Current Affairs MCQ 12th April 2019

0
276

Current Affairs MCQ 12th April 2019

Q1. The Reserve Bank of India (RBI) in consultation with the government of India has set the limits for Ways and Means Advances (WMA) for the first half of the financial year 2019-20 at_____________.

  1. Rs 28000 crore
  2. Rs 75000 crore
  3. Rs 45000 crore
  4. Rs 60000 crore

S1. Ans. {b}

Sol. The Reserve Bank of India (RBI) in consultation with the government of India has set the limits for Ways and Means Advances (WMA) for the first half of the financial year 2019-20 (April 2019 to September 2019) at Rs 75000 crore.

Q2. Which of the following organisation launched an India-focused fact-checking feature to combat fake news and rumours starting with the run-up to the Lok Sabha elections?

  1. WhatsApp
  2. Instagram
  3. TikTok
  4. Facebook

S2. Ans. {a}

Sol. WhatsApp launched an India-focused fact-checking feature to combat fake news and rumours starting with the run-up to the Lok Sabha elections.

Q3. Who among the following has taken charge as Managing Director of Life Insurance Corporation of India?

  1. Anand Mahindra
  2. Uday Kotak
  3. Vipin Anand
  4. Aditya Puri

S3. Ans. {c}

Sol. Vipin Anand has taken charge as Managing Director of Life Insurance Corporation of India. Prior to this, he was in charge of LIC’s Western Zone, headquartered at Mumbai.

Q4. The 7th Foreign Office consultations between India and Italy were held in ___________.

  1. Rome
  2. New Delhi
  3. Venice
  4. Milan

S4. Ans. {b}

Sol. The 7th Foreign Office consultations between India and Italy were held in New Delhi.

Q5. In a bid to further improve the cash position of banks, RBI has tweaked LCR norms. LCR indicates the proportion of highly liquid assets held by banks to ensure their ability to meet short-term obligations. What does C stands for in LCR?

  1. Credit
  2. Covarge
  3. Concurrent
  4. Currency

S5. Ans. {b}

Sol. In a bid to further improve the cash position of banks, RBI has tweaked Liquidity Coverage Ratio (LCR) norms to provide an additional 2% window to lenders. As per RBI Governor Shaktikanta Das, this move will harmonise the liquidity requirements of banks and release additional money for lending.

Q6. Who among the following has been appointed as Managing Director of Infrastructure Leasing & Financial Services (IL&FS)?

  1. N Srinivasan
  2. Nand Kishore
  3. malini Shankar
  4. C S Rajan

S6. Ans. {d}

Sol. CS Rajan has been appointed Managing Director while Vineet Nayyar named as Executive Vice-Chairman of Infrastructure Leasing & Financial Services (IL&FS).

Q7. The Bureau of Indian Standards (BIS) has inked an MoU with the Indian Institute of Technology_________ to collaborate in the field of standardisation and conformity assessment. 

  1. Dehli
  2. Rurkee
  3. Guwahati
  4. Bombay

S7. Ans. {a}

Sol. The Bureau of Indian Standards (BIS) has inked an MoU with the Indian Institute of Technology, Delhi (IIT-D) to collaborate in the field of standardisation and conformity assessment.

Q8. Karnataka Bank has entered into an MoU with Bharti AXA Life Insurance Company to distribute the latter’s life insurance products. Who is the MD & CEO of Karnataka Bank?

  1. D. R. Mehta
  2. Mahabaleshwara MS
  3. Naina Lal Kidwai
  4. M. N. Rangarajan

S8. Ans. {b}

Sol. Mahabaleshwara MS is the Managing Director and Chief Executive Officer of Karnataka Bank.

Q9.  ______and ______ are the first Indian exchanges to enter into the MoU with Moscow exchange.

  1. NSE, India INX
  2. BSE, India INX
  3. Madras Stock Exchange, BSE
  4. Ahmedabad Stock Exchange, NSE

S9. Ans. {b}

Sol. BSE (earlier known as Bombay Stock Exchange) and India International Exchange (India INX) have signed a memorandum of understanding with Moscow Exchange (MOEX) to connect investor community and companies in both countries besides allowing a capital formation platform.

Q10. LCR indicates the proportion of highly liquid assets held by banks to ensure their ability to meet short-term obligations. To improve the cash position of banks, RBI has tweaked LCR norms to provide an additional _______ window to lenders.

  1. 8%
  2. 4%
  3. 2%
  4. 10%

S10. Ans. {c}

Sol. In a bid to further improve the cash position of banks, RBI has tweaked Liquidity Coverage Ratio (LCR) norms to provide an additional 2% window to lenders. As per RBI Governor Shaktikanta Das, this move will harmonise the liquidity requirements of banks and release additional money for lending.