q6. The US will end preferential trade status for _____________ next week, President Donald Trump has confirmed amid a deepening row over protectionism.

  1. India
  2. Mexico
  3. Sudan
  4. Japan

S6. Ans. {a}

Sol. The US will end preferential trade status for India next week, President Donald Trump has confirmed amid a deepening row over protectionism. India had been the largest beneficiary of a scheme that allows some goods to enter the US duty-free.

 

Q7. Who has been granted cabinet status and five more years as the National Security Adviser (NSA)?

  1. Ajit Seth
  2. Pradeep Kumar Sinha
  3. Nirpendra Misra
  4. Ajit Doval

S7. Ans. {d}

Sol. Ajit Doval has been granted cabinet status and five more years as the National Security Adviser (NSA). He has been given cabinet rank in recognition of his contribution in the national security domain. Ajit Doval has been granted cabinet status and five more years as the National Security Adviser (NSA).

 

Q8. Which of the following company has toppled Indian Oil Corporation (IOC) to regain the crown of being the country’s most profitable public sector company?

  1. ONGC
  2. RIL
  3. HCL
  4. TCS

S8. Ans. {a}

Sol. ONGC, India’s top oil and gas producer, has toppled Indian Oil Corp (IOC) to regain the crown of being the country’s most profitable public sector company. According to earnings statements of the listed companies, Oil and Natural Gas Corp (ONGC) reported a 34 percent jump it’s in 2018-19 fiscal net profit to Rs 26,716 crore.

 

Q9. Name the football team, which has won the Champions League for the sixth time.

  1. Real Madrid
  2. Liverpool
  3. Arsenal
  4. Barcelona

S9. Ans. {b}

Sol. In Football, Liverpool breezed past Tottenham at Madrid to win the Champions League for the sixth time. In the all-English showpiece, the Reds got the better of Spurs with a 2-nil win. Mohamed Salah put Liverpool in front after just two minutes when he converted a penalty following a handball by Moussa Sissoko.

 

Q10. Overseas investors pumped more than ________________ crore rupees into the Indian capital markets in last month (May 2019) on expectations of more business-friendly measures. 

  1. 8,000
  2. 6,000
  3. 9,000
  4. 5,000

S10. Ans. {c}

Sol. Overseas investors pumped more than 9,000 crore rupees into the Indian capital markets in last month on expectations of more business-friendly measures. According to the latest depositories data, Foreign Portfolio Investors (FPIs) infused around 7,920 crore rupees into equities and 1,111 crore rupees in the debt market during second to-31st of May, taking the cumulative investment to around 9,031 crore rupees. Prior to this, they had invested a net 16,093 crore rupees in April, 45,981 crore rupees in March and 11,182 crore rupees in February in the capital markets (both equity and debt).