Current Affairs MCQ 13th August 2019

0
1121

Current Affairs MCQ 13th August 2019

Q1. Name the Ministry which has recently launched a competition for designing a Postage Stamp along with the First Day Cover to commemorate Golden Jubilee edition of International Film Festival of India.

  1. Ministry of Social Justice and Empowerment
  2. Ministry of Information and Broadcasting
  3. Ministry of Human Resource
  4. Ministry of Commerce and Industry

S1. Ans. {b}

Sol. Ministry of Information & Broadcasting has launched a competition for designing a Postage Stamp along with the First Day Cover to commemorate Golden Jubilee edition of International Film Festival of India (IFFI).

Q2. Bureau of Indian Standards (BIS) will set up a Pashmina testing centre in partnership with the Ladakh Autonomous Hill Development Council (LAHDC) in …………..

  1. Kathua
  2. Anantnag
  3. Leh
  4. Samba

S2. Ans. {c}

Sol. Bureau of Indian Standards (BIS) will set up a Pashmina testing centre in partnership with the Ladakh Autonomous Hill Development Council (LAHDC) in Leh.

Q3. In which Indian city, the Innovating for Clean Air (IfCA), a UK-India joint initiative providing Indian and UK stakeholders opportunities to test interventions related to air quality and EV integration, was launched?

  1. Mumbai
  2. Bengaluru
  3. Delhi
  4. Kolkata

S3. Ans. {b}

Sol. The Innovating for Clean Air (IfCA), is a UK-India joint initiative providing Indian and UK stakeholders opportunities to test interventions related to air quality and EV integration, was launched in Bengaluru.

Q4. Name the theoretical physicist from India who has been appointed as the new director of Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics (ICTP) in Trieste, Italy.

  1. Atish Dabholkar
  2. Harish Chandra
  3. Sandeep Chakrabarti
  4. Jayant Narlikar

S4. Ans. {a}

Sol. Atish Dabholkar, a theoretical physicist from India, has been appointed as the new director of Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics (ICTP) in Trieste, Italy.

Q5. Culture and Tourism Minister flagged off a mobile library bus service in which state/UT under the scheme “Ghar Ghar Dastak Ghar Ghar Pustak”, which aims to reach out to readers especially those in slums, resettlement colonies and rural areas?

  1. Delhi
  2. Mumbai
  3. Gujarat
  4. Haryana

S5. Ans. {a}

Sol. Culture and Tourism Minister flagged off a mobile library bus service under the scheme “Ghar Ghar Dastak Ghar Ghar Pustak”, which aims to reach out to readers in Delhi, especially those in slums, resettlement colonies and rural areas

Q6. Name the Indian journalist who has been awarded the 2019 Ramon Magsaysay Award for “harnessing journalism to give voice to the voiceless”.

  1. Rahul Kanwal
  2. Sudhir Chaudhary
  3. Rajat Sharma
  4. Ravish Kumar

S6. Ans. {d}

Sol. Indian journalist Ravish Kumar has been awarded the 2019 Ramon Magsaysay Award for “harnessing journalism to give voice to the voiceless”.

Q7. Name an Indian Administrative Service (IAS) officer who has assumed charge as the Secretary of Ministry of Textiles?

  1. L C Goyal
  2. Ravi Capoor
  3. Rajiv Gauba
  4. Anil Goswami

S7. Ans. {b}

Sol. Ravi Capoor, an Indian Administrative Service (IAS) officer of 1986 batch, today assumed charge of the office of Secretary, Ministry of Textiles.

Q8. Name the actor who voiced Disney’s Minnie Mouse for more than 30 years and passed away recently.

  1. Russi Taylor
  2. Tony Anselmo
  3. Bill Farmer
  4. Wayne Allwine

S8. Ans. {a}

Sol. Veteran actor Russi Taylor, who voiced Disney’s Minnie Mouse for more than 30 years, has passed away.

Q9. Name the technical institution which has developed a technology “Hydro Thermal Carbonization (HTC)” which can generate energy from solid waste by converting municipal solid waste to biofuel, soil amendment and absorbents.

  1. IIT Kanpur
  2. IIT Kharagpur
  3. IIT Delhi
  4. IIT Mumbai

S9. Ans. {b}

Sol. IIT Kharagpur has developed a technology Hydro Thermal Carbonization (HTC) which can generate energy from solid waste by converting municipal solid waste to biofuel, soil amendment and absorbents.

Q10. Ratings agency CRISIL has cut its forecast for India’s GDP growth to ………………… from 7.1% for FY 2019-20.

  1. 7.0%
  2. 6.8%
  3. 6.9%
  4. 7.1%

S10. Ans. {c}

Sol. Ratings agency CRISIL has cut its forecast for India’s GDP growth by 20 basis points for FY 2019-20. It has lowered India’s GDP growth to 6.9% from 7.1%.