Current Affairs MCQ 10th July 2019

0
542

Current Affairs MCQ 10th July 2019

Q1. Airtel Payments Bank has partnered with which of the following Insurance company whose insurance products will be sold by the bank?

  1. Life Insurance Corporation of India
  2. Bharti AXA Life Insurance
  3. Kotak Mahendra Life Insurance
  4. Birla Sun Life Insurance

S1. Ans. {b}

Sol. Airtel Payments Bank has partnered with Bharti AXA Life Insurance to offer a life term insurance plan.

Q2. Which bank has launched the web tool ‘Vasool So-Ft’ (Vasool So-Fast) for digitalising the Non Performing Asset recovery process of the bank?

  1. Canara Bank
  2. Bank of Baroda
  3. Karnataka Bank Ltd
  4. State Bank of India

S2. Ans. {c}

Sol. Karnataka Bank Ltd has launched the web tool ‘Vasool So-Ft’ (Vasool So-Fast) for digitalising the Non Performing Asset recovery process of the bank. The digital tool for the recovery of stressed assets will provide an end to end digital solution.

Q3. Unique Identification Authority of India has opened its first ‘Aadhaar Seva Kendra’ in which of the following 2 cities?

  1. Mumbai and Delhi
  2. Delhi and Vijayawada
  3. Delhi and Goa
  4. Goa and Bengaluru

S3. Ans. {b}

Sol. Unique Identification Authority of India has opened its first ‘Aadhaar Seva Kendra’ in Delhi and Vijayawada.

Q4. AYUSH Ministry have signed a MoU with which of the following ministries for digitization of the AYUSH sector?a.

  1. Ministry of Electronics and Information Technology
  2. Ministry of Education
  3. Ministry of Transport
  4. Ministry of Textile Industry

S4. Ans. {a}

Sol. The Ministries of AYUSH and Electronics and Information Technology have signed a MoU to collaborate on the digitization of the AYUSH sector.

Q5. Which state police has signed a pact with Solar Energy Corporation of India under which the SECI will support the implementation of grid-connected rooftop solar photovoltaic systems?

  1. Punjab Police
  2. Haryana Police
  3. Delhi Police
  4. Gujarat Police

S5. Ans. {c}

Sol. Delhi Police has signed a pact with Solar Energy Corporation of India. Under this, the SECI will support the implementation of grid-connected rooftop solar photovoltaic systems on the establishments of Delhi police.

Q6. The US-India Strategic Partnership Forum will honour which of the following two Indians with the Global Excellence Awards 2019?

  1. Ratan Tata and G.D. Birla
  2. Indira Nooyi and Salil Parekh
  3. Rajesh Gopinathan and Pawan Munjal
  4. Ajay Banga and Azim Premji

S6. Ans. {d}

Sol. The US-India Strategic Partnership Forum has announced that Mastercard CEO and President Ajay Banga and Wipro Chairman Azim Premji will receive the 2019 Global Excellence Awards.

Q7. Which of the following India cabs company has received approval from London’s transport regulator to start private hire vehicles (PHV) in the capital city of the UK?

  1. Easy Cabs
  2. Mega Cabs
  3. Ola Cabs
  4. Uber Cabs

S7. Ans. {c}

Sol. India’s biggest ride-hailing platform Ola Cabs, has received approval from London’s transport regulator to start private hire vehicles (PHV) in the capital city of the UK.

Q8. Which of the following Netherland’s footballer has recently announced his retirement from football at the age of 35?

  1. Arjen Robben
  2. Jorrit Hendrix
  3. Jeroen Zoe
  4. Karim Rekik

S8. Ans. {a}

Sol. Dutch winger Arjen Robben has announced his retirement from football at the age of 35 after a 10-year spell with German giants Bayern Munich. He has played 96 international matches for the Netherlands, scoring 37 goals, and starred in the team which reached the 2010 World Cup final.

Q9. European Commission has elected ______________as its new president who has also become the first woman to be elected to lead the EU’s executive arm.

  1. Angela Merkel
  2. Ursula Von Der Leyen
  3. Arundhati Bhattacharya
  4. Ellen Johnson Sirleaf

S9. Ans. {b}

Sol. European Commission has elected Ursula von der Leyen as its new president. She will replace Jean Claude Juncker. She has become the first woman to be elected to lead the EU’s executive arm.

Q10. According to the Dubai Duty Free, which of the following currency will now be accepted at all the retail outlets of the Dubai airport?

  1. Thai Baht
  2. Renminbi
  3. Indian Rupee
  4. US Dollar

S10. Ans. {c}

Sol. Dubai Duty Free has announced that Indian Rupee will now be an accepted currency at all the retail outlets of the Dubai airport.