Current Affairs MCQ 11th April 2019

0
327

Current Affairs MCQ 11th April 2019

Q1. International Mine Awareness Day (IMAD) is organized across the world on___________.

  1. 10th April
  2. 5th April
  3. 4th April
  4. 12th April

S1. Ans. {c}

Sol. International Mine Awareness Day (IMAD) is organized across the world on 4th of April to foster the establishment and development of national mine-action capacities in countries.

Q2. The Theme for International Mine Awareness Day 2019 is_____.

  1. Think equal, build smart, innovate for change
  2. Life Below Water: For people and planet
  3. United Nations Promotes SDGs – Safe Ground – Safe Home
  4. Forests and Education – Learn to Love Forests

S2. Ans. {c}

Sol. The Theme for International Mine Awareness Day 2019 is “United Nations Promotes SDGs – Safe Ground – Safe Home”.

Q3. Which of the following country honoured PM Narendra Modi with the prestigious Zayed Medal for giving a “big boost’ to bilateral strategic ties?

  1. Egypt
  2. Brunei
  3. Jordan
  4. UAE

S3. Ans. {d}

Sol. The UAE honoured PM Narendra Modi with the prestigious Zayed Medal for giving a “big boost’ to bilateral strategic ties.

Q4. Monetary Policy Committee (MPC) at its first meeting of FY 2019-20 decided to reduce the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by 25 basis points to _____ from _____ with immediate effect.

  1. 6.00%, 6.25%
  2. 6.15%, 6.35%
  3. 6.35%, 6.55%
  4. 6.20%, 6.25%

S4. Ans. {a}

Sol. On the basis of an assessment of the current and evolving macroeconomic situation, the Monetary Policy Committee (MPC) at its meeting decided to reduce the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by 25 basis points to 6.0% from 6.25% with immediate effect.

Q5. Who among the following was felicitated by the Asian Tour with a Special Achievement Award for his contributions to Asian Golf?

  1. Saurav Bansal
  2. Yashita Verma
  3. Pawan Munjal
  4. Vishal Sikka

S5. Ans. {c}

Sol. Dr. Pawan Munjal, Chairman, Hero MotoCorp, the world’s largest manufacturer of motorcycles and scooters, was felicitated by the Asian Tour with a Special Achievement Award for his contributions to Asian Golf.

Q6. Who among the following has been awarded 2019, John Dirks, Canada Gairdner Global Health Award for his world-leading research in global mental health?

  1. Sudha Kumari
  2. Vikram Patel
  3. Alia Bhatt
  4. Deepika Padukon

S6. Ans. {b}

Sol. The Gairdner Foundation announced the 2019 Canada Gairdner Award laureates, recognizing Goa and Boston-based Vikram Patel, Ph.D., F. Med. Sci., for his research career raising the global profile of mental health problems.

Q7. Chicago has created history by electing an African-American woman__________ as its mayor for the first time.

  1. Lori Lightfoot
  2. Yaa Asanteva
  3. Winnie Mandela
  4. Robert Mughabe

S7. Ans. {a}

Sol. Chicago has created history by electing an African-American woman as its mayor for the first time. Lori Lightfoot, a 56-year-old former federal prosecutor and practicing lawyer won the city’s mayoral race by a huge margin. Lightfoot will take over office from Mayor Rahm Emanuel

Q8. The International Centre for Automotive Technology (ICAT) is organizing a NuGen Mobility Summit, 2019, at _________in November 2019.

  1. Nagpur
  2. Manesar
  3. Pune
  4. Bhopal

S8. Ans. {b}

Sol. The International Centre for Automotive Technology (ICAT) is organizing a NuGen Mobility Summit, 2019, at Manesar, NCR, from 27th to 29th November 2019.

Q9. Who among the following became the first Indian male squash player to enter the top 10 in latest Professional Squash Association (PSA) world rankings?

  1. Inderjit Singh
  2. Veer Chotrani
  3. Saurav Ghosal
  4. Utkarsh Baheti

S9. Ans. {c}

Sol. Saurav Ghosal became the first Indian male squash player to enter the top 10 in latest Professional Squash Association (PSA) world rankings.

Q10. India has signed a MoU with the National Bank for Agriculture and Rural Development Consultancy Service (NABCONS) for setting up the India-Africa Institute of Agriculture and Rural Development (IAIARD) in___________.

  1. Malawi
  2. Egypt
  3. Burundi
  4. South Africa

S10. Ans. {a}

Sol. India has signed a memorandum of understanding (MoU) with the National Bank for Agriculture and Rural Development Consultancy Service (NABCONS) for setting up the India-Africa Institute of Agriculture and Rural Development (IAIARD) in Malawi, a landlocked country in southeastern Africa.